Evcil hayvan alerjisi nedenleri ve tedavisi
Alerjik hastalıklardan, alerjik astım ve alerjik nezle özellikle solunum sistemi ile gelişen hava yolu ile alınan alerjenlere karşı verilen bir yanıt olarak değerlendirilir.
Alerjik astım öksürük, hırıltı ve solunum zorluğu şeklinde belirtiler gösterirken, alerjik nezle burun tıkanıklığı, hapşırma, burun kaşıntısı, gözlerde şişkinlik, kaşıntı ve kızarma şeklinde belirtiler gösterir. Bu belirtiler hayvan ile temastan sonra ortaya çıkar ise çocuğun ya da erişkinin hayvan alerjisi olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.
Örneğin kedi veya köpek olan bir eve girildiğinde kişide bu belirtiler görülür ise kedi, kuş veya köpek alerjisi olduğundan şüphelenilir. Evcil hayvanlar en sık kedi, köpek ve kuş olarak beslenir. Türkiye’de köpek, daha fazla evde bakılan hayvandır. Fakat kedi alerjisi daha çok sorun yaratır. Hayvan alerjisi hava yolu ile alınan alerjenlerdir. Hayvan alerjilerinde genellikle hayvanın salyasına, idrarına ve deri döküntülerine alerji gelişir.
Tüyler ile alerjinin sadece hayvanın taşınılması ya da bulaştırılması sonucu alerji gelişir. Bu nedenle tüye karşı alerji olmadığı gibi, alerjen tüylerde barınır. Bu yüzden evcil hayvanların bakımında hayvanın sık sık yıkanması gereklidir. Köpeğin yıkanması daha kolay olurken, kedinin yıkanması daha zordur. Bu nedenle hayvan alerjisi olan kişilerin ya da çocuğunda hayvana karşı alerji olan ailelerin evde hayvan beslememeleri gereklidir.
Evcil hayvan alerjisi belirtileri
Evcil hayvan alerjisi belirtileri, hayvanın bulunduğu eve girildiğinde ya da evde hayvan var ise solunan hava nedeni ile hapşırma, öksürük, burun akıntısı, burunda kaşıntı, genizde kaşıntı, boğazda sürekli kıl varmış hissi, ellerde, kollarda, yüzde kaşıntı, gözlerde batma hissi, kaşıntı, şişlik, kızarıklık gibi belirtiler görülür.
Evcil hayvan alerjisi teşhisi
Evcil hayvan alerjisi tanısı için alerji uzmanının yapacağı deri testi panellerinde hayvan alerjenleri mutlaka zaten yer alır. Bunlardan herhangi birine veya birden fazlasına alerjisi olan çocuklarda ya da erişkinlerde deri testi reaksiyon verir.Deri testinin yapılamadığı durumlarda kan testi de yapılabilir. Bütün bu testler negatif olsa bile, kişinin o hayvan ile temasından sonra alerji belirtileri gösteriyor olması klinik olarak hayvan alerjisi şüphesinin kanıtı olabilir.
Evcil hayvan alerjisi tedavisi
Evcil hayvan alerjisi tedavisibütün alerjik hastalıklarda olduğu gibi, temel alerjik olunan maddeden uzaklaşmaktır. Dolayısı ile evde köpek var ve kişi veya çocuk bu hayvana karşı alerji tanısı almış ise bu hayvanın uzaklaştırılması gerekir. Eğer uzaklaştırılamaz ise hayvanın sık sık yıkanması alerji miktarını azaltabilir.
Fakat yıkama işlemi kedi ve kuş için geçerli olmayabilir. Bu nedenle kediyi uzaklaştırmak mümkün değil ise evde halıların kaldırılması, yatak, yastık için özel kılıfların kullanılması, hayvanın yatak odasına sokulmaması, hava temizleyiciler ile antijenlerin uzaklaştırılması, tüylü eşyaların ve oyuncakların evden uzaklaştırılması gibi önlemler sayesinde bu alerjenleri bir miktar azaltmak mümkün olabilir.
Bunun dışında bazı ilaçlar ile hayvan alerjisi tedavisi yapılabilir. Burun spreyleri, boğaz spreyleri veya hayvana karşı aşı tedavisi uygulanabilir. Aşı tedavisi dil altı damla şeklinde 3 ile 4 yıl, haftada 3 ile 4 gün şeklinde dil altı damla aşısı yöntemleri vardır.
Alerjik hastalıklar ile ilgili benzer sağlık konuları
- Ev tozu (akar) alerjisi neden olur
- Besin alerjisi nedenleri ve tedavisi
- Polen alerjisi nedir
- Alerjik astım nedenleri ve tedavisi