Hastalıklar ve Tedaviler

Karaciğer Büyümesi – Hepatomegali Nedir?

Hepatomegali, karaciğer içindeki hücresel ve yapısal elemanların sayı ve büyüklüğünde artış gösteren bir durumdur.

Hepatomegali nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Hepatomegali, karaciğer içindeki hücresel ve yapısal elemanların sayı ve büyüklüğünde artış gösteren bir durumdur. Hepato, karaciğer anlamına gelen (hepatikos) sözcüğünden, megaly, ise büyük anlamında (megas) sözcüğünden köken alır. Karaciğer büyümesi her yaş grubunda ve her cinsiyette görülebilir.

Karaciğer büyümesine neden olan bazı faktörler vardır.

  1. Enfeksiyonlar
  2. Direkt zehirlenme
  3. Hepatitler
  4. Siroz hastalığı
  5. Kistik hastalık
  6. Kalp yetmezliği
  7. Perikardit (kalp zarı iltihabı)
  8. Vasküler hastalıklar
  9. Sistemik hastalıklar
  10. Gronülomatöz hastalıklar
  11. Tümörler (karaciğer tümörü gibi)
  12. Metabolik bozukluklar

Bunlar gibi pek çok neden karaciğerin normalden daha büyük hale gelmesine sebep olabilir.

Aslında karaciğer büyümesi kendi başına bir hastalık değil, altta yatan başka hastalıkların işaretidir. Hepatomegalinin başka nedenleri olabildiği gibi en fazla sorumlu tutulan etken yağ birikimidir. ABD’de yapılan çalışmalara göre yağ birikiminin nedeni kronik alkol kullanımı ve aşırı şişmanlık olduğu gösterilmiştir.

Karaciğer büyümesi (hepatomegali) belirtileri

Karaciğerdeki büyüme çok fazla olmaz ise belli bir şikayete neden olmayabilir. Hepatomegali çoğunlukla karında hissedilen bir kitle şeklinde ya da nedene bağlı olarak sarılık şeklinde de kendini gösterir. Karaciğerin büyümesinden dolayı hastaların karnının sağ üst kısmında kaburgaların altında ağrı, karında gaz, şişkinlik ve spazm, sürekli yorgunluk hissi, güçsüzlük, mide bulantısı ve kilo kaybı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Karaciğer büyümesi belirtileri

Karaciğer büyümesi belirtileri

Karaciğer büyümesi (hepatomegali) teşhisi

Hepatomegali tanısı genellikle gastroentroloji veya genel cerrahi uzmanının yapacağı fizik muayene sırasında elle yapılan muayene ve o bölgeye yapılan hafif vuruşlar tanıda ilk bulguları elde etmeyi sağlar, yani bu muayene bulguları normal sınırları aşan büyüklükteki karaciğeri işaret eder.

Büyümüş karaciğer genellikle hastalığın ilk belirtisidir. Bu durum direk karaciğer veya çevresindeki organların hastalıkları ile ilişkili olabilir fakat normal sınırlardan daha fazla büyüklük herhangi bir hastalık olmadan da karaciğerin yapısal özelliklerine bağlı olabilir. Derin inspiriumda karaciğer 1-3 cm kadar aşağıya inebilir.

Hepatomegali tanısında muayeneden sonra kan tahlilleri, idrar tahlilleri, hemorajik diyatez testleri, karaciğer biyopsisi, kemik iliği aspirasyon biyopsisi, akciğer grafisi, serolojik testler, ultrasonografik görüntüleme, bilgisayarlı tomografi görüntüleme, manyetik rezonans görüntüleme gibi radyolojik tetkikler kullanılır.

Karaciğer büyümesi (hepatomegali) tedavisi

Hepatomegali tedavisi hastalığa neden olan etkene göre ve kesin teşhisin konulması sonucu yapılır. Neden kronik alkolizm ise alkol ve sigara bırakılmalıdır. Neden fazla kilo problemi ise hastanın kilo vermesi ve uygun diyet gereklidir. Eğer karaciğerin büyüme nedeni hepatitler ise karaciğerde oluşan enflamasyonu önlemek için ilaç tedavisi verilir.

Diyabet hastalığına bağlı karaciğer büyümesi durumunda kan şekeri ve kolesterol seviyelerinin dengede tutulması önemlidir. Karaciğer kanseri ya da lösemi hastalığı nedeni ile meydana gelen karaciğer büyümesinde gereken tedavi yöntemleri uygulanır. Karaciğer büyümesinde tedavi altta yatan nedene yöneliktir. Karaciğer büyümesi tedavisinde erken teşhis önemlidir. 

Karaciğer hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları

  1. Karaciğerin anatomik yapısı ve karaciğer hastalıkları
  2. Pyojenik karaciğer apsesi nedenleri ve tedavisi
  3. Karaciğer kanseri nedenleri ve tedavisi
  4. Karaciğer sirozu nedenleri ve tedavisi
  5. Karaciğer yağlanması nedenleri ve tedavisi
  6. Karaciğer yetmezliği nedenleri ve tedavisi

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git