Cilt - Deri Hastalıkları ve Tedavileri

Hemanjiom Nedenleri ve Belirtileri (Bebeklerde Gül Lekeleri)

Hemanjiom, halk arasında gül lekeleri olarak ta bilinen ve bebeğin yüzünde ya da vücudunun herhangi bir yerinde rastlanan ve doğum anında ya da hemen sonraki haftalarda belirginleşen bir doğum lekesidir.

Çocuklarda hemanjiom (gül lekesi) neden olur?

Hemanjiom, halk arasında gül lekeleri olarak ta bilinen ve bebeğin yüzünde ya da vücudunun herhangi bir yerinde rastlanan ve doğum anında ya da hemen sonraki haftalarda belirginleşen bir doğum lekesidir. Derinin altında kümeleşen ve yüzeyde görünür halde olan damarlardan oluşmaktadır. Hemanjiomlar ayrıca iç yüzeylerde de oluşabilir ve kaza anında da hasarlanan bölgede ortaya çıkabilir. Kız çocuklarında ve prematüre (erken doğan) bebeklerde hemanjiomlar daha sık görülür. Çilek biçimli hemanjiomlar ve kavernöz hemanjiomlar olmak üzere iki tür hemanjiom bulunmaktadır.

Çocuklarda hemanjiom (gül lekesi) belirtileri

Çilek görünümlü hemanjiom belirtileri : Çilek biçimli hemanjiomlar hafifçe kabarık, parlak kırmızı renkli oluşumlardır ve deri yüzeyine yakındırlar. Çilek biçimli olanlar deride hafif bir renk değişikliği şeklinde belirir ve hızla büyürler. Çilek görünümlü hemanjiomlar genellikle ilk sekiz ay içinde 6-8 cm çapına ulaşırlar. Bundan sonra büyümeleri durur ve renkleri pembe-gri olmaya başlar. Daha sonraki 6-12 ay içinde küçülmeye başlarlar ve bu küçülme süreci 5 yaşına kadar uzayabilir.

Kavernöz hemanjiom belirtileri : Kavernöz hemanjiomlar ise daha büyüktür, mavimsidir ve derinin içlerine doğru yerleşmişlerdir. Kavernöz hemanjiomlar 10-16 cm ya da daha geniş çaplı olabilirler ve küçülmeleri 5-9 yıl sürebilir. Pek çoğu tamamen ortadan kalksa da genelde deri üzerinde hafif bir renk değişikliği bırakabilirler.

Yenidoğanlarda hemanjiom belirtileri : Yenidoğanlarda genellikle tek bir hemanjiom tipine rastlansa da iki ya da üç farklı tür bir arada bulunabilir.

Bu tür doğum lekeleri (hemanjiomlar) ağrısızdır. Ancak eğer büyüme ya da küçülmeleri aşırı hızlı olur ise açık yara halini alabilir ya da enfekte (iltihaplı) olabilirler. Bebeğin göz kapakları, ağzı, burnu, rektumu ya da kızların genital organlarındaki hemanjiomlar normal beden işlevlerinde bozulmalara neden olabilir. Bazı kavernöz hemanjiomlarda trombositler (kanın pıhtılaşma hücreleri) yıkılabilir ve içeriden olan bir kanama anemiye (kansızlığa) yol açabilir.

Çocuklarda hemanjiom (gül lekesi) teşhisi

Hemanjiom teşhisinin konulabilmesi için doktor çocuğun vücudunu dikkatlice inceleyerek mevcut doğum lekelerini değerlendirir ve hemanjiom tanısı kesinleşir ise tedavi gerekip gerekmediğine karar verir. Gereken durumlarda kesin teşhis için lekelerden örnek alınır ve kötü huylu olup olmadığı incelenir. 

Çocuklarda hemanjiom (gül lekesi) tedavisi

Tedavide, hemanjiomlar kendiliğinden küçüldüklerinden tedavisiz bırakılabilir. Eğer çocuğun göz kapaklarında ya da normal işlev ya da görünümünü bozan bir bölgesinde hemanjiom var ise ağız yolu ile alman ya da enjekte edilen kortikosteroidler, dermatologların (deri hastalıkları uzmanı) uyguladıkları tedaviler ve lazer cerrahisi tedavide kullanılabilir. İlaçlar ağız yolu ile alınabildiği gibi hemanjiom içine enjekte de edilebilir. Lazer tedavisi sırasında biraz ağrı olabilir. Bu nedenle girişim öncesinde çocuğa ağrı kesici verilip veremeyeceği doktora sorulmalıdır. Bebeklik döneminden sonra ortaya çıkan hemanjiomlarda cerrahi girişim gerekebilir.

Cilt hastalıkları ile ilgilibenzer sağlık yazıları

  1. Çocuklarda seboreik dermatit neden olur
  2. Bebeklerde isilik belirtileri ve tedavisi
  3. Bebeklerde ve annenin memesinde pamukçuk
  4. Yenidoğan sarılığı nedir 
  5. Kızamıkçık neden olur

1 Yorum

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git