Hamilelerde baş ağrısı tedavisi
Hamilelikte ortaya çıkan baş ağrılarının en önemli nedeni bir anda yükselen hormonlar, (östrojen ve progesteron hormonlarıdır). Bu hormonlar damarlar üzerinde etkilidirler. Progesteron hormonu gevşetici etkiye, östrojen hormonu da kasıcı etkiye sahiptir. Bu nedenle kasılma ve gevşeme sırasında baş ağrıları meydana gelebilir. Yatma sırasında, oturma sırasında, kalkma sırasında, hareket etme sırasında nabız ve kan basıncı yeterli miktarda kanı beyine pompalamaya çalışır. Hamilenin sinüzit şikayeti var ise gebelik sırasında bütün dokularda dolgunluk arttığı için baş ağrısı şikayetleri de artabilir.
Ayrıca, uykusuzluk, susuzluk, gerginlik ve değişen yaşam şekli, hamilelikten önce çay, kahve içildiği ve hamilelik sırasında bunlar azaltılınca kafein eksikliği gibi nedenler de gebelik sırasında baş ağrısına neden olur. Hamilelik döneminde baş ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesive diğer hamilelik rahatsızlıkları gibi, oldukça sık görülen bir durumdur. Hamilelik dönemi baş ağrıları genellikle ani başlar ve ani azalır veya geçer. Bu dönem olan baş ağrısı zonklayıcı, kafada lastik bir bant sıkıyormuş hissi gibi ya da migren ağrısı şeklinde olabilir. Hamilelikte migren ağrısı gibi oluşan baş ağrısının şiddeti ve sıklığı bazı hamilelerde azalır iken, bazı hamilelerde de artış gösterebilir.
Hamilelik döneminde olan baş ağrılarının süresi bazen bir kaç dakika bazende bütün gün sürebilir. Hamilelikte oluşan baş ağrılarının geneli ilk üç buçuk veya dördüncü aylarda ortaya çıkar ve dördüncü ay sonrası kaybolur. Yedinci ayda şiddetli ve sürekli oluşan baş ağrıları yüksek kan basıncı (yüksek tansiyon) varlığına işaret edebilir. Bu durumu hamilenin hemen doktoruna bildirmesi gereklidir.
Hamilelikte baş ağrısı için ne yapmak gerekir?
Baş ağrısı başladığında duruş pozisyonunun değiştirilmesi gerekir. Beyinde kan akışını etkileyen her hareket baş ağrısına sebebiyet verebilir. Gebelik döneminde rahim kanı hapseder ve beyine giden kan miktarı azalır. Sabahları yataktan kalkma esnasında veya oturulan yerden kalkma sırasında baş dönmesi, baş ağrısı ya da baygınlık hissi gibi şikayetler görülebilir.Hamilelik sırasında oluşan baş ağrısı şikayetleri için, temiz hava almak, havasız, kötü havalandırılan alanlardan uzak durmak, sigara dumanı olan ortamlardan kaçınmak, kalabalık odalarda veya ortamlarda mümkün olduğunca kapı kenarına yakın olmak, kışın kalorifer yanarken pencereyi hafif açık bırakıp pencere yanında oturmak, ofislerde çalışılıyor ise arada çıkıp hava alınması, asansörde geçirilen süre uzun oluyor ise hava iyonizatörü almak gibi önlemler alarak hamilelikte meydana gelen baş ağrılarını gidermede ya da azaltmada faydalı olur.
Ayrıca hamilelikte oluşan baş ağrılarını gidermek amaçlı, baş ağrısı girdiğinde baş ve omuz bölgesine masaj uygulanması, sıcak veya soğuk kompres yapmak, masaya buhar banyosu koyup yüz bölgesini buhara tutmak, gebelik sırasında öğrenilen gevşeme egzersizlerini yapmak ve karanlık sessiz bir odada uyumak gibi uygulamalar sayesinde de baş ağrısından kurtulmak mümkün olabilir. Eğer hamilelik döneminde oluşan baş ağrısı her şeye rağmen geçmez ise bunu doktorun bilmesinde fayda vardır.
Baş ağrısı neden olur?Baş ağrısı için öneriler–Hamilelikte migren