Hamilelikte cinsel yaşam nasıl olmalı?
Kadın yaşamında hamilelik ve doğum en önemli dönemlerdir. Hamilelik hormonal uyarılar, fiziksel ve ruhsal değişiklikler kadının genel sağlığı, ilişkileri ve cinsel yaşamı üzerinde etkili olmaktadır. Hamilelikte cinsel yaşam hakkında hamileyi takip eden doktoru herhangi bir açıklama yapmamış ise genellikle eşler kendi bilgilerine göre hamileliğin son iki ayından önce cinsel ilişkiyi bırakma kararı alırlar.
Tıbbi olarak değerlendirmek gerekir ise hamileliğin hiç bir döneminde kadının başka bir sorunu yok ise, hamilelikte ters giden bir durum yok ise cinsel yaşam devam ettirilebilir fakat gebenin erken doğum riski, düşük riski, daha önceden yaşanmış düşük öyküsü var ise, enfeksiyon riski veya enfeksiyon varlığı var ise, kanama problemi var ise veya başka bir sorun var ise gebelikte cinsel yaşam kısıtlanır. Hamilede düşük riski yüksek ise ilk 10 veya 13 haftalar arasında cinsel ilişki önerilmez. Hamilelikte diğer riskler ortaya çıkar ise bu durumda da risk devam ettiği sürece cinsel ilişki yasaklanabilir.
Hamilelikte cinsel ilişki bebeğe zarar verir mi?
Eşlerin en sık sorduğu sorulardan biri gebelik sırasında cinsellik bebeği etkiler mi sorusudur. Bu durum doğal olarak anne ve baba adayını korkutmaktadır. Rahim oldukça kalın bir duvara sahiptir ve bebeği koruma özelliği vardır. Cinsel ilişki sırasında anne adayının canı yanacak kadar baskı uygulanmadığı sürece cinsel ilişki sırasında bebeğin korunması devam edecektir.
Hamilelerde cinsel ilişki sıklığı nedir?
Hamilelik döneminde cinsel yaşam çok değişken olabilir. Özellikle hamileliğin ilk üç ayında anne adayı yaşadığı değişiklerden dolayı kendini çok yorgun, halsiz ve isteksiz hissedebilir.
Hamileliğin 3’üncü ayı bittikten sonra (2’inci trimesterde) kadın alışma sıkıntılarını atlatacağı ya da alışacağı için hamilelikten önceki cinsel yaşamına geri dönebilir veya cinselliğe daha fazla istek duyabilir.
Hamileliğin 6’ıncı ayı bittikten sonra (3’üncü trimesterde) cinsel yaşam ve cinsel istek biraz daha azalır. Çünkü karın büyüdükçe rahimin yarattığı fiziksel baskı ve değişiklikler başlar ve bu nedenle cinsel ilişki sıklığı ve isteği azalır. Bu gibi durumlarda baba adayına önemli görevler ve anlayış gösterme düşer. Hamilelikte cinsel yaşam sıklığı hamilelik dönemi öncesine göre daha az sıklıkta olması zorunluluğu olmamakla birlikte, anne adayının isteğini önemseyerek en fazla haftada 2 kez olması önerilir.
Hamilelikte cinsel ilişki düşüğe neden olur mu?
Hamilelik gerçekleştikten sonra anne ve baba adayı düşük riskinden korktukları için cinsel ilişkiden kaçınırlar fakat şimdiye kadar yapılan çalışmalar başka bir neden olmadığı taktirde gebelikte cinsel ilişkiye girmenin düşüğe neden olmadığını göstermiştir.
Lakin doktorlar özellikle tüp bebek ile gerçekleşmiş gebeliklerde, daha önceki gebeliklerinde düşük problemi yaşanmış gebeliklerde, düşük riski olan gebeliklerde cinsel ilişkiyi kısıtlarlar. Bu kısıtlamanın asıl nedeni, başka bir nedenden dolayı düşük gerçekleştiğinde anne ve baba adayının kendilerini suçlamaması için ve önlem almak içindir. Tüp bebek ile gerçekleşen gebeliklerde cinsel ilişki yasağı genellikle 20’inci haftaya kadar (ilk 3 ay) sürdürülür.
Hamilelikte cinsel pozisyon nasıl olmalı?
Hamilelerin cinsel ilişki sırasında daha çok üstte olunan pozisyonlarda, yan pozisyonlarda veya kadın kendini nasıl rahat hissediyor ise o pozisyonlarda cinsel ilişki yaşamaları önerilir.
Aslında her gebenin cinsel ilişki sırasında rahat ettiği pozisyonlar farklıdır fakat uzmanlar hamilelerin cinsel ilişki yaşarken bebeğin sağlığı ve annenin rahat edeceği pozisyonlar olarak, kadının üstte olduğu pozisyonlar ya da yan pozisyonlar olarak tavsiye etmektedirler.
Hamilelikte orgazm olmak bebeğe zarar verir mi?
Cinsel yaşam hamilelerde değişiklik gösterebilir. Orgazm olma sırasında hamilelik dışında ve hamilelik döneminde rahimde kasılmalar olur. Rahimdeki bu kasılmalar hamilelik dışında çok fazla hissedilmeyeceği gibi, hamilelik gerçekleştikten sonra ve rahim büyümeye başladıkça orgazm esnasında kısa süreli kasılmalar olabilir ve bu kasılmalar anne adayı tarafından kasıklarda hafif ağrı ya da ciddi sancılanma şeklinde hissedilebilir.
Hamilelik dönemi orgazm sırasında bu kasılmalar çok uzun sürmez fakat anne adayının bu konuda yeterli bilgisi yok ise anne adayı bu kasılmalardan korkabilir. Bunun dışında hamilelikte yaşanan cinsel ilişki sırasında meydana gelen rahim kasılması nedeni ile anne adayı erken doğum korkusu duyar ve cinsel yaşamdan uzaklaşabilir fakat hamilelikte orgazm olmanın meydana getirdiği kasılma nedeni ile düşük veya erken doğum riski olmaz.
Hamile kadının eşi cinsellikte nasıl davranmalı?
Baba adayları öncelikle hamileliğin cinsel yaşama olan etkilerini bilmelidir. İlk üç ayda hamilelik hormonlarının aktifleşmesine bağlı olarak anne adaylarında cinsel isteksizlik olabileceği gibi, kesin öyle olacak diye bir kaide de yoktur.
İkinci 3 aylık dönemde hamile kadının cinsel isteği normale dönebilir veya dönmeyebilir. Hamileliğin son 3 aylık döneminde ise cinsel istek çoğunlukla azalmaktadır. Kısacası erkekler bilmelidir ki, hamilelik ve emzirme döneminde ki kadının cinsel ilişki isteği hamilelik öncesi dönemdeki gibi olmaz.
Çünkü anne adayında çocuk söz konusu olduğunda cinsel yaşam genellikle arka planda olur, bu nedenle baba adaylarının bu durumu göz önünde bulundurarak davranış sergilemeleri oldukça önemlidir. Bunların yanı sıra hamile karısı olan erkek cinsel pozisyonu da dikkat etmelidir.
Karısı hamile olan erkek cinsel ilişki sırasında rahime mümkün olduğunca az baskı uygulayacak pozisyonlar tercih etmelidir. Yani hamile karısı olan baba adayları bu gibi kurallara dikkat ederler ise uyumlu bir cinsel yaşam sürdürebilirler.
Hamilelikte cinsel ilişki esnasında ağrı neden olur?
Hamilelikte ağrılı cinsel ilişkinin birçok nedeni vardır. Hamilelerde ağrılı cinsel ilişkinin en önemli nedeni genellikle psikolojik olabilir. Özellikle anne adayının kendini kasması, bebeğe bir zarar geleceği korkusu ve ağrı duyacağını düşünmesi cinsel ilişki sırasında ağrıya sebep olabilir.
Bunların dışında fizyolojik sebepler (vajinada daralma, kasılma, kuruluk ve homonsal nedenler, karnın büyümesi, kadının fiziksel olarak kendini yeterli görmemesi gibi faktörler) gebelikte ağrılı cinsel ilişki, isteksizlik ve orgazm problemleri olan cinsel ilişkiyi gündeme getirir.
Hamilelik ile ilgili benzer sağlık yazıları
- Hamilelikte bebeğe cinsel yolla hastalık bulaşır mı
- Hamilelik döneminde hangi egzersizler yapılır
- Hamilelikte sağlıklı beslenme nasıl olmalı
- Hamilelikte çatı ağrısı nedenleri ve tedavisi
- Hamilelikte dengeli beslenme listesi
- Hamilelikte kansızlık belirtileri ve tedavisi
- Amniyosentez nasıl yapılır