Kalp spazmı geçiren hastanın beslenmesi nasıl olmalı?
Koroner arter hastalığını ve anjinayı yani göğüs ağrısını arttıran, risk faktörlerini azaltmak için eğer sigara kullanıyorsak, öncelikle sigarayı kesinlikle bırakmak, fazla kilo problemi var ise kilo kontrolünü sağlamak, yüksek kan basıncını yani yüksek tansiyon sorunu var ise düşürmeyi çalışmak veya tedavisini olmak, kolesterol seviyesi yüksek ise normal seviyeye düşürmek için düzenli beslenmek ya da tedavisini görmek, şeker hastalığından korunmak, bütün bu risk faktörlerini azaltmak için çaba göstermek oldukça önemlidir.
Bunların yanı sıra eğer çok sinirli ve çabuk öfkelenen huzursuz bir kişilik söz konusu ise ya kendinizi daha sakin tutmak ya da psikolog desteği alıp stresinizi kontrol altında tutmakta büyük önem taşımaktadır. Egzersiz yapmak göğüs ağrısını arttırıyor ise vazgeçmek, yerine doktorun önerdiği daha hafif egzersizleri yapmak ve düzenli yürüyüş yapmak kalp sağlığı için önemlidir. Egzersizi ve yürüyüşü azar azar başlayıp, zamanla arttırarak devam etmeniz göğüs ağrılarını ve krampları da fayda sağlayacaktır. Doktorunuzun size uyguladığı tedaviye uymak, eğer verilen ilaçlarınız var ise bu ilaçları zamanında ve düzenli kullanmak kalp spazmı ağrıları için gereken kurallardır.
Bütün bunların yanı sırakalp spazmından ve kötü beslenmenin sebep olduğu diğer hastalıklardan da korunmak için beslenmenin önemini de önemsemek gerekir. Bu nedenle az yağlı, az tuzlu, ağır yemekleri azaltmak, öğün atlamadan düzenli beslenmek, sulu sebze yemeklerine daha fazla yer vermek, kızartmalardan uzak durmak, her gün mutlaka bir iki tane her hangi bir meyve yemek, hazır yiyeceklerden daha az tüketmek, kahveyi, çayı azaltıp, bitki çaylarını yer vermek kalp spazmında ve diğer hastalıklarda da beslenmenin önemi akılda tutulmalıdır.
Kalp spazmı geçiren hastaya uygulanan tedavi
İlaç tedavisinin yetmediği durumlarda, girişimsel veya ameliyat ile tedavi gerekebilir. Anjiyoplasti Balon tedavisi tıkanan arterin yani atardamarın açılması amacı ile kullanılan bir tedavi yöntemidir. Balonun tek başına yetmediği durumlarda stent tedavisi uygulanabilir. Damar açıldıktan sonra buraya takılacak metal stent ve çelik bir kafes yardımı ile damarın açık kalması sağlanır. Bazı rahatsızlıklarda yağ plağı cerrahi işlemi ile daralmış damarın yüzeyinden alınır. Bu işleme endarterektomi adı verilir. Endarterektomi beyni besleyen damarlarda yapıldığında bu işleme karotis endarterektomi adı verilmektedir. Bazı ciddi durumlarda bypass ameliyatı yapılır. Tıkanan damarın hastanın başka bölgesindeki sağlıklı damar ile veya sentetik bir tüp ile değiştirilip kan akışının düzeltilmesi sağlanır.
Kalp hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları
- Kalpte ağrı neden olur
- Kalp spazmı neden olur
- Kalp çarpıntısı neden olur
- Kalp krizi nedenleri ve tedavisi
- Göğüste ağrı neden olur
- Gizli kalp hastalığı nedir