Hamilelerde aritmi nedenleri, belirtileri ve tedavisi
Sağlıklı olan veya yaşamında kardiyak aritmi sorunu olan kadınlarda hamilelik aritmiyi tetikleyebilir.
- Hormonsal etkenler
- Kolesterolün yükselmesi
- Şeker dengesinin bozulması
- Tansiyon yüksekliği
- Damar sertliği
- Kan dolaşımının yavaşlaması
- Kansızlık
- Bazı vitaminlerin ve minerallerin eksikliği gibi durumlar hamilelik sürecinde aritmilere neden olabilir.
Hamilelik öncesi aritmi sorunu olmasa bile, hamilelik sırasında bu sorun ortaya çıkabilir. Hamilelik sırasında özellikle bradikardi (kalbin gerekenden yavaş atması) çok daha önem taşıyan durumdur. Hamilelik dışında çok ciddiye alınmayan kalp atım anormallikleri hamilelik sırasında bebeğin olumsuz beslenmesine neden olmakla beraber dengesiz kalp hızı ve ritmi bebek için tehlike yaratabilir.
Hamilelikte aritmi belirtileri
Normal bir hamilelikte egzersiz kapasitesinin azalması, çabuk yorulma, hiperventilasyon, dispne (nefes darlığı), göz kararmaları ve senkop (bayılma) gibi belirtiler olmaktadır.
Son trimesterde nabız basıncı artması, kalp tepe atımının çok hızlı olması, aort yetmezliği veya hipertiroidi gibi sorunlar kalp atım hızında ve ritminde düzensizliklere neden olabilir ve bu değişikliğin tipine göre şikayetler ortaya çıkabilir.
Hamileliğin son aylarında juguler venöz dolgunluk ve ödem gelişerek kalp yetmezliği belirtilerini taklit edebilir. Hamilelikte hareketsiz olunan zamanda bile kalp atımı dakika da 10-20 atım fazla olabilir.
Hamilelikte aritmi nasıl tedavi edilir?
Hamilelikte taşikardi ve bradikardi oldukça önemlidir. Hamilelerde bu kalp atım anormalliğinin tedavisi hamile olmayan hastalarınınkine benzer, fakat hamilelerde fetusun maruz kalacağı yan etkileri önlemek amacıyla yan etkileri daha az olan ilaçlar kullanılabilir ya da ilaçların kâr ve zarar oranları hastanın doktoru tarafından değerlendirilir.
Sürekli olan ve tedavi edilemeyen aritmili hamilelerde yan etkisi daha fazla olan antiaritmik ilaçlara hamilelik döneminde ara vermek gerekebilir. Aritmi hastası olan kadınları takip eden doktoru yan etkileri daha fazla olan ilaçlar yerine yan etkileri daha az olan ilaçlarla değiştirebilir.
İlaçlar ile tedavi edilemeyen aritmilerde (ventriküler flutter, ventriküler fibrilasyon gibi) defibrilatör (kalbin normal dışı atımını düzenleyen şok cihazı) ile tedavi gerekebilir.
Bazen gereken durumlarda hamilelik sırasında da radyofrekans ablasyon tedavisi (aritmi problemine neden olan bölgenin tahrip edilmesi) işlemi uygulanabilir. Bu yöntem ilaçlara yanıt vermeyen aritmilerde önemli bir yöntemdir.
Kalp rahatsızlıkları olan ya da olabilme ihtimali olan ve genetik faktörleri olan kadınların hamilelik planı yapmadan önce bir takım tetkikler yaptırmaları ve aritmi sorunu var ise, ilaçlar ile tedavi olmayacak durumda ise hamilelikten önce kalp pili takılması gerekebilir. Böylece hamilelik dönemi daha normal, bebeğin etkilenme riski daha düşük olabilir.
Hamilelikte aritmi nasıl önlenir?
Kalp atım anormalliği (aritmi) sorunu uyarıcı özelliği olan çay, kahve, sigara, stres ve uykusuzluk gibi benzeri özelliği olan tetikleyici durumlardan dolayı da gelişebilir. Bu tetikleyici faktörlere karşı alınacak önlemler aritminin yarattığı olumsuzlukları azaltabilir.
Ayrıca aritmiyi arttırabilecek faktörler için hamilelik öncesi iyi bir kardiyolojik muayeneden geçilmesi de önemlidir. Örneğin, sonradan romatizma nedeni ile ortaya çıkan kalp kapak hastalıkları, kalp muayenesinden geçmeyen bazı kadınlarda doğumsal kalp defektleri gibi kalp hastalıkları olabilir. Bu nedenle nefes darlığı, ara ara kalp çarpıntıları, göğüs ağrıları, çabuk yorulma gibi şikayetleri olan kadınlar hamilelik planı yapmadan önce mutlaka kardiyolojik muayeneden geçmelidir.
Benzer sağlık yazıları
- Hamilelikte venöz tromboz neden olur
- Hamilelerde kalp ameliyatı yapılır mı
- Anne karnındaki bebeğe girişimsel tedavi uygulanır mı
- Fetal ekokardiyografi nedir
- Hamilelikte kalp kapak hastalıkları
12 Yorum