Embriyoya yapılan genetik değişiklik hastalıkları önler mi?
Bilim insanlarının yaptıkları çalışmalarda, insan embriyosunda yapılan genetiğin değiştirilebileceği konusundaki çalışmalar bilim dünyasında tartışmalara neden olmuştur. Bilim insanları, genetik yapısı ile oynadıkları embriyonun anormal olabileceğini, ancak bebeğin dünyaya gelmesinin engellenmediğini savunmaktadırlar. Yapılan çalışmalar sonucu ‘kök hücreler üzerinde’ yoğunlaşıldığı ve embriyonun dışarıdan eklenen genleri kabul ettiği ortaya çıkmıştır.
Bilim insanları bu çalışma sayesinde, sağlıklı olmayan embriyolara ait kök hücrelerinin genetiğini değiştirerek, yetişkinlerde çeşitli hastalıklara neden olan genleri önceden tespit etmeyi ve çeşitli tedavi şekilleri geliştirmeyi umut etmektedirler. Yine bu çalışmalar sayesinde söz konusu embriyoların sağlıklı gelişmesi açısından da yöntemlerin bulunabileceği düşünülmektedir.
İnsan embriyosunda genetik değişilik hakkında yeni bilgiler
Bu konu hakkında elde edilen son verilere göre Çinli bilim adamları, bilim dünyasında aylardır tartışmalara yol açan bu haberleri doğrulayarak insan embriyosunun DNA’sını deşifre ettiklerini açıklamışlardır.
Çinli bilim insanları bu çalışmalar gerçekleştiğinde genetik kökenli bazı hastalıkların engel olunabileceğini hedeflediklerini belirtmişlerdir. Bu işlem ile hücreye şifrelenmiş enzim ve RNA enjekte edilerek hastalığa özgü DNA dizini kesilmekte ve ortaya çıkan hasar, kesilen DNA’ya benzeyen genetik bilgiye onarılır.
Çinli bilim insanları açıklamalarında, mühendislik ürünü DNA enzimle beraber enjekte edilir ise, yapay DNA genoma entegre olmakta ve hasarı onarmak için kullanılabilmektedir. Geliştirilen bu yöntemi B-globin geni üzerinde deneyen araştırmacılar, yapay olarak üretilen DNA dizininin genom içerisinde belirlenen yere enjekte edilmesi durumunda yeteri kadar başarı sağlanamadığını belirtmişlerdir.
İnsan geninde B globin geninin birçok versiyonu bulunması nedeni ile hedefe enjekte edilemeyen yapay DNA’nın ciddi yan etkilerinin olabileceği bildirilmektedir. Yapılan deneylerde DNA enjekte edilen 86 embriyodan bazıları ölmüş ve kalan 54 embriyodan yarısında B globin genine müdahale edilebilmiştir. Çinli bilim insanları bu tartışmalar hakkında bu açıklamaları yapmışlardır.
Çinli bilim adamları bu çalışmalar sayesinde bazı genetik hastalıkların önlenebileceğini düşünmektedirler. Fakat, başlangıç aşamasında olan bu deneylerin gerçekte de denenmesi durumunda yan etkilerinin ne olacağı ve dünyaya gelen çocuklarda yıllar sonra ne tür değişimler olacağı konusunda bir bilgi bulunmamaktadır.
Uluslararası bilim kuruluşları bu tür araştırmalara hem etik gerçekler ile, hemde henüz bilimin bu aşamaya gelemediğini savunarak karşı çıkmaktadırlar. Uluslararası bilim camiası, Çinli araştırmacılara insan embriyosunun genetiğini değiştirme ile ilgili araştırmalardan vazgeçmeleri konusunda çağrıda bulunmuştur.
Sağlıkta yeni gelişmeler ile ilgili benzer sağlık konuları
- Tüp bebek tedavisinde balanslama yöntemi nedir
- Vajinadan yapılan böbrek nakli
- Meme kanseri tasında yeni yöntem
- Vajinismus tedavisinde EFT yöntemi