Halsizlik hastalık belirtisi mi?
Halsizlik (güçsüzlük), çeşitli hastalık durumları ile ilişkili olabilecek birçok belirtiyi tanımlamak için kullanılan öznel bir terimdir. Halsizliğin tanımı (güç yokluğu), fiziksel kuvvetin eksikliği, fazla ağırlık taşıyamama, basınç veya gerilme, ortaya koyamama şeklindedir. Bununla birlikte bir hasta güçsüzlük terimini kullandığında, kas gücü kaybının ötesindeki semptomları tarif ediyor olabilir. Kırgınlık, zayıflık, ağrı, sersemlik ve mental durum değişikliklerinin tamamı halsizlik (güçsüzlük) olarak tanımlanabilir.
Halsizlik (güçsüzlük) nedenleri
Halsizlik zaten bir hastalık olmaktan ziyade hastalıklara bağlı ortaya çıkan bir belirtidir. Fakat halsizlik bazen hastalık ile ilişkili olmadan da insanları rahatsız edebilir. Özellikle kadınlarda görülen halsizliğin en başında kansızlık gelir. Vücutta kansızlık yapan en önemli neden her ay olan adet dönemleridir. Mide bağırsak sistemi kanamalarında, idrar yolları ile ilgili kanamalarda da vücutta kansızlık ve buna bağlı halsizlik meydana gelir.
Tiroid bezlerinin az çalışması da halsizlik nedenlerinden biridir. Kollejen doku hastalıkları denilen romatizmal hastalıkların seyrinde de halsizlik olur. Bazı kanserler de özellikle kan kanserleri halsizlik yapar. Bazı ilaçların kullanımı sırasında da (kalp ilaçları, tansiyon ilaçları gibi) ilaçlar da halsizliğe neden olur. Uykusuzluk, özellikle gece 11’den sonra yatıp sabah 8’de kalkan kişilerde halsizlik oluşur.
Geceleri çok sık uyanmak zorunda kalmak, özellikle idrar söktürücü ilaç kullananlar veya başka nedenlerden dolayı sık tuvalete kalkanlar geceleri sık tuvalete gittiği için uykusunu alamaz ve ertesi gün halsiz olur. Psikiyatrik hastalarda da gece uyku bozuklukları ve buna bağlı halsizlik sorunları ortaya çıkar. Bebekli annelerde de uykusuzluğa bağlı halsizlik görülür. Böbrek üstü bezi yetmezliği de halsizliğe sebep olur. Daha birçok neden halsizlik sebebi olabilir.
Halsizliğe neden olan faktör nasıl teşhis edilir?
Halsizlik şikayeti olan bir kişinin öncelikle doktora baş vurması ve genel dahiliye muayenesinin yapılması gereklidir. Öncelikle halsizliğe neden olabilecek kansızlığın teşhisi için tam kan sayımı yapılır. Bunla birlikte tiroid bezleri incelenmelidir. Hastanın metabolik bir hastalığının olup olmadığı araştırılır. Bazı eklem hastalıkları ve doku hastalıkları için gereken tetkikler yapılır. Şeker metabolizma testleri yapılır. Mesane ve bağırsak sistemi sorunları değerlendirilir.
Geçirilmiş enfeksiyöz hastalık varlığı, travma, ilaç kullanımı, toksin maruziyeti, alkol ve ilaç kullanımı gibi durumlar sorgulanır. Hastanın yaşı, eşlik eden hastalıkları ve genel kuvvet kaybı, organ sistemleri tam olarak değerlendirilir. Nörolojik sorunların olup olmadığı incelenir. Bütün değerlendirmeler yapıldıktan sonra halsizliğe neden olan hastalığın bulunmasından sonra hastalığa yönelik tedaviler uygulanır.
Halsizlik (güçsüzlük) önlenebilir mi?
İnsanların temel sorunu olan halsizlik hastalıklardan kaynaklanmıyor ise önlemek için bazı önerilerin uygulanmasında fayda vardır.
Kahvaltının halsizliği önlemede faydası nedir : Kahvaltı her sabah mutlaka yapılmalıdır. Güne kahvaltı yapmadan başlamak aşırı yorgunluğa neden olur. İnsan vücudu gece uyurken bile enerji sarf eder ve kaybedilen enerji kahvaltı ile geri kazanılır.
Sporun halsizliği önlemede faydası nedir : Sabahları yürüyüş yapmak kan dolaşımınızın hızlanmasına, beyne kan gitmesine, sersemliği üzerinizden atmaya yardımcı olur. Her sabah yarım saat veya 15 dakikalık egzersiz ya da yürüyüş yapılmalıdır.
Su içmenin halsizliği önlemede faydası nedir : Bol su içmek gün içinde enerji sağlayarak kişinin kendini daha dinç hissetmesini sağlar. Her gün iki litre ya da bir buçuk litre su içilmelidir. Bu nedenle su şişesi hep yanımızda olmalıdır.
Ara öğün yapmanın halsizliği önlemede faydası nedir : 3 saatte bir yemek yemek enerji toplamaya yardımcı olur. Çok fazla olmamak üzere aralarda faydalı bir şeyler yemek fayda sağlar. Şekersiz bisküvi, fındık, fıstık, ceviz gibi bir şeyleri ara öğün olarak tüketmek işe yarayabilir.
Zamanında uyumanın halsizliği önlemede faydası nedir : Erken yatmak ve geceleri çok fazla yemek yememek gece rahat uyumaya faydalıdır. Yatmadan önce 15 dakika kadar yoga, plates gibi egzersizler yapmak ta rahat uyuyup zinde kalkmaya yararlıdır.
Stresten uzak durmanın halsizliği önlemede faydası nedir : Stresten uzak durulmalı ve stres yapan nedenleri ortadan kaldırmaya çalışılmalıdır. Beyin ne kadar huzurlu olur ise insan o kadar enerjik olur.
Kahvenin halsizliği önlemede faydası nedir : Günde bir fincan kahve içmek vücut sistemlerini uyararak dinç kalmada fayda sağlar.
Halsizliği önlemek için diğer bazı öneriler : Her gün bal, pekmez, badem, fıstık, ceviz, gibi kuruyemişler ile güne destek sağlamak, düzenli ve dengeli beslenmek, sağlıklı besinler tüketmek, yoğurt, yumurta, balık, meyveler ve sebzeler, tam tahıllı ekmek, gibi besinleri tüketmek halsizliği önlemede yardımcı olur. Bu önerileri bir hafta süresince uygulamayı deneyip sonuç alınmaz ise mutlaka iyi bir dahiliye muayeneden geçmek önemlidir.
Benzer sağlık yazıları
- Kronik yorgunluk sendromu nedir
- Pazartesi sendromu nedenleri ve belirtileri
- Fibromiyalji sendromu nedenleri ve belirtileri
- Baş ağrısına iyi gelen besinler
- Çocuklarda talasemi nedeleri ve tedavisi