Kış mevsiminde beslenme nasıl olmalı?
Mevsim değişikliklerinde havanın aniden değişmesi halsizlik, baş ağrısı ve yorgunluğa sebep olabilir. Bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olan sorunlar, grip, soğuk algınlığı ve bronşit gibi bir çok hastalığa yol açabilir.
Doğru beslenerek ve düzenli yürüyüş, egzersiz, düzenli uyku ile mevsim değişikliğini daha rahat atlatmak mümkün olabilir. Hem kış hemde yaz mevsimlerinde düzenli beslenme alışkanlığı önemlidir. Bunun için et, süt, balık, yumurta, baklagiller, soğan, sarımsak, sebze, meyve ve tahıllardan oluşan besin grupları dengeli bir şekilde tüketilmelidir.
Özellikle taze sebze ve meyveler soğuk havalarda da sağlıklı kalmak için ideal besinlerdir. C vitamini vücuttaki zararlı maddelerin atılımını sağlar ve savunma sistemini güçlendirir. Yeşil biber, maydanoz, tere, roka, karnıbahar, ıspanak, kereviz, brokoli, marul, portakal, limon, elma, nar, mandalina, kivi, kuşburnu, gibi besinler bol miktarda C vitamini içerir. C vitamini kaybını önleme amaçlı salata ve meyve suları tüketmeden hemen önce hazırlanmalıdır.
Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler
Bağışıklık sistemini güçlendirmek için, süt, yumurta, balık, ıspanak, portakal, havuç, yeşil biber, kayısı gibi yeşil yapraklı ve turuncu gıdalarda bulunan A vitamini güçlü bir antioksidandır. Bu besinlerin belirli ölçülerde tüketilmesi hastalıklardan korunmada yardımcıdır.E vitamininin en önemli özelliği antioksidan olmasıdır. E vitamini bakımından zengin besinler, fındık, ceviz, badem, yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, tahin gibi besinlerdir. Balık, balık yağı, ceviz ve fındık ta bulunan omega 3 yağ asitleri güçlü bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Bunların yanı sıra zeytin yağı, fındık yağı gibi yağlarda bulunan omega 9 yağ asitleri de bağışıklık sisteminin güçlenmesinde faydalıdır.
Soğuk havalarda bal iyi bir enerji kaynağı olmasının yanı sıra boğaz ağrısı, öksürük gibi soğuk algınlığı şikayetlerinde oldukça yararlıdır. Boğazda yanma oluştuğu sırada bir çay kaşığı zencefil, bir çay kaşığı tarçın ve iki tatlı kaşığı balı iyice karıştırıp, günde iki kere yenmesi ve ardından bir fincan ıhlamur çayı içilmesi oldukça faydalıdır.Sarımsak kış aylarında tüketilmesi gereken en güçlü koruyucudur.
Maydanoz, kış ayları için en değerli C vitaminlerinden biridir. Kayısı bağırsakları çalıştırma özelliğinin yanı sıra, içerisinde A vitamini ve bağışıklık sistemini koruyucu özellikler bulunmaktadır. Kivi, özellikle kış aylarında bulunan ve en güçlü C vitamini kaynağıdır.
Vücutta hafif bir kırgınlık hissedildiği zaman 3-4 gün süresince her gün iki kivi, en azından günde bir kere zencefilli, tarçınlı bal ve günde iki fincan ıhlamur gribal enfeksiyonlara karşı oldukça koruyucu ve faydalıdır. Bunların yanı sıra kış aylarında da egzersiz ve yürüyüş yapmayı ihmal etmemek gereklidir. Unutmamalıdır ki beslenme, yaşam tarzı, stresten kaçınmak ve hareketli yaşam insan vücudu için en doğru ve en doğal ilaçtır.
Beslenme ile ilgili benzer sağlık konuları
- Kış mevsiminde saç bakımı nasıl yapılır
- Bitki çaylarının zararları ve faydaları
- Sonbahar ve kış mevsimi için beslenme önerileri
- Metabolizma nasıl hızlı çalışır