Anüs Hastalıkları

Kancalı Kurt Nedir? Kancalı Kurtlar Nasıl Bulaşır?

Kancalı kurtlar çocuğun bağırsaklarında yaşayan ince kurtlardır. Kancalı kurt yumurtaları çocuktan çocuğa kirli eller, oyuncaklar, tuvalet-oturak veya direkt temas edilen diğer yollar ile bulaşır.

Çocuklarda kancalı kurtlar neden olur?

Kancalı kurtlar çocuğun bağırsaklarında yaşayan ince kurtlardır. Kancalı kurt yumurtaları çocuktan çocuğa kirli eller, oyuncaklar, tuvalet-oturak veya direkt temas edilen diğer yollar ile bulaşır. Yumurtalar havadan da yutulabilir. Vucuda burun veya ağızdan girerler ve kuluçka için bağırsağın yukarı bölümüne yerleşirler. Kuluçkadan sonra kurtların yumurtaları yayılma amaçlı çocuğun anüsüne gider. Çocuk poposunu kaşıyınca yumurtalar tırnaklarının arasına yerleşir ve ağzına bulaşarak onu yeniden enfekte edebilir. Diğer çocuklara veya aile üyelerine bulaşabilir. Kancalı kurtlar rahatsız edici olmasına rağmen, ciddi bir sağlık sorunu değildir.

Kancalı kurtlar nasıl belirti verir?

Kancalı kurt varlığında çocuğun anüsünün çevresindeki deri kırmızıdır ve tahriş olmuştur. Çocuk özellikle uyku sırasında anüsünü ve kaba etlerini kaşır. Çocuk rahatsız uyur ve kaşıntı şiddetli ise gece boyunca sık sık uyanır. Kancalı kurtlar kız çocuklarında vajina veya üretra (mesanenin dışa açılan ağzı) içine girerek vajinal akıntı, kaşıntı, tahriş ve bazen idrar yapma sırasında ağrıya neden olabilir.

Kancalı kurt belirtileri

Kancalı kurt belirtileri

Kancalı kurtlar nasıl teşhis edilir?

Çocuğun doktoru, tanıyı doğrulamak için yumurtalardan örnek alır ve incelenmesi için laboratuvara gönderir.  Örnek çocuğun anüs çevresindeki cildine seloteyp parçası yapıştırarak alınır. Örnek alınmadan bir gece önce çocuk banyo yapmamış ve herhangi bir ilaç almamış olmalıdır. Çünkü sonuç bu şekilde daha güvenli çıkar.

Kancalı kurtlar nasıl tedavi edilir?

Kancalı kurt teşhisi konulan çocuğun tedavisinde tekrar bulaşmayı önlemek tedavinin ilk basamağını oluşturur. Tekrar bulaşması önlenen kancalı kurtlar 2-3 hafta içinde ortadan kalkar. Çocuğun ellerini ağzına sokmasını engel olmak tedavinin önemli bir parçasıdır. Bulaşmış olan tüm çarşaf, havlu ve kirli giysilerin sıcak sabunlu suda yıkandığına emin olmak gerekir.  Çocuğun tırnakları kesilmeli ve temiz olmalıdır.

Çocuğun tüm oyuncakları sıcak su ile yıkanmalıdır. Çocukların çoğu kendilerine yeniden kurt bulaştırırlar ve bu durumda ilaç tedavisi gerekir. Doktor bu durum için ilaç yazar. Kurtların bulaşmasını önlemek için aile bireyleri de bu ilacı almalıdır. İlaç iki hafta aralıklar ile iki doz halinde alınır. Çocuğun rektal iritasyonunu sıcak banyo yatıştırıcı kremler ile giderilebilir. 

Bağırsak hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları

  1. Bağırsak kurtları nedenleri ve tedavisi
  2. Bağırsak kurtları bitkisel tedavisi
  3. Bağırsak enfeksiyonları (gastroenterit) nedir
  4. Şigelloz hastalığı nedir
  5. Bebeklerde doğumsal bağırsak kusurları

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git