Bulaşıcı Hastalıklar ve Tedavileri

Hepatit D Nedir? Hepatit D Belirtileri Ve Tedavisi

Hepatit D, ilk defa 1977 yılında Rizzeto tarafından hepatit B enfeksiyonu olan hastaların serumlarından izole edilmiştir. Daha sonra ayrı bir virüs olarak gösterilmiş ve hepatit D virüsü (HDV) veya Delta virüs olarak adlandırılmıştır.

Hepatit D nasıl bulaşır?

Hepatit D, ilk defa 1977 yılında Rizzeto tarafından hepatit B enfeksiyonu olan hastaların serumlarından izole edilmiştir. Daha sonra ayrı bir virüs olarak gösterilmiş ve hepatit D virüsü (HDV) veya Delta virüs olarak adlandırılmıştır.

Hepatit D virüsünün kuluçka süresi ortalama 24- 51 gün arasındadır. Hepatit D riski taşıyan kişiler genellikle asemptomatik hepatit B virüsü taşıyanlar, akut hepatit B enfeksiyonlarında, Kronik karaciğer hastalarında hepatit D virüsü gelişme riski daha yüksektir.

Hepatit D nasıl bulaşır?

Hepatit D genellikle görüldüğü bölgede sınırlı kaldığı gibi salgınlara da neden olur. Salgınlar, çocuklar ve genç erişkinlerde ani başlayan hızlı ilerleyen salgınlar şeklinde görülür. Enfeksiyon kaynakları ve geçiş yolu hepatit B ile aynı olsa da, dünya genelindeki dağlım ve bulaşım oranları farlılık gösterir.

Hastalık iğne, serum iğne yolu ve iğne ile uyuşturucu kullananlarda, kan nakli, hemodiyaliz hastaları, kan transfüzyonu yapılan hastalarda ve cinsel yollar ile özellikle erkekler arası cinsellik şeklinde insandan insana bulaşabilir.

Türkiye’de hepatit D enfeksiyonu Doğu ve Güneydoğu’da daha ciddi bir problemdir. Son yıllarda Türkiye’de hepatit D enfeksiyonu azalmış olmasına rağmen, halen ciddi oranda pozitiflik devam etmektedir.

Hepatit D belirtileri

Hepatit D nedir

Hepatit D nedir

Hepatit D enfeksiyonu belirti ve bulguları hepatit B’de görülen belirti ve bulgulara benzerdir. Belirtiler, halsizlik, yorgunluk, eklem ağrısı ve sağ karın bölgesinde ağrıdır. Hepatit B ile birlikte görülen hepatit D enfeksiyonunun belirtileri daha ağırdır. Hepatit D enfeksiyonu iki grupta değerlendirilir.

Koenfeksiyonlar ve süper enfeksiyonlar şeklindedir. Koenfeksiyonlar genellikle iyi seyirlidir. Süper enfeksiyonlar ise daha ağır seyreder ve kronikleşme daha sık görülür. Hepatit D’nin kronik olgularında karaciğer sirozu hastalığı görülme oranı daha fazladır.

Hepatit D tanısı

Hepatit D tanısı genellikle serolojik göstergeler ile konulur. Total HDV ve HDV IgM antikorları araştırılır. Enfeksiyonun oluşum şekline göre serolojik seyir farlılık gösterir.

Hepatit D tedavisi

Hepatit D nasıl bulaşır

Hepatit D nasıl bulaşır

Hepatit D tedavisinde akut hepatit D’nin hastalığa özgü bir tedavisi yoktur. Genel destek tedavisi ile hastalar yakından takip ve istirahat ile tedavi edilir. Kronik hepatit D tedavisinde antiviral ilaç tedavisi uygulanır. Tedavi 1 yıldan fazla sürebilir.

Tedavi süresini uzatmanın bazı yararları olabilir. Hastalar iyileştikten sonra, tedaviye rağmen hastalarda enfeksiyon tekrarlayabilir. Tekrarlama oranı yaklaşık % 50-90 civarı olur iken, kalıcı iyileşme oranı ise % 20 civarıdır. Bu nedenle hepatit D ve diğer hepatitlerde hastanın takibi gereklidir.

Karaciğer hastalıkları ile ilgili benzer sağlık konuları

  1. Hepatit B nedir
  2. Hepatit C nedir
  3. Hepatit A nedir
  4. Karaciğer kanseri nedir

6 Yorum

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git