Dünyada ilk kafatası nakli
Kafatası, beyni çevreleyen ve oldukça güçlü bir kemikten koruma sistemidir. Kafa, hayvan ve insanların en rostal bölümünde bulunan beyin, gözler, burun, kulaklar ve ağzı bünyesinde barındıran bir bölümdür.
ABD’ de gerçekleştirilen ve dünyada ilk defa yapılan kafatası nakli ameliyatı bildirilmiştir. ABD’li doktorlar yaptıkları açıklamada ilk kez kısmi kafatası nakli gerçekleştirdiklerini ve bu ameliyatın yaklaşık 15 saat sürdüğünü ve başarılı bir ameliyat olduğunu belirtmişlerdir.
Kafatası nakli yapılan hastanın kanser tedavisi görürken kafa tasında geçmek bilmeyen bir yara oluştuğunu ve bu hastaya kısmi kafa derisi ve kafatası nakli yapmak zorunda kaldıklarını duyurmuşlardır. Yazılım uzmanı olan 55 yaşındaki hasta geçirmiş olduğu operasyondan sonra vermiş olduğu röportajda, çok şaşırdığını ve durumundan memnun olduğunu söylemiştir.
Hastanın kafa derisinde oluşan kanser nedeni ile radyoterapi gördüğü ve buna bağlı olarak kafasında geçmeyen bir yara oluştuğu ve bu nedenle kafa tası naklinin yapıldığı belirtilmektedir. Ayrıca hasta çocukluğundan bu yana şeker hastası olduğunu bu nedenle daha önce pankreas ve böbrek nakli ameliyatı geçirdiğini bunlara bağlı bağışıklık sitemini baskılayan ilaçlar kullandığını da belirtmiştir. Hastanın kafatası nakli ameliyatı başarılı geçmiştir.
Tedavi yöntemleri ile ilgili benzer sağlık konuları
- Kafa nakli nedir
- İnsan embriyosunun genetiği değişir mi
- Kanser tedavisinde yeni buluş
- Vajinadan yapılan böbrek nakli nedir