Trokanterik bursit: Kalçanın en sık görülen bursitidir. Büyük trokanterik ağrı sendromu nedenlerindendir. Derin ve yüzeysel olmak üzere iki torokanterik bursa olmakla birlikte sıklıkla yüzeysel trokanterik bursit görülür.
İskial bursit: İskial bursa, pelvis tabanında hamstring tendonları ile yapışma yeri olan iskial tüberkül arasında yer alır.
İliopsoas bursit: İliopsoas insan bedenindeki en büyük bursadır. Kalça eklemi ön bölgesi ile iliopsoas kası arasında yerini almıştır.
KALÇA BURSİTLERİ NEDEN OLUR?
Trokanterik bursit nedenleri: Trokanterik bursa komşuluğundaki kas ve tendonların sürtünmesi nedeniyle iltihaplanma oluşur. Düşme gibi travmalara bağlı akut ya da koşma gibi tekrarlayan travmalara bağlı olarak sekonder gelişebilir.
İskial bursit nedenleri: Özellikle sert zeminde uzun süre oturmaya veya hamstring tendonlarında iltihaba neden olan zıplama koşma gibi aktivitelere sekonder (ikincil) olarak gelişebilir.
İliopsoas bursiti nedenleri: İliopsoas bursiti aşırı kullanma ya da travma sonucu (genellikle sporcularda) oluşabileceği gibi, romatoid artrit ,osteoartrit, osteokondromatozis, pigmente villonodüler sinovit, metastatik kemik hastalığı ve psödogut (yalancı gut) gibi hastalıklar, enfeksiyonlar, kalça cerrahisi veya nadiren Legg-Calvé-Perthes hastalığı nedeniyle de oluşabilir.
KALÇA BURSİTLERİ BELİRTİLERİ
Trokanterik bursit belirtileri: Trokanterik bursitin en belirgin belirtisi ağrıdır. Ağrı; uyluğa da yansıyabilir, tipik olarak geceleri artış gösterir, sandalyeden kalkarken veya çömelirken de olur.
İskial bursit: Özellikle kalçadan uyluk arkasına yayılan ağrı ve bu ağrının oturma, tırmanma, merdiven çıkma ve çömelme gibi hamstring tendonlarının gerilmesine neden olan aktivitelerle artış göstermesi tipiktir. Ayrıca iskial çıkıntı üzerine uygulanan direkt bası ile de ağrıda artış olur.
İliopsoas bursit belirtileri: İliopsoas bursiti kalça ağrısı, kalça hareketlerinde kısıtlılık, mesane basısına bağlı sık idrara çıkma, alt ekstremitede ödem gibi şikayetlere neden olabileceği gibi, bazı hastalar asemptomatiktir (bir belirti görülmeyebilir).
KALÇA BURSİTLERİ TEŞHİSİ
Trokanterik bursit tanısı: Hastanın öyküsü, klinik muayene bulguları ve/veya ultrasonografik (US) ve manyetik rezonans görüntüleme (MRG) gibi yöntemler ile tanıya ulaşılabilir.
İskial bursit tanısı: Ultrasonografik (US) ve manyetik rezonans görüntüleme (MRG) gibi yöntemler ile iskial bursadaki sıvı artışı ve iltihabi durumun belirlenmesi mümkündür.
İliopsoas bursit tanısı: İliopsoas bursitinde genellikle ultrasonografik görüntüleme kullanılır. Fakat bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme yöntemleri de kullanılır. Altta yatan hastalığı araştırılması için de laboratuvar testleri ve diğer gerekli tetkikler yapılabilir.
KALÇA BURSİTLERİ TEDAVİSİ
Trokanterik bursit tedavisi: Tedavinin temelini bu bölgeye doğru açı ile yaklaşıp torakanter bursa içine kortikosteroid (kortizon) uygulamasını içerir. Bunun yanı sıra antiinflamatuar ilaçlar, uygun germe egzersizleri ve kilo verilmesi gibi yöntemler uygulanır.
İskial bursit tedavisi: Tedavide; yumuşak yere oturma önerilir, antiinflamatuar ilaçlar verilebilir, o bölgeye kortikosteroid enjeksiyonu yapılır. Gerekirse akut dönem geçtikten sonra uygun fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulanabilir.
İliopsoas bursit tedavisi: İliopsoas bursitinin tedavisinde hedef, sebep olan durumun ortadan kaldırılması (neden olan duruma yönelik tedavi) ile birlikte cerrahi eksizyondur.
Benzer Sağlık Yazılarımız
- Kalça Ağrısı Nedenleri
- Femoroasetabuler Sıkışma Sendromu
- Siyatik Ağrısı Neden Olur
- Kalçada Kemik Çürümesi Neden Olur