Kansızlık olduğu nasıl anlaşılır?
Kansızlığın, en önemli belirtisi halsizlik, yorgunluk, uykusuzluk, yüzde solukluk, önceden daha kolay yapabildiği işleri yapmada zorlanma, kendini güçsüz hissetme, baş dönmesi, göz kararması, nefes darlığı, kalp atış düzeyinde bozulma, kirpiklerin dökülmesi, parmaklarda sararma, çok fazla üşüme, gibi şikayetler kansızlık belirtileri olabilir.Küçük yaşlarda anlama bozuklukları, konsantrasyon bozukluğu, ileri ki yaşlarda aşırı uykusuzluk olarak ta görülebilir.
Aynı zamanda kansızlığa sebep olan bazı hastalıklarda bulunmaktadır. Mesela mide kanserinden kaynaklanan kanamaya bağlı sebepten olabilir veya tümörün sebep olduğu ağrılarda bu duruma sebebiyet verir. Bazı ağır hematolojik durumlarda kanamaya eğilim,sık enfeksiyon gibi lösemi ile alakalı rahatsızlıklarda kansızlık için bir uyarıdır. Aynı zamanda kansızlığın en önemli nedenlerinden biride demir eksikliği olarak bilinmektedir.
Kansızlık, adet görmeye başlama döneminden sonra genelde ortaya çıkar. Bazı hastalarda adet kanaması uzun sürdüğü için daha çok kan kaybetmenin doğumların özellikle kırsal kesimlerde doktor kontrolü ile yapılmayan doğumlar, dengeli beslenemeyen hamilelikler de, fazla doğum yapan kadınlarda, çok fazla diyet yapanlarda, mide ve bağırsak hastalıklarında, çok fazla ağrı kesici antibiyotik kullanımında, demir içeriği düşük besinler ile beslenmede ve bir takım kronik hastalıklarda, Akdeniz ateşi(fmf), böbrek yetmezliği, karaciğer rahatsızlıkları gibi bazı hastalıklarda da kansızlık görülebilmektedir.Ayrıca kansızlık kalıtsal da olabilmektedir. Genetik kansızlıkanne veya baba da taşıyıcılık var ise bu durumda çocuklarda da kalıtsal kansızlık veya anemi görülebilir. Bu nedenle kalıtsal kansızlık taşıyıcı olan kadın veya erkek evlenmeden önce genetik tahlilleri yaptırmalarında fayda vardır. Eğer ikisi de taşıyıcı ise çocuklarını doktor kontrolü altında dünyaya getirmeleri daha sağlıklı olur.
Kansızlık nedir?–Kansızlık tedavisi–Hamilelikte kansızlık