Kalp hastalıklarında kullanılan tanı yöntemleri
Kalp damar hastalıklarında ve kalp hastalıklarında birden çok tanı yöntemi kullanılabilir.
Elektrokardiyografi (EKG)nedir: Öncelikle koroner arter hastalığı olmak üzere, diğer kalp hastalıklarının tanısında da kullanılan oldukça basit bir tektik olup, kalbin elektriksel aktivitesinin incelenmesidir. Bu yöntemde vücut yüzeyine yerleştirilen elektrotlar yoluyla kalbin elektriksel aktivitesi ölçülür. Ritim ve iletim bozukluklarında oldukça değerli bir tanı yöntemidir. Bu işlem non-invaziv kolay uygulanabilir bir işlemdir.
Efor testi nedir: Kalp damar tıkanıklığı, koroner arter hastalığı şüphesi taşıyan hastaların yürüme bandında, belirli hız ve eğimde yürütülmesi ile yapılan test efor testidir. Test esnasında gelişen ekg kan basıncı değişimleri ve hastaların şikayetleri gözlenerek hastalığın var olup olmadığına karar verilir.
Renkli doppler ekokardiyografi nedir: Stres eko ultrason olarak da bilinen, ses dalgası yöntemi ile kalp boşluklarını, kalp duvarlarının hareketlerini değerlendirmeyi sağlayan bir yöntemdir. Röntgen ışını kullanılmadığı için radyasyona maruz kalma tehlikesi olmayan bir işlemdir. Özel durumlarda daha net değerlendirmek için endoskopik yöntem ile transözefageal ekokardiyografi (TEE) yemek borusundan görüntü alınması şeklinde de yapılır. Bazı durumlarda kullanılan stres ekokardiyografi uygulaması ise genellikle kalp krizi sonrası canlı kalp kası dokusunu belirlemek için tanı ve tedaviyi yönlendirmek amaçlı önemli bir tetkiktir.
Ekg ve tansiyon holteri nedir: 24 saat süresince hastanın günlük yaşantısını sürdürdüğü durumda kalp atışlarını kaydetmek için ve bu sayede genellikle geçici paroksismal ritim bozukluklarının tanısında da işe yarayan bir test uygulamasıdır. Aynı işlem ile hastanın 24 saat süresince belirli aralıklarla hastanın kan basıncı seviyesi ölçülerek, hipertansiyon hastaları değerlendirilir. Bu cihazların her ikisi de hastanede takıldıktan sonra hastalar evlerine ve işlerine dönerler ve 24 saat sonra bu cihazlar çıkartılıp, yapılan kayıtlar kardiyolog tarafından izlenerek değerlendirilir.
Koroner anjiyografi ve kalp katerizasyonu nedir: Kalp ve damarlar için özel olarak tasarlanmış kılavuz teller ve kateter yardımı ile kalbin kendini besleyen damarları olan koroner arterlerin ve kalp içi boşluklarının görüntülenmesi için uygulanan işlemdir.
Bu işlem genelde kasık yolundan, lokal anestezi altında hastayı bayıltmadan yapılan, periferik arter ya da aort damarı hastalıklarında koldan veya bilekten uygulanır. Bu işlem esnasında görüntüyü sağlamak için boyar madde verilerek işlem yapılır ve röntgen ışınları kullanılarak filmler çekilir.
Bu işlem sayesinde damar boşluğu görüntülenerek damar tıkanıklığının yeri ve ciddiyeti belirlenip tanı sonucuna göre hasta için uygun olan tedavi şekli netleşir ve ona göre tedavi uygulanır. Ayrıca basınç kayıtları ve kalp boşluklarının görüntülenmesi sayesinde kapak hastalıklarının durumu anlaşılabilir. Doğumsal kalp hastalıklarının tanısı konulabilir. Bu işlem sonucunda hastalar bir müddet kanama kontrolü için takip edilir ve sorun çıkmaz ise doktorunun kararı ile işlemin yapıldığı gün hasta taburcu edilir.
Elektrofizyolojik çalışma nedir: Ritim bozukluğu (kardiyak aritmi) tedavisi için uygulanan girişimsel yöntemlere verilen addır. Bu işlem anjiyografideki gibi lokal anestezi yapılarak ve kasık yoluyla uygulanan, toplardamarlar yolu ile kalp boşluklarına ilerletilerek yapılan özel kateterler ile kalp içinden EKG (elektrokardiyografi) kaydı alınır ve kalbin elektriksel aktivitesi değerlendirilip bu sayede eğer var ise ritim bozukluğuna sebep olan nedenler bulunur ve bu yöntem sayesinde bazı net olarak belirlenemeyen ritim bozukluklarının kesin teşhisi konulabilir.
Benzer sağlık yazıları
- Kalp damar hastalığı nedenleri
- Kalp damar hastalığı tedavisi
- Ateroskleroz neden olur
- Kalp damar hastalıklarında beslenme
- Akut arter tıkanıklığı nedenleri ve tedavisi
2 Yorum