Çocuk Gelişimi

Hamilelikte İlaç Kullanımı Ve Zararları

Hamilelikte kontrolsüz ilaç kullanımının zararları arasında en korkulanı sakat bir bebek doğmasına neden olabilmesidir. Bunun dışında kilosu yetersiz çocuk doğmasına veya düşük gelişmesine sebep olabilir.

Gebelerin ilaç kullanması bebeğe zarar verir mi?

Hamilelikte kontrolsüz ilaç kullanımının zararları arasında en korkulanı sakat bir bebek doğmasına neden olabilmesidir. Bunun dışında kilosu yetersiz çocuk doğmasına veya düşük gelişmesine sebep olabilir.

Ayrıca anne adayına vereceği bazı zararlar da söz konusudur. Hamilelik döneminde ilaç kullanımı nedeni ile bebekte doğumsal anomaliler gelişebilir. Örneğin bebeğin uzuvlarında farklı kusurlar, zihinsel kusurlar ve bu kusurlar eksiklik ya da fazlalıklar şeklinde olabilir.

Yapılan araştırmalar, bebek doğduktan 10-20 yıl sonra bile hamilelikte ilaç kullanılması nedeni ile bu çocuklarda kusurlar ortaya çıkabileceğini göstermiştir. Hiçbir ilacın prospektüsünde ”gebelikte güvenli bir şekilde kullanılabilir” diye kesin bir bilgi yoktur. Gebelik döneminde ilaç kullanımı yerine sağlıklı ve dengeli beslenme ve dengeli ve düzenli yaşam daha önemlidir.

Hamilelikte ne tür ilaçların kullanılmaması gerekir?

Gebelikte ilaç kullanmak iki ucu keskin bir bıçak olarak tanımlanabilir. Bir tarafta anne adayının, bir tarafta da bebeğin sağlığı söz konusudur. Gebelik döneminde ilaç kullanmak bebeğe zarar verebileceği için annenin ilaç kullanması önerilmez. Ancak bu durumda da annede bir hastalık var ise annenin tedavisi de önemlidir.

Dolayısı ile hamilelik döneminde ilaç kullanmaya karar verebilmek için mutlaka bir doktor kontrolü gereklidir. Bu gibi durumlarda hamileyi takip eden doktor ilacın yarar ve zararını iyi değerlendirmeli ve buna yönelik karar vermelidir. Doktorun izni olmadan hiç bir ilaç hamilelik döneminde kullanılmamalıdır. Çünkü hamilelik döneminde ilaç kullanmak düşük yapmaya, bebeğin zayıf doğmasına ve sakat doğmasına yol açabilir.

Hamileler ne tür ağrı kesicileri kullanamaz?

Gebelik ve ilaç kullanımı

Gebelik ve ilaç kullanımı

Gebelikte en sık kullanılmak istenen ilaçlar ağrı kesicilerdir. Ağrı kesici ilaçlar diğer ilaçlara göre daha kolay ve her evde bulunan ilaçlardır. Ağrı kesici ilaçların % 100 denilebilecek kadarı gebelikte kullanılması sakıncalı olan ilaçlardır. Günümüzde bitkisel ağrı kesici olarak bilinen bazı ürünleri de hamileler kullanmaktadır.

Ancak bu tür ilaçlarda gebelik döneminde ezbere kullanılacak ilaçlar değildir. Hamileler ağrılı durumlarda dayanabildikleri sürece ilaç kullanmamaya özen göstermelidirler. Hamilelik döneminde doktordan habersiz hiç bir ağrı kesici kullanmak doğru değildir.

Hamilelik döneminde antibiyotik kullanılabilir mi?

Gebelikte antibiyotik kullanılması gerekebilir. Çünkü hamilelik döneminde de enfeksiyonel hastalıklar ile karşılaşmak mümkündür. Fakat kullanılması gereken antibiyotiklerin çok titizlikle seçilmesi gereklidir. Bazı antibiyotiklerin hamilelerde ciddi yan etkileri olduğu bilinmektedir.Gebelikte kullanılan antibiyotiklerin dozlarından çok, ilacın nasıl bir ilaç olduğu önemlidir.

Ayrıca hangi antibiyotiğin gebelerde hangi enfeksiyon için kullanılacağını gebenin doktoru karar verir. Hamile kadın kendi kendine hiç bir antibiyotiği kullanmamalıdır. Örneğin üriner sistem enfeksiyonları hamilelikte sık karşılaşılan bir durumdur. Bu durumda kullanılacak antibiyotiklerin yan etkisini göz önünde bulundurmak önemlidir.

Hamileler mide rahatsızlıklarında ne tür ilaçlar kullanabilir?

Hamilelerin ilaç kullanması

Hamilelerin ilaç kullanması

Gebelikte sık karşılaşılan en önemli mide sorunu özellikle ilk dönemlerde bulantı ve kusmalar dır. Bulantı ve kusmalar çok aşırı ve hamileyi zorlayacak kadar olur ise kadın doğum hekiminin önereceği bazı ilaçlar ile tedavi edilebilmektedir. Fakat bu tür şikayetler için de bilinçsizce kullanılan ilaçlar bebeğin sakat kalmasına neden olabilir.

Bu durum ile ilgili yaşanmış olaylarda vardır. 1950’lerde ortaya çıkmış ve en çokta hamilelerin kullandığı bulantı, kusma için kullanılan ilaçların bebeklerde sakatlığa yol açtığı hakkında bilgiler vardır.

Bu nedenle gebelikte doktorun önerisi olmadan bulantı ve kusma için herhangi bir ilaç kullanılmamalıdır. Hamilelik sırasında meydana gelen reflü ve mide yanması için sadece midede etki gösteren antiasit ilaçlar doktor önerisi ile kullanılabilir.

Hamilelikte psikolojik ilaçların zararları

Gebelikte ruhsal durumu etkileyen ilaçların kullanımı her açıdan risklidir. Psikiyatrik ilaçlar yarıda bırakıldığında annenin sağlığını, devam ettirildiğinde bebeğin sağlığını olumsuz etkiler. Bu ilaçların fayda ve zarar oranı hamilenin doktoru tarafından iyi değerlendirilmelidir. Bu tür ilaçları hamileler kesinlikle kendiliklerinden kullanmamalıdır. Psikiyatrik ilaçları uzun dönem kullanımın dışında anlık kullanımlarda bile bebeğe zarar verebilir.

Yapılan bir araştırmaya göre, hamilelik döneminde depresyon ilacı kullanımı hamilenin düşük yapmasına, bebeğin kalp hastalığı ile doğmasına, beyninde sorunlar oluşmasına neden olduğu ortaya koyulmuştur.

Antidepresan kullanan kadınlar hamile kalmadan önce dozu azaltarak ilacı bırakmalıdır. Hamilelik döneminde bu ilaçlar kullanılacak ise hem kadın doğum uzmanı hemde anne adayını takip eden psikiyatri doktoru bu duruma karar verip bu ilaçları duruma göre düzenlemelidir.

Kronik hastalığı olan hamilelerde ilaç kullanımı

Bazı hastalıklar tedavi edilmeden veya kronik olan hastalıklar kontrol altına alınmadan gebelik meydana gelmiş ise annenin ve anne karnındaki bebeğin hayatı tehlike altına girebilir.

Bu gibi durumlarda anne karnındaki bebekte yapısal ve mental bozukluklar, gelişiminde kısıtlanma, erken doğum gibi komplikasyonlar gelişebileceği gibi, bazı hastalıklarda, tiroid hormonu azlığı, kronik tansiyon hastalığı olan, şeker hastalığı olan, kalp hastalığı olan veya psikiyatrik sorunları olan kadınların bu hastalıkları ile ilgili uzmanlar ile görüşmeli ve hamilelik oluşmadan önce tedavi edilmelidir. Bu hastalıklar hamilelikten önce mutlaka kontrol altına alınmalıdır.

Herhangi bir hastalığı olan ve devamlı ilaç kullanan hastalar hamile kalmadan önce doktorlarına danışarak, ilaçlarını bebeğe zarar vermeyecek ilaçlar ile değiştirilebilir ya da hastalığı kontrol altına alındıktan sonra hamilelik planlayabilir.

Hamilelik dönemi ile ilgili benzer sağlık konuları

  1. Hamilelik döneminde sağlıklı beslenme nasıl olmalı
  2. Hamilelik dönemi için önemli bilgiler
  3. Hamilelikte mide bulantısı ve kusma neden olur
  4. Hamilelikte demir eksikliği nedenleri ve belirtileri

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git