İmplant yöntemi hamilelikten kesin korur mu?
Doğum kontrolü implant yöntemi 1999 yıllarından bu yana Avrupa ülkeleri ve ABD’de kullanılmaya başlayıp, Türkiye’de 2002 yılından sonra uygulanmaya başlanmıştır. Yaklaşık on yıllık bir doğum kontrol yöntemi olarak tercih edilmektedir. Bu yöntem sadece eğitimli uzmanlar tarafından uygulanan bir dakikalık işlem, devlet ve özel kurumlarda takılmaktadır. İmplant yöntemi, üst kolun iç bölgesine cilt altına yerleştirilen, progesteron hormonuiçeren küçük bir plastik çubuk olan implantın, her gün düşük miktarlarda hormon salgılayarak üç sene süresince hamileliği önlediği bilinmektedir.
İmplant doğum kontrol yöntemi hamilelikte nasıl korur?
İmplant, yöntemi ile doğum kontrol haplarının salgıladığı günlük hormon miktarının ortalama % 25’i kadar hormon salgıladığı bildirilmiştir. Ayrıca bu yöntemin istenildiği zaman çıkarılabileceği ve çıkarıldıktan sonra bir kaç gün içinde implantın salgıladığı hormonun vücuttan atıldığı ve bir iki hafta içinde hamile kalma sürecinin başladığı bilinmektedir. Fakat hamile kalınmayacak bile olsa implantın üç yıl sonra mutlaka çıkartılması gerekmektedir.
İmplant yöntemi ile adet düzeninin değişme ihtimali bulunmaktadır. Çünkü implant yerleştirildikten sonra yumurtlamayı engellediği için kadın her ay düzenli adet görmeyebilir. Yapılan araştırmalara göre İmplant yöntemi ile korunan ülkelerde ve Türkiye’de hamile kalma riski ile karşılaşılmamıştır. Bu nedenle bu yöntem ile korunma oranı oldukça yüksektir.
İmlant doğum kontrol yöntemi ile korunmanın avantajları
İmplant yöntemi ile korunmanın faydaları, İmplant yerleştirildikten sonra hamilelikten korumayı sağlaması, üç yıl boyunca düzenli olarak koruması, her gün hatırlamak zorunda kalınmaması, implant yönteminin avantajlı taraflarıdır. Ayrıca bu gibi korunma yöntemleri ile rahim içi, adet görmeyi hazırlanmadığı için kadınlarda adet sırasında veya öncesinde oluşan gerginlik, sıkıntı, sinirlilik gibi belirtiler daha az olur ve kadınlarda sık rastlanan kansızlık problemi de azalmaktadır. Aynı zamanda bu yöntemi uygulaması kolay, rahat, etkinliği yüksek, güvenilir, uzun vadeli ve istenildiği zaman geri dönüşümü olan bir doğum kontrol yöntemidir.
İmplant ile korunma yöntemini diğer korunma yöntemlerini kullanamayan örneğin, sigara içenler,kalp damar hastaları, şeker hastaları, yeni doğum yapanlar, emziren anneler yani diğer korunma yöntemlerini rahat kullanamayan kadınlar bu yöntemi rahatlıkla kullanabilirler.
İmplant doğum kontrol yöntemi ile kimler uygulanmaz?
İmplant yöntemini kullanmaması gereken kadınlar, hamile veya hamilelik şüphesi olanlar, ciddi aktif karaciğer hastalığı olanlar, teşhisi konulmamış vajinal kanaması olanlar, implantın etkinliğini bozan ilaç kullananlar, sentetik progesteron hormonu kullanamayan kadınlar, implantın bileşenlerine alerjisi olanlar ve progesteron hormonuna hassas tümörü olan hastaların implant ile korunma yöntemini kullanmamaları gerekmektedir.
İmplant doğum kontrol yönteminin zararları
İmplant yönteminin yan etkileri, kadının adet düzeni değişip, hatta bazı kadınlarda beş kadından birinin hiç adet görmemesi ile karşılaşılmaktadır. Adet görülmemesi hamilelik düşüncesini akla getirmemelidir. Bazı kadınlarda doğum kontrol haplarında da olduğu gibi baş ağrısı ve akneye neden olabilir. İmplant yönteminin de diğer ilaçlar ve spiral yönteminde olduğu kadar kilo aldırma etkisi vardır. Bu yöntemin de mutlaka uzman doktorlar tarafından uygulanması gerekmektedir.
Doğum kontrol yöntemi ile ilgili benzer sağlık konuları
- Doğum kontrol yöntemi nedir
- Doğum kontrol hapı ile hamilelikten korunma
- Doğum kontrol iğneleri ile doğum kontrol yöntemi nedir
- Spiral ile doğum kontrol yöntemi nedir
- Takvim yöntemi ile doğum kontrol yöntemi nedir