Kalp yetmezliği tedavisi
Son yıllarda kalp yetmezliği tedavisinde öncelikle şikayetlerin azaltılmasında etkili olan ilaçlar ve diğer bir taraftan ise hastanın yaşama süresini uzatan ilaçlar kullanılır. Fakat Avrupa ve Amerika’da ağır kalp yetmezliği hastalarında kalp transplantasyonu etkili bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Ayrıca kalp yetmezliğindeki tedavi sadece kalp yetmezliğine yönelik değil, bu duruma sebep olan başka kalp hastalıkları veya diğer hastalıkların tedavisine yönelik tedavide uygulanabilir.
Kalp yetersizliği olan hastalarda kalbin yükünü azaltma amaçlı hastanın daha az yorulması, vücudunda su ve tuz birikiminin kalbin yükünü ağırlaştırdığı nedeni ile beslenmesinde tuz alımı kısıtlanmalıdır. Bunun için idrar söktürücü ilaçlar eklenebilir. Ayrıca fazla heyecan, aşırı stres, ani sevinç ve korkunun, hastanın psikolojisine bakılarak, yatıştırıcı ilaçlar kalbin yükünü hafifletme amaçlı kullanılabilir. Fazla kilo problemi olan hastaların uygun diyet yardımı ve doktorunun takibi altında fazla kilolarından kurtulmaları sağlanabilir.
Bunların yanı sıra, kalp yetmezliği tedavisi genelde ömür boyu süren, hastanın doktoru kadar kendisini de görev düştüğü ve ilaçların düzenli kullanımı, başka ilaç veya ilaçlar kullanılmak zorunda kalınır ise bunu doktorlarının bilmesi, örneğin romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların kalp yetmezliğini tetiklediği bilinmektedir. Ayrıca kapak darlığından kaynaklanan kalp yetmezliği var ise kapağın tedavisi ya da protez kapak takılması kalp yetmezliği koroner damar hastalığına bağlı ise bu damarların balon stent tedavisi veya bypass cerrahisi ile tedavisinin yapılması gerekmektedir. Ritim bozukluğuna bağlı kalp yetmezliğinde şikayetlerin zamanında tedavi edilmesi kalp yetmezliği problemini azaltmada destek olabilir.
Kalp yetmezliği ve beslenme
Kalp yetersizliğinde doğru beslenmek oldukça önemlidir. Bu nedenle yemek yerken miktarı yani porsiyonu düşürmek genelde katı yemekler yerine sulu yemekler yenmesi daha faydalı olup, katı yiyeceklerin sindirimi daha uzun sürdüğünden katı yemeklerle beslenmek, kalbin yükünü de ağırlaştırır. Bu sebepten yemek yenilirken iyice çiğneyip fazla yememek gerekir. Tuzlu ve yağlı yemeyi mümkün olduğunca azaltmak, tuz vücuttaki suyun atılmasını engel olabileceği için şişliklerin artmasına neden olur.
Tedavi başladığında hasta sigara veya alkol, madde gibi alışkanlıkları var ise kesinlikle bırakması, çünkü bu maddeler kalp kasına oksijenin gitmesine engel olur ve kas dokusu besinsiz kalır. Kalp yetmezliği olan hastalar çok ağır işler yapmamalı ve kendini çok yormamalıdır. Fakat çok hareketsiz de kalmamalı ve doktorun önerdiği egzersizler düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Kalp yetmezliği olan hastalar yaz aylarında daha dikkatli olmaları önemlidir. Çünkü yaz aylarında tuz ve mineral dengesini korumak zor olduğundan bu duruma dikkat etmek lazımdır. Kullanılan ilaçlardan bazılarının idrar söktürücü özelliği olduğundan vücuttaki tuz, su ve bazı minerallerin atılmasını sağlar. Bu nedenle tuz ve su kaybı olacağından yaz aylarında ilaç alımının yeniden düzenlenmesi gerekebilir.
İdrar söktürücü kullanan hastaların su kaybına bağlı, halsizlik, tansiyonun düşmesi ve krampların girmesi gibi rahatsızlıklar görülebilir. Bu nedenle kalp fonksiyonları bozulur veritim bozukluğu olabilir. Bunu göz önünde bulundurup su ve mineral kaybını önlemek amacı ile magnezyum ve potasyum oranı yüksek yeşil sebzeler ve meyvelerin tüketilmesi yararlı olur. Ayrıca oldukça önem taşıyan düzenli yürüyüş ve egzersizler unutulmamalı bunlar düzenli yapıldığında kesinlikle fayda sağlar.
Kalp yetmezliği nedir?Kalp yetmezliği belirtileri–Çocuklarda kalp yetmezliği