İnfantil akne, 1-12 ay arasındaki bebeklerde görülür ve erkek çocuklarda daha sıktır. Yenidoğan aknesi gibi infantil akne de artmış androjen sevileri ile ilişkilidir. İnfantil akne nadiren 1-7 yaşları arasında da görülür ve bu durum orta çocukluk aknesi olarak da adlandırılabilir.
İNFANTİL AKNE BELİRTİLERİ ve BULGULARI
Lezyonlar çoğunlukla açık ve kapalı komedonlar şeklinde görülse de, enflamatuvar papül ve püstüller, nadirende papülonodüller ve kistler şeklinde de görülebilir.
Lezyonlar sıklıkla yüz bölgesine yerleşim gösterir, fakat boyun, sırt ve göğüs bölgesinde de oluşabilir. Hastaların çoğunda infantil akne hafif ve orta şiddette seyir gösterir ve 1-2 yaşına kadar kendiliğinden geçer. Ancak yıllarca devam eden, önceden tahmin edilemeyen aktif lezyonlar ile de seyir gösterebilir. Skar (iz) bırakabilir.
İNFANTİL AKNE TEŞHİSİ
İnfantil akne de, neonatal aknedeki gibi artmış androjen sevileri ile ilişkilendirildiği için, bu bebekler muayene edilirken de çocuğun büyüme (kilo, boy büyüme eğrisi gibi) ve cinsiyete özel yapıların (testiküler büyüme, meme gelişimi, hirsutizm, pubik kıllanma ve kliteromegali gibi) bulguları değerlendirilmeli ve bu bulgular dikkate alınarak gerekli endokrinolojik incelemeler yapılmalıdır. Özellikle orta çocukluk (1-7 yaş arası) aknesi görüldüğünde endokrinolojik bir anormallik söz konusu olabileceğinden, kesinlikle endokrinolog değerlendirmesi gerekmektedir. Çünkü bu yaş grubunda (1-7 yaş arası) adrenal veya gonadal androjen yapımı durgun kalmakta ve bu nedenle orta çocukluk aknesi nadir görülmektedir.
Klinik muayenede hastanın aile öyküsü, ilaç maruziyeti, aksiller ve genital kıllanma ve koku, meme ve testiküler gelişim değerlendirilir. Endokrinolojik değerlendirmede ise çocuğun kemik yaşı, folikül uyarıcı hormon (FSH), luteinizan hormon (LH), prolaktin, testosteron ve DHEA-S seviyelerine bakılır.
Molluskum kontagiosum, periorifisyal dermatit, keratosis pilaris, pityirosporum foliküliti, idiyopatik fasiyal aseptik granüloma, pomad aknesi, steroid aknesi gibi durumlardan infantil aknenin ayırt edilmesi gerekir. Ayırıcı tanı, doğru tanı ve doğru ve uygun tedaviye olanak sağlar.
İNFANTİL AKNE TEDAVİSİ
İnfantil aknede, skar (iz) kalmasını ve yüz güzelliğinin bozulmasını önlemek için tedavi edilmesi önemlidir.
Tedavi, bu yaş grubunda öncelikle altta yatan nedene yönelik yapılır. Hafif ve orta şiddetteki aknelerde lokal benzoil peroksit ve antibiyotik kombinasyonları ve/veya retinoidler kullanılabilir. Fakat bu tedavilere yeterli cevap vermeyen hastalarda oral antibiyotik (örn. eritromisin gibi) tedavisi uygulanabilir.
Uygulanan tedavilere yanıt, tedavilerin yan etkileri ve başka bir tedavinin uygulanması gerekip gerekmediği bakımından hastaların yakından takibi oldukça önemlidir.