Hamileliğin başlaması
Hamile kalmayı düşünüyorsanız, yaşam düzeniniz bebeğe zarar verebilecek etkilerden uzak olmalıdır. Bebeğin tüm önemli organları ilk üç ay içinde oluştuğu için bu dönem en kritik süre olarak kabul edilir. Gebe kaldığınızda göğüslerde dolgunluk, bulantı gibi değişiklikler hissedebilirsiniz. Bunların nedeni hormon düzeylerinizde ilk haftalarda görülen yükselmelerdir. Rahatsızlık verici bu değişimler, genellikle, 12. haftadan başlayarak azalır, hatta bazen ortadan kalkar.
Hamileliğin ilk belirtileri
Aşağıdaki değişikliklerin biri ya da birkaçı gebe olabileceğinizin göstergesidir. İlk başta bunların hiçbirini hissetmeyebilirsiniz, ama içgüdüsel olarak bazı şeyleri farklı duyumsadığınız için gebe olduğunuzu tahmin edebilirsiniz.
1 – Adet gecikmesi, adet dönemleri düzensiz ise, sinirsel açıdan gergin, hasta ya da yoğun çalışma içindeyseniz adet gecikmesi gebe kalıp kalmadığınız hakkında pek bilgi vermez. Ayrıca gebe kaldıktan sonraki ayda da adet dönemine gelen günlerde hafif bir kanama görülebilir. Buna halk arasında “üstüne görme” adı verilir.
2 – Göğüslerde hafif büyüme, duyarlık, bazen karıncalanma hissedilebilir.
3 – Ağızda güçlü bir metalik tat duyusu olabilir.
4 – Sürekli yorgunluk, halsizlik görülebilir.
5 – Normal vajinal akıntıda bir artış görülebilir.
6 – Günün her saatinde görülebilen bulantı, bazen kusma gibi şikyetler ortaya çıkabilir.
7 – Alkol, kahve, sigara gibi bazı şeylere karşı tiksinti, bazı besinlere karşı da aşırı istek duyulabilir (aşerme).
8 – Hormonal değişikliklere bağlı olarak aşırı duygusallaşma şeklinde duygusallıklar görülebilir.
9 – Sık idrara gitme isteği veya zorunluluğu başlayabilir.
Hamileliğin kesinleşmesi
Gebe kaldığınızdan kuşkulandığınızda bunu en kısa zamanda kesinleştirmelisiniz. Bu amaçla günümüzde kullanılan en yaygın yöntem idrar ile gebelik testidir. Bu test, adet gecikmesinden yaklaşık iki hafta sonra doğru bilgi verir. İki adet dönemi gecikme olduğunda ise doktorunuz vajinal muayene ile gebe kalıp kalmadığınızı söyleyebilir.
Evde gebelik testi nasıl yapılır?
Tüm testler birkaç damla idrar ile karıştırılacak bir kimyasal madde içerir. Böyle bir testi sabah ilk idrar ile yapmak gerekir. Renk değişimi gibi çeşitli belirtiler gebe olup olmadığınızı gösterir. Bu testler usulüne uygun olarak yapılır ise oldukça güvenilir sonuçlar verir. Yine de bu tür testlerin belli bir yanılma payı olduğunu unutmamak önemlidir. Bu nedenle gebeliğin kesin tanısı için doktora başvurulması gerekir.
Doğum zamanı nasıl hesaplanır?
Gebelik, döllenme başladığından sonra doğuma kadar yaklaşık 266 gün sürer. Döllenme için en uygun zaman yumurtlamadan yaklaşık 14 gün sonrasıdır. 28 günlük bir adet döneminde yumurtlama genellikle 14. günde gerçekleştiğinden, yaklaşık doğum zamanını son adetinizin ilk gününe 280 (266+14) gün ekleyerek hesaplayabilirsiniz. Gebeliğin doğal süresi 40 hafta olarak kabul edilse de 38. ile 42. haftalar arası normal sayılır.
Hamileliğe zarar verecek davranışlar
Sigara, alkol ve doktorunuzdan habersiz alınan ilaçların hepsi, tüm gebelik süresince ve özellikle de bebeğin organlarının oluştuğu ilk üç ayda zararlıdır.
Sigaranın hamilelikte zararları : Sigara içmeniz bebeğinizi oksijensiz bırakır. Sigara içen annelerde erken doğuma ve düşük kilolu bebeklere daha sık rastlanır. Sigara ayrıca düşük, ölü doğum ve anomalili bebek sahibi olma risklerini de arttırır. Ne kadar çok sigara içerseniz risk de o kadar çok olacağından sigarayı bütünüyle bırakmalısınız. Gerçekten sigarayı bırakamıyorsanız, nikotini az olan markaları seçmelisiniz. Dumanı akciğerlerinize çekmemeli, sigarayı yarısında söndürme alışkanlığı edinmelisiniz. Pasif sigara içimi de zararlı olduğundan sigara içilen yerlerden uzak durmanız doğru olur.
Alkolün hamilelikte zararları : Alkol kullanımı bebeğinize ciddi zararlar verebilir. Alkolün ne kadarının “güvenli” olduğunu kimse bilmediğinden, en iyisi gebelik süresince hiç alkol kullanmamaktır. Ne olursa olsun haftada iki birim kolden fazlasını kullanmamalısınız. Bir birim alkol bir bardak şarap ile eşdeğerdir. Kısacası, hamileyken alkollü içeceklerden uzak durmalısınız.
İlaçların hamilelikte zararları : İlaçların birçoğu bebeğe zararlı olabilir. Bu nedenle gebe olduğunuzu bilen bir doktor tarafından verilmemiş ise gebeliğiniz süresince tüm ilaçlardan kaçınmalısınız. Buna aspirin gibi basit görünen ilaçlar da dahildir. Şeker hastalığı gibi önemli bir hastalığınız var ise doktorunuz ilacınızın dozunu gebeliğe göre düzenleyebilir.
Hamilelikte diğer zararlı etkenler : Kedi, köpek dışkısı ve çiğ et anne karnındaki bebeğe zararlı olabilecek toksoplazma denen bir paraziti taşıyabilir. Bahçede çalışırken eldiven kullanın, mutfakta çiğ etlere dokunduktan sonra ellerinizi iyice yıkayın. Bazı yörelerde sevilen çiğ köfte gibi yiyeceklerden uzak durun. Bunun dışında, tüm gebelerin ve doğurganlık çağındaki kadınların tetanos aşısı yaptırmaları gereklidir. Gebelik öncesinde ve gebelikte tetanos aşısı takvimi konusunda doktorunuza danışın.
Hamilelik ile ilgili benzer sağlık yazıları
- Hamileliğin bir ve ikinci ayları bebek gelişimi
- Hamilelik nasıl planlanır
- Hamilelikte mide bulantısı neden olur
- Hamilelikte baş ağrısı neden olur
- Aşerme neden olur