İskemik kolit hastalığı nedir?
İskemik kolit, kolona giden kan akışının kesilmesiyle oluşan bir kolit (Bağırsak enflamasyonu) türüdür. İskemik kolit genellikle 50 yaş üzeri kişilerde görülür.
İskemik kolit nedenleri
Vücudun diğer kısımlarında felç ya da periferik vasküler hastalıklar gibi kan damarlarını etkileyen bir hastalığı olan kişilerde iskemik kolit daha kolay gelişir.
Konjestif kalp yetmezliği yada diyabetis mellitus gibi hastalık öyküsü olanlarda, kolunun kan akışına zarar veren bir ameliyat geçirenlerde, abdominal radyoterapi tedavisi görenlerde iskemik kolit görülme riski daha yüksektir.
İskemik kolite neden olan veya tetikleyen diğer faktörler aşağıda sıralanmıştır:
- Süperior mezenterik arter sendromu
- Arteryel emboli
- Kolesterol embolisi
- Aritmiler
- Volvulus (bağırsak dönmesi)
- Strangüle herni
- Vaskülitler
- Periarteritis nodosa
- Sistemik lupus eritematozus
- Romatoid atrritler
- Takayasu arteriti
- Trromboanjitis obliterans
- Hematolojik bozukluklar
- Enfeksiyonlar
- Parazitik enfestasyonlar
- Travmalar
- Ektopik gebelik
- Uzun mesafe koşucusu olmak
- İatrojenik nedenler
- Cerrahi işlemler
- İlaçlar gibi tetikleyici faktörler veya nedenler iskemik kolit gelişimine sebep olabilmektedir.
İskemik kolit belirtileri
- Kolit hastalığının diğer tipleri gibi, iskemik kolitte de karın ağrısı (genellikle sol tarafta), ishal veya kanlı ishal, ateş, kusma, iştahsızlık gibi şikayetlere neden olabilir.
- Kan akımında oluşabilecek uzun süreli azalma, kolonun etkilenmiş olan kısmında bir darlık (daralmış alan) oluşumuna sebep olur.
- Tromboz ya da emboli nedeni ile kan akımının tam olarak kesilmesi durumunda bağırsakta kangren gelişimi ortaya çıkabilir.
- İskemik kolitli hastaların 2/3’ünde karın ağrısı vardır.
- Kanama çoğunlukla kan nakli gerektirecek kadar şiddetli değildir.
İskemik kolit teşhisi
İskemik kolit durumu olan hastaların fizik muayenesi sırasında tutulan bağırsak segmentinin üzerinde hafif ya da orta derecede hassasiyet vardır.
Laboratuvar testleri iskeminin derecesi ve tutulan bağırsak alanı ile paralellik gösterir. Muayene ve laboratuvar testlerinden sonra bilgisayarlı tomografi filmi çekilir.
Bu yöntemlerden sonra kolonoskopi, sigmaidoskopi ve bu yöntemler sırasında alınacak biyopsi örneğinin patolojik olarak incelenmesi ile tanı doğrulanır. Tıkanmış kan damarlarının kontrol edilmesi için anjiyografik tetkik de yapılabilir.
İskemik kolit tedavisi
Orta şiddetteki iskemik kolit durumunda ilaçlar ile tedavi (lipit düşürücü ilaçların kombinasyonu ile kalp yetmezliği ve hipertansiyonun tedavileri uygulanır).
Bazı durumlarda antiplatelet veya antikoagülan ilaçlar çoğunlukla durumu tedavi etmeye yeter fakat akut iskemik kolit durumunda kan damarlarındaki tıkanıklığı ortadan kaldırmak için ameliyat gerekebilir.
İskemik kolit oluşumu nedeni ile bağırsaktaki zarar görmüş kısımlar (tedavi edilemeyecek kadar etkilenen bölgeler), peritonit ya da kangren oluşmadan önce temizlenmelidir.
Bağırsak hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları
- İshal (diyare) neden olur
- Dışkılama değişikliği neden olur
- Bağırsak kanaması neden olur
- Süperior mezenterik arter sendromu neden olur
- Akut karın ağrısı neden olur
- Bağırsak dönmesi neden olur