Hamilelik nasıl oluşur?
Bebeğiniz, döllenme anında tek bir hücre iken gebeliğin ilk sekiz haftası içinde akıl almaz değişiklikler göstererek tümüyle bir insan görüntüsü alır.
Yumurtlama dönemi nedir? : Adet kanamasının başlangıcından yaklaşık 14 gün sonra yumurtlama olur; yani yumurtalıktan olgunlaşmış bir yumurta hücresi atılır. Fallop kanalının (yumurta kanalı) ucundaki parmaksı uzantılar tarafından tutulan yumurta, kanalın içine alınır. Yumurta burada 24 saat kadar canlı kalabilir. Bu dönemde döllenme olmaz ise adet kanaması ile birlikte vajinadan atılır.
Sperm ile yumurtanın buluşması: Cinsel ilişkide erkek, kadının vajinasına, çoğu dışarı akan 200 ile 400 milyon arası sperm bırakır. Kalan spermlerin bir bölümü rahim içine girebilmek j için rahim ağzından salgılanan mukusta yüzmeye başlar. Mukus, yumurtlama zamanı spermlerin geçişini kolaylaştırmak için daha uygun bir yapı kazanmıştır. Spermler rahim boyunca ilerleyerek Fallop kanalına gelirler. Kanalda yumurta yoksa döllenme gerçekleşmez, spermler de 48 saat içinde ölürler.
Gebelik takvimi nedir?
Gebeliğin aylık gelişimini gösteren bu takvim vücudunuzda neler olup bittiğini anlamanız için yararlı olacaktır. Takvim, sizin ruhsal yapınızda fark edeceğiniz değişiklikleri ve bebeğin anne karnındaki ilk gününden doğuma dek geçirdiği evreleri de içeriyor. Her aşamada ne yapılması gerektiğine ilişkin önerileri, aklınıza takılabilecek sorularm ve sizi kaygılandırabilecek sorunların yanıtlarını da bu takvimde bulmak mümkündür. Takvimin iki aylık evrelere ilişkin her yeni bölümünde, yeri geldikçe, doğum öncesi kurslara katılma zamanı ya da lohusalıkta kullanacağınız sutyenin ölçüsü gibi değişik konularda da bilgiler veriliyor. Her kadının gebeliği kendine özgüdür; takvimde değinilen değişimler sizinkilere uymuyor ise sakın kaygılanmayın. Son adet döneminizin ilk günü bu takvimin birinci günü olarak alınmıştır. Buna göre, döllenmeyi izleyen iki haftanın sonunda, dört haftalık gebesiniz demektir.
Hamileliliğin ilk dört haftası bebeğin gelişimi
- Spermlerde yumurtanın dış tabakasını delebilen bir madde vardır, böylece içlerinden biri yumurta hücresine girer. Bir sperm yumurtaya girdikten sonra diğerlerinin girişi engellenir Sperm, yumurta hücresine girerken kuyruğunu kaybeder, baş bölgesi şişmeye başlar. Sperm yumurta ile kaynaşarak tek hücre haline gelir.
- Hücre, döllenmeden hemen sonra bölünerek çoğalmaya başlar. Fallop kanalı boyunca süren yolculuğunda da bölünmeye devam eder.
- Döllenmeden sonraki yaklaşık dördüncü gün yumurta hücresi rahim içine ulaşır. Bu evrede yumurta, 100 hücreli, ortası sıvı dolu bir top biçimindedir. Ancak yine de göz ile görülemeyecek kadar küçüktür. Yumurta hücresi bu şekilde birkaç gün daha rahim içinde yol alır.
- Döllenmiş yumurta yaklaşık üç hafta sonra rahim içine yerleşir. Yumurta rahim içini kaplayan tabakaya yuvalandığında yeni bir yaşamın başlangıcı için önemli bir adım atılmış demektir. Bu yeni canlıya embriyo denir. Embriyodan çıkan bazı uzantılar annenin kan damarları ile bağlantı kurabilmek için rahim duvarına doğru ilerler. Bu bölüm, daha sonra halk arasında “bebeğin eşi” denilen plasentayı oluşturur. Hücrelerin bir bölümü de göbek kordonunu ve bebeği koruyan zarları yapar, içte kalan hücreler ise üç katmana ayrılarak bebeğinizin değişik organlarını oluşturur.
Hamileliğin beş ve altıncı haftası bebeğin gelişimi
- Embriyo sıvı dolu bir kesenin içinde yüzer.
- Embriyo beyin ve omurilikten oluşan taslak halinde bir sinir sistemine sahiptir.
- Embriyonun baş bölümünde ilerde gözleri ve kulakları oluşturacak dört oyuk belirmiştir.
- Embriyonun sindirim sitemi, ağız ve çene oluşmaya başlamıştır.
- Embriyonun mide ve göğüs boşluğu gelişmeye başlamıştır. Kalp göğsün önünde, minik bir kabarıklık olarak görülebilir. Altıncı haftanın sonunda ise kalp atmaya başlar.
- Embriyonun kan damarları oluşmaya başlamıştır.
- Embriyonun kol ve bacaklarını oluşturacak dört kabarcık belirmiştir.
- Embriyonun boyu altıncı haftada yaklaşık bir elma çekirdeği kadardır (6 mm).
Hamileliğin yedinci haftası bebeğin gelişimi
- Embriyonun başı biraz daha büyümüş, öne, gövdeye doğru bükülmüştür. Yüz oluşmaya başlamıştır. Gözler başın iki yanında ve halen kapalıdır. Gözü kapatan dokunun altında bir koyuluk (pigment) görülür.
- Embriyonun kolları ve bacakları artık iyice seçilebilir. İlerde parmakları oluşturacak olan yarıklar bile görülebilir.
- Embriyonun kalbi vücuda kan pompalamaya başlamıştır.
- Embriyonun sinir sistemi taslağı hemen hemen tamamlanmıştır.
- Embriyonun kemiklerini oluşturacak hücreler gelişmeye başlamıştır.
- Artık embriyo taslak halinde akciğer, bağırsak, karaciğer, böbrekler ve cinsel organlara sahiptir.
- Embriyo şimdi küçük bir üzüm büyüklüğündedir (1,3 cm).
Hamileliğin sekizinci haftası bebeğin gelişimi
- Artık embriyoya Latince “genç” anlamına gelen fetus adı verilir.
- Fetusun son biçimlerine henüz ulaşmamış olsalar da belli -başlı bütün iç organları gelişmiştir, ama gelişimin tamamlanmış olduğu söylenemez.
- Fetusun kolları ve bacakları uzamış, omuzlar, dirsekler, kalçalar, dizler belirgin hale gelmiştir.
- Fetusun parmaklar, aralarında ince birer perde olmasına karşın belirgin hale gelmiştir.
- Fetusun dengeden ve işitmeden sorumlu olan iç kulak gelişmeye başlar.
- Fetusun yüzü belirginleşmiştir; burnunun ucu, burun delikleri, ağzı oluşturacak alt ve üst çeneler ortaya çıkmıştır. Şimdi dili bile vardır.
- Henüz hissetmeseniz bile bebeğiniz bu haftada oldukça hareketlenmiştir.
- Bebeğinizin boyu sekizinci haftada yaklaşık bir çilek büyüklüğündedir (2,5 cm).
Hamilelik ile ilgili benzer sağlık yazıları
- Hamilelik nasıl oluşur
- Hamilelik nasıl planlanır
- Hamilelikte kanama neden olur
- Düşük tehtidi nedir
- Hamilelik depresyonu nedir