İnsülinoma nedir?
İnsülinoma, pankreasın insülin üretici hücrelerinin çoğunlukla kansere neden olmayan nadir görülen bir tümörüdür. İnsülinomaların % 10 kadarı malign formda olabilir. Malign olan tümörlerin çoğunun çapı 2.5 cm’in üstündedir. Genellikle 40-60 yaş arası hastalığıdır. Kadın ve erkeklerde eşit olarak görülür.
İnsülinoma belirtileri
Tümör anormal miktarda insülin üretilmesine neden olarak kandaki glukoz miktarının tehlikeli biçimde düşmesine (hipoglisemiye) neden olur. Serebral glukoz seviyesinin düşmesiyle birlikte davranış bozukluğu, hafıza ve bilinç kaybı görülebilir. Bu bozukluklar psikiyatrik bir bozukluk olarak yorumlanabilir. Sempatik sistemin aşırı çalışması sonucu çarpıntı, sinirlilik hali, terleme görülebilir. Hastaların çoğu kilo alırlar.
İnsülinoma teşhisi
Teşhiste ilk basamağı insülinomayı akla getirmek oluşturur. Hipoglisemi semptomları olan ve açlık kan şekeri 50 mg/dl’nin altında olan erişkinlerde insülinoma akla gelmelidir. Laboratuvar olarak uygunsuz insülin salınımı ve hipogilesemi doğrulandıktan sonra tümör varlığı araştırılır. Tümör varlığını ve lokalizasyonunu tespit etmek için ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme ve perkütan transhepatik venöz örnekleme gibi teşhis yöntemleri kullanılır.
İnsülinoma tedavisi
Glukoz miktarı tehlikeli derecede düştüğünde hastaya acil şeker verilmezse, durum komaya ve ölüme neden olabilir. Durum teşhis edildiğinde tümör ortadan kalkıncaya kadar hipoglisemi oluşumuna engel olan ilaç tedavisi uygulanır. Soliter (tek) olan insülinomaların seçkin tedavisi cerrahidir.
Benzer sağlık yazıları
- Pankreas kanseri nedenleri ve tedavisi
- Pankreas kanseri tedavisinde yeni gelişmeler
- Pankreas kistlerinin nedenleri ve tedavisi
- Pankreatit nedir ve neden olur
- Şeker düşüklüğü neden olur