Kardiyomiyopati nedenleri, belirtileri ve tedavisi
Kardiyomiyopatinin kelime anlamı, kalp kasının kasılma gücünün azalmasıdır. Bir çok nedenden kaynaklanabilir ve en sık oluşum nedeni damar tıkanmasına bağlı kalp kasının gücünü kaybetmesi veya damarda tıkanıklık olmadan, dilate kardiyomiyopati denilen kalp kasının gücünü kaybetmesi sonucu oluşan bir kalp hastalığıdır.
Kardiyomiyopati (kalp kası hastalığı) tipleri
Kardiyomiyopatinin dört farklı tipi vardır. Bu tipler dilate, reskriktif, aritmojenik ve hipertrofik kardiyomiyepati tipleridir.
Dilate kardiyomiyopati :Kalbin genişleme ve kasılma fonksiyonlarının azalması ile seyreden bir kardiyomiyopati tipidir.
Hipertrofik kardiyomiyopati :Kalp kasının kalınlaşması ile seyreden bir kadiyomiyopati tipidir.
Reskriktif kardiyomiyopati : Herhangi bir maddenin kalp kasında birikmesi ve kalbin doluşunu engellemesi ile seyreden bir kardiyomiyopatidir.
Aritmojenik kardiyomiyopati : Sağ ventrikül kardiyomiyopatisi, sağ karıncık kas dokusunun hastalığıdır.
Kadiyomiyopati (kalp kası hastalığı) nedenleri
Bu hastalığın nedenleri, kalp damarlarının tıkanması nedeni ile geçirilen kalp krizi, ailesinde kardiyomiyopati hastalığı olanlar, kokain kullanımı, çok fazla alkol tüketimi, sigara kullanımı, kötü kontrollü diyabet, amiloidoz birikimine neden olan iltihabi hastalıklar, uzun süren ritim bozuklukları, ciddi beslenme yetersizlikleri gibi nedenlerdir.
Fakat bazen dilate denilen kardiyomiyopatiye neden olan durumlar farklılık gösterebilir ve genelde genç yaşlarda görülür. Viral enfeksiyonlar, kullanılan ilaçlar ve alınan radyoterapiler de kardiyomiyopatiye neden olmaktadır.
Kardiyomiyopati (kalp kası hastalığı) belirtileri
Kardiyomiyopati bazen hiç bir belirti göstermeyebilir iken, bazı durumlarda ise göğüs ağrısı, halsizlik, çabuk yorulma, efor sırasında ya da gece yatarken gelen nefes darlığı, çarpıntı, bacaklarda şişlik, bayılma görülebilir.
Kardiyomiyopati (kalp kası hastalığı) tedavisi
Kardiyomiyopati tedavisinde, kardiyomiyopatinin tipine sebebine göre değişmektedir. Kalp koroner damarlarında tıkanıklık var ise balon stent ya da bypass ameliyatı yapılması gerekebilir. Beta bloker veya kanal blokeri denilen ilaç tedavileri ile kalp kasının gevşemesi sağlanır ve kalınlaşmanın sebep olduğu tıkanıklık azaltılır.Bu ilaç tedavileri ile kalbin üzerindeki yük hafifletilir ve kalbin daha rahat çalışması, kan basıncının düşürülmesi sağlanır. Kan sulandırıcı ilaçlar ile kan damarlarındaki tıkanma ve felç geçirme riskini önlemek mümkün olabilir.
Kalbin çok fazla kalınlaştığı bazı hastalarda, miyoktemi adı verilen tıkanıklık yapan kas sistemini azaltmak amacı ile ameliyat uygulanabilir. Bazı hastalarda, bu işlem ameliyata gerek duyulmadan kateter yöntemi uygulanarak tedavi edilir. Bazı hastalarda, kalp pili takılarak kap vuruşunun yönü değiştirilir ve kalınlaşmanın neden olduğu tıkanıklık azaltılır.
Bazı vakalarda ise implantable cardioverter defibrillatör (ICD) adı verilen cihazlar yerleştirilerek, ölümcül ritim sorunları tedavi edilir. 3 odacığa yerleştirilen kalp pili de kalp yetmezliğinde önemli olan tedavi yöntemidir. Kardiyomiyopati tedavisinde yardımcı cihazlar ve gerektiğinde kalp nakli yapılması gerekebilir.
Kalp hastalıkları ile ilgili benzer sağlık konuları
- Hipertrofik kardiyomiyopati nedir
- Dilate kardiyomiyopati nedir
- Kalp kası iltihabı (miyokardit) nedir
- Kalp yetmezliği neden olur