Hipoparatiroidizm nedir?
Paratiroid hormonunun, paratiroid bezlerden yetersiz salgılanmasıdır. Bu hormon eksikliği kanda kalsiyum seviyesinin düşmesine (hipokalsemiye) ve hipofosfatemiye neden olur. Kalsiyum vücutta önemli yeri olan ve oldukça fazla bulunan bir mineraldir. Paratiroid hormon serum kalsiyum düzeyinin başlıca belirleyicilerindendir.
Hipoparatiroidizm neden olur?
Hipoparatiroidizmin en sık nedeni cerrahi sırasında zarar vermektir. Nadiren bu bezler doğumsal olarak yoktur veya herhangi bir neden olmaksızın işlev görmezler.
Hipoparatiroidizm belirtileri
- Kalsiyumun kanda düşük bulunması tetaniye (sinirlerin artmış uyarılabilirliğine) yol açar. Özellikle ellerde ve ayaklarda kontrol edilemeyen ağrılı kramp’a benzer spazmlar ve laringospazm oluşabilir.
- Nadiren epileptik atağa benzer havaleler oluşabilir.
- Psikiyatrik bozukluklar ortaya çıkabilir.
- Diş gelişimi bozuk olabilir.
- Saç, tırnak anormallikleri görülebilir.
- Lentiküler katarakt, intestinal malabsorpsiyon, EKG’de QT ve ST aralığının uzaması gibi belirtiler ve bulgular görülebilir.
Hipoparatiroidizm teşhisi ve tedavisi
Bu durum kan testleriyle teşhis edilir.
Tedavide, tetani atağını iyileştirmek için toplardamara yavaşça kalsiyum enjekte edilebilir. Kanda kalsiyumun normal düzeyde tutulabilmesi için hastanın yaşam boyu kalsiyum ve D vitamini tabletleri kullanması gerekir.
Benzer sağlık yazıları
- Hiperparatiroidizm nedenleri ve tedavisi
- Hipokalsemi nedenleri ve tedavisi
- D vitamini eksikliği neden olur
- Hashimato hastalığı nedir
- Hipotiroidi nedenleri ve tedavisi