Bulaşıcı Hastalıklar ve Tedavileri

Genital Siğil Nedir? Genital Siğil Nasıl Bulaşır? Genital Siğil Belirtileri ve Tedavisi

Genital siğiller, vajina içinde ve çevresinde, anüs etrafında, penis üstünde büyüyen etli, ağrısız ve çoğunlukla yumuşak kitlelerdir. 

Siğil nedir?

Siğil, deride ya da mukoza zarlarında sıklıkla oluşan, bulaşıcı büyümedir. Siğil derinin en üst katmanında oluşur. Bu katmandaki hücrelerin aşırı büyümesi gözle görülebilen bir kitlenin oluşmasına neden olur.

Siğil neden ve vücudun nerelerinde oluşur?

Siğiller, en az 100 farklı tipi olan insan papilloma virüsü (human papilloma virus) nedeniyle oluşur. Siğiller vücudun çeşitli bölgelerinde (ellerde, ayaklarda, üreme organlarında, anüs ve çevresinde) gibi oluşurlar. Yassı siğiller et rengindedir; bunlar bazen başları düz olan ve kaşıntı yapan kitlelerdir ve sıklıkla el bileklerinde, ellerin arkalarında ve yüzde meydana gelirler.

İnsan papilloma virüs (HPV) kısaca nedir?

HPV, siğil ve genital siğilden sorumlu bir virüs tipidir. Humuna papilloma virusunun 100’den fazla şuşu vardır. Bazı şuşlarla oluşan enfeksiyonun serviks (rahim ağzı) kanserine, ağız kanserine ve anal kansere neden olduğu düşünülmektedir. HPV’nin servikal kanserle ilişkili olan iki şuşuna karşı aşı geliştirilmiştir ve 12-13 yaşındaki (cinsel yaşama başlamamış) kızlar için aşılama programı önerilmektedir.

Genital siğil nedir?

Genital siğiller, vajina içinde ve çevresinde, anüs etrafında, penis üstünde büyüyen etli, ağrısız ve çoğunlukla yumuşak kitlelerdir.

Genital siğil neden olur?

Genital siğiller cinsel temas sonucu bulaşır ve insan papilloma virüsünün (HPV’nin) bazı tipleri bu duruma sebep olur. Siğiller enfeksiyon bulaştıktan sonra birkaç hafta ile 18 ay arasında değişen bir sürede ortaya çıkar.

Genital siğil nasıl bulaşır?

HPV enfeksiyonu, genital deri yoluyla çok rahat bulaşır. HPV çok dayanıklı bir virüs olduğu gibi, banyo, havlu ve tuvaletin ortak kullanımı durumunda da bulaşabildiği bilinmektedir. Fakat bu bulaşma şekli cinsel yolla bulaşma riskinden oldukça düşüktür.

Siğiller, bu enfeksiyonun gözle görülen belirtileri olurken, HPV virüsü taşıyan hastaların %30’unda ortaya çıkmaktadır. Geri kalan %70 hastada ise virüsler deri altında kaldığı için her hangi bir belirti göstermez, bu nedenle kişi cinsel temas sırasında partnerinde genital siğil olup olmadığını anlayamaz.

Genital siğil (HPV) enfeksiyonu bakımından kimler risk altındadır?

  • Cinsel olarak aktif bireyler
  • İmmün yetmezliği olanlar
  • HIV enfeksiyonu taşıyanlar
  • Böbrek transplantasyonu olan böbrek hastaları
  • Oral herpes hikayesi olan kişiler
  • Cinsel yolla bulaşan başka bir hastalığı olanlar
  • Sigara kullananlar
  • Uzun dönemli (5 yıldan uzun) ağız yoluyla kullanılan doğum kontrol ilaçları kullanan kadınlar

Bunlar gibi faktörler genital siğil oluşmasında önemli rol oynarlar.

Kadınlarda genital siğil belirtileri

Çoğunlukla bu hastalık fazla bir belirti vermeyip, hastaların ortalama %30’unda siğil olarak meydana gelmektedir. Siğiller; vajinada, anüsde ve vulvada oluşabilir. Tipik lezyon karnabahar görünümündedir, ancak tek de olabilirler. Siğillerin şikayet oluşturması lezyonların büyüklüğüne ve geliştiği bölgeye bağlıdır. Belirti göstermeyenler genellikle sayıca az ve küçük olanlardır. Lezyonun bulunduğu alanda yanma, kaşıntı, hassasiyet olabilir. Bazı hastalarda vajinal kanama veya akıntı da görülebilir.

Bazı insan papilloma virüsü tiplerinin neden olduğu genital siğiller rahim ağzı kanseri (serviks kanser) gelişimiyle ilişkilidir.

Erkeklerde genital siğil belirtileri

HPV bulunan erkeklerin büyük çoğunluğunda herhangi bir belirti ve sağlık sorunu ortaya çıkmamaktadır. Belirtisi olan erkeklerde genital siğiller erkeklik organında (peniste) veya çevresinde oluşabilirler. Siğiller, büyük veya küçük boyutlarda, tek ya da küme halinde (karnabahar görünümünde) olabilirler. Siğillerin çoğu cilt renginde olur ve ağrı yapmazlar.

Genital siğiller erkeklerde de bazı kanserlerin oluşmasına yol açabilmektedir. Örneğin ağız, boğaz, anüs, penis kanseri gibi kanserlerin gelişiminde HPV’nin rolü olabilir.

Genital siğiller nasıl teşhis edilir?

Genital siğillerin tanısı, jinekolojik muayene sırasında lezyonların görülmesi halinde genellikle konulur. Ciltten kabarık karnabahar görüntüsündeki lezyonlar kolayca tanınır. Tutulumun genişliğinin tespiti için vajinal spekulum muayenesi, kolposkopi, anoskopi gibi teşhis yöntemleri de kullanılır.

Ayrıca smear testi genital siğil tanı ve takibi için oldukça önem taşımaktadır. Senede bir kere smear testi yapılması gerekmektedir. Tedaviye başlamadan önce diğer kanser lezyonlarından kesin olarak ayırabilmek amacıyla örnek alınır ve patolojik araştırmaya gönderilmelidir.

Genital siğil tanısı konulan hastaların eşleri de bir üroloji veya cildiye uzmanı tarafından muayene olmalı ve gerekirse tedavi edilmelidir.

Erkekler için HPV’nin varlığını gösteren bir test henüz bulunmamaktadır, bu nedenle HPV kaynaklı kanserlerin gelişimini ve erkeklerde belirti vermeyip kadına cinsel temasla bulaşabilen genital siğilleri önlemek için erkeklerin de HPV aşısı olması önerilebilir.

Genital siğil teşhisinin önemi nedir

Genital siğil tedavisi

Diğer alanlarda oluşan siğillerin birçoğu 6 ile 10-12 ay içerisinde tedavisiz olarak ortadan kalkar. Bununla birlikte, genital siğiller hemen tedavi edilmelidir.  

Genital siğil ilaçları çevreye zarar vermeden pamuklu kulak çubuğu ile dikkatli bir şekilde sürülür. Lezyonun büyüklüğü ve bulunduğu bölgeye göre en uygun tedavi yöntemi tercih edilir. Eğer hasta bir tedavi ajanına 3 hafta yanıt vermez ise ya da 6-12 haftada hastanın lezyonları iyileşmez ise genellikle başka bir tedavi yöntemi denenir.

Cerrahi tedavide kriyoterapi, sıcak veya soğuk konizasyon, cerrahi eksizyon, lazer tedavisi ve infrared coagulation gibi yöntemler uygulanabilir. Uygulanan tüm tedavi yöntemlerinde tekrarlama riski vardır.

Tedavinin amacı lezyonları ortadan kaldırmaktır. Viral enfeksiyonu tamamen yok etmek mümkün değildir. Küçük ve yeni (1 yıldan az süredir) olan lezyonlarda tedavinin başarı oranı daha yüksektir, bu nedenle bu tür oluşumlarda kadınların hemen jinekoloji ve/vaya cildiye doktoruna, erkeklerin de üroloji ya da cildiye doktoruna gitmeleri çok ama çok önemlidir.

Tedavi sonrası virüsün tamamen yok edileceği bilinmediğinden bulaştırıcılık konusunda kesin bir şey söylenemez.

Genital siğillerle karışabilen hastalıklar

  • Molloscum contagiosum
  • Condyloma lata (sifiliz)
  • Micropapillomatosis labialis
  • Seboreik keratozis
  • Acrocordon
  • Nevuslar
  • Hymenal karünküller
  • VIN 3
  • Malign melanom
  • Anogenital dev kondillom
  • Bowenoid papüllozis gibi hastalıklar ile genital siğiller karışabilir, bu nedenle ayırıcı tanı önemlidir.

Genital siğilden korunma

  • Cinsel ilişkide bulunmama
  • Sadece, HPV enfeksiyonu olmayan (tek eşli) bir partnerle cinsel ilişki
  • Tek eşli olmaya özen gösterme
  • Cinsel ilişki sırasında koruyucu bariyer (kondom) kullanma
  • HPV aşıları (HPV enfeksiyonunun primer proflaksisinde kullanılır), bunlar gibi yöntemlerle genital siğillerden ve HPV’den korunmak mümkün olabilir.

Kondom (prezervatif) kullanımı HPV ile ilişkili hastalıkların görülme sıklığını azaltmaktadır. Bununla birlikte kondomun kaplamadığı alanlar (skrotum, vulva ve perianal bölgeler) genital hastalıkları ve genital siğilleri bulaştırabilir.

Benzer sağlık yazıları

  1. Siğil neden çıkar ve siğil çeşitleri
  2. Rahim ağzı kanseri neden olur
  3. Human papilloma virus nedir
  4. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve belirtileri
  5. Ağır kombine immün yetersizliği neden olur

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git