Hepatit C nedenleri, belirtileri ve tedavisi
Hepatit C özellikle karaciğeri etkileyen bir enfeksiyondur ve hastalığa hepatit C virüsü (HCV) sebep olur. Hepatit C hastalığı birkaç hafta sürebilen hafif sereden tipten, ömür boyu sürebilecek ciddi hastalığa kadar değişebilen hastalıklara sebep olur.
Hepatit C çoğunlukla kan yolu ile bulaşır ve akut veya kronik hepatit C tipi olarak değerlendirilir. Hepatit C çoğunlukla herhangi bir belirti vermeyebilir iken, kronik hepatit C karaciğerde yara oluşumuna ve yıllar sonra siroza neden olur. Sirozlu hastalarda, karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanseri ya da ölümcül kanamaya neden olur iken, yemek borusu ve midedeki damarlarda aşırı şişmeye yol açabilir.
Hepatit C nasıl bulaşır?
Hepatit C genellikle insanlara damar içi ilaç kullanımı, steril olmayan tıbbi malzemeler ve kan nakilleri, ortak dikiş iğneleri kullanımı aracılığı ile kandan kana temas yolundan bulaşır. Hepatit C, hepatit B’de olduğu gibi cinsel yolla ve anneden bebeğe geçiş yolu ile de bulaşır.
Dünya genelinde 130-170 milyon hepatit C virüsü taşıyan insan olduğu tahmin edilmektedir. Bilim insanları, 1970’lerde HCV’yi araştırmaya başlamışlardır. Virüsün hayvanlarda hastalığa neden olduğuna dair bir bilgi mevcut değildir.
Hepatit C hastalığı tedavi edildiği taktirde % 50-% 80 oranında iyileşir. Karaciğer sirozu ya da karaciğer kanseri gelişmiş hastalarda karaciğer nakli gerekebilir fakat virüs karaciğer naklinden sonra da meydana çıkabilir.
Hepatit C belirtileri
Hepatit C, vakaların sadece % 15’inde ciddi derecede belirtiler gösterir.
- Hepatit C’nin belirtileri arasında iştahsızlık, yorgunluk, mide bulantısı, kas ya da eklem ağrıları, idrar renginde koyulaşma ve kilo kaybı gibi belirtiler vardır.
- Sadece az miktarda enfeksiyon vakası sarılığa neden olur.
- Hepatit C enfeksiyonu, genç kadınlarda diğerlerine oranla daha fazla görülür ve hastalığı taşıyanların % 10-% 50’sinde tedavi edilmeden iyileşebilir.
Hepatit C teşhisi
Hepatit C tanısı yapılacak kan testleri, HCV antikor, EIA, Western blot ve niceliksel HCV RNA testleri şeklinde yapılır. RNA’yı enfeksiyonun bulaşmasından bir iki hafta sonra tespit edebilir iken, antikorların oluşması ve kendilerini göstermesi daha uzun sürebilir.
Kronik hepatit C, mevcut RNA’sına göre altı aydan daha uzun süren hepatit C virüsü ile birlikte görülen bir enfeksiyondur. Kronik hepatit enfeksiyonları çoğunlukla uzun yıllar belirti göstermediği için doktorlar bu durumu genellikle karaciğer fonksiyonları testleri ile ya da yüksek risk grubundaki hastalara yaptıkları rutin kontroller sırasında tespit ederler.
Yapılan testler akut veya kronik enfeksiyonları birbirinden ayırmaz. Karaciğer biyopsisi, karaciğerin başka hastalıklarının dışlanması ve enfeksiyonun derecelendirilmesi için yapılır.
Hepatit C tedavisi
Heptit C, hastaların % 50-80’inde kronik enfeksiyonu tetikler. Bu vakaların yaklaşık % 40-80’i tedavi ile iyileştirilir. Ender olarak enfeksiyon tedaviye gerek duyulmadan kendiliğinden geçer.
Kronik hepatit C hastaları, alkolden ve karaciğere toksik etki yapan ilaçların kullanımından kaçınmalıdırlar. Hepatit C hastalarının hepatit A ve hepatit B’ye karşı da aşılanmaları gerekir.
Siroz hastalığı gelişmiş kişilerin karaciğer kanseri riskinden dolayı ultrason tetkiki yaptırmaları önemlidir. HCV enfeksiyonuna bağlı karaciğer anomalileri oluşmuş hastaların tedavi almaları gerekir.
Akut hepatit C mutlaka tedavi edilmelidir. Kronik hepatit C tedavisi mevcut ama zor, sabır ve deneyim gerektirir.
Karaciğer hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları
- Hepatit A nedenleri, belirtileri ve tedavisi
- Hepatit B nedenleri, belirtileri ve tedavisi
- Hepatit D nedenleri, belirtileri ve tedavisi
- Karaciğer kanseri nedenleri, belirtileri ve tedavisi
- Karaciğer nakli nedir ve nasıl yapılır
- Karaciğer sirozu nedenleri, belirtileri ve tedavisi