Bulaşıcı Hastalıklar ve Tedavileri

H3N2 Gribi Nedir? H3N2 Gribi Belirtileri ve Tedavisi

H3N2, 2013 yılı sonu ve 2014 yılı başından itibaren toplumda insanların yaygın olarak hastalanmasına ve yatağa düşmesine neden olan grip (influenza) virüsünün bir tipidir.

H3N2 grip virüsü nedir?

H3N2, 2013 yılı sonu ve 2014 yılı başından itibaren toplumda insanların yaygın olarak hastalanmasına ve yatağa düşmesine neden olan grip (influenza) virüsünün bir tipidir. Bu virüsün adında bulunan H ve N harfleri virüsün yüzeyinde bulunan proteinlerin isimlerinin kısaltılmış halidir ve her yıl H ve N harflerinin yanına gelen rakamlar değişebilmekte ve grip virüsünün gösterdiği mutasyonlar nedeniyle bu şekilde adlandırılmaktadır. H3N2 virüsü 2011 yılında izole edilmiş bir şuş’dur ve toplumda 2011 yılından beri hastalığa yol açmaktadır. Bu nedenle bu virüs aslında yeni bir virüs sayılmaz. H3N2 domuz kaynaklı bir virüstür.

H3N2 gribi nedenleri

H3N2 gribi veya grip virüsü bir enfeksiyon hastalığıdır ve özellikle kış aylarında savunma sisteminin (bağışıklık sisteminin) zayıflamasından dolayı, insandan insana çok kolay bulaştığından, toplumda salgınlara neden olur.

H3N2 virüsü nasıl bulaşır?

Enfeksiyon hastalıkları farklı yollarla bulaşabilir. Örneğin bazı hastalıklar solunum yoluyla bulaşır, bazı hastalıklar sindirim sistemi yoluyla bulaşır, bazı hastalıklar cinsel yolla bulaşır, fakat grip virüsü denildiğinde (H3N2 virüsü de dahil) solunum yoluyla bulaşır.

Solunum yoluyla bulaşmanın ne olduğuna gelince; öksürük, aksırık, hapşırma gibi yüksek kapasiteli solunum faaliyetleri sonucu ağız ve burundan saçılan küçük sıvı damlacıklarının içerisine yerleşen virüs (söz konusu hastalık grip ise) ya da bakteriyel bir hastalık ise enfeksiyonun aynı ortamda bulunan diğer kişiler tarafından solunum yoluyla vücuda alınmasıdır. Grip hastalığının da, H3N2 hastalığının da temel bulaşma yolu solunum yoludur. Fakat grip virüsü ve H3N2 solunum yoluyla etrafa saçılan damlacıkların temas ettiği eşyalardan, ellerden temas yoluyla da bulaşmaktadır.

H3N2 gribi belirtileri

Grip virüsü bulaştıktan sonra tipik grip belirtileri 2.-3. günlerde başlar. Belirtiler arasında öksürük, ateşlenme, baş ağrısı, kaslarda ağrı, eklem ağrıları, boğaz ağrısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, genizde ve burun boşluklarında yanma ve kazıntı hissi, göğüste sıkıntı şeklinde belirtiler vardır. Bu belirtiler 1-2-3 hafta kadar sürebilir. Bununla birlikte titremeler, aşırı yorgunluk, ishal ve kusma grip tablosuna eşlik edebilir. İnatçı öksürük 1-2 aya kadar devam edebilir.

H3N2 gribi ölümcül müdür?

H3N2 gribinden toplumdaki tüm bireyler ve çocuklar etkilenebilir. Sağlıklı kişilerde de grip hastalığı görülebilir. H3N2 gribinin sağlıklı insanlarda öldürücü bir hastalığa yol açması pek beklenmez ve atlatılabilecek bir grip hastalığıdır. Ancak kronik üst ve alt solunum yolu hastalığı, kronik karaciğer hastalığı, kronik kalp hastalığı, şeker hastalığı, kronik böbrek hastalığı olan kişilerde (yani altta yatan kronik hastalığı olan kişilerde) ve buna bağlı vücudun savunma sisteminde bozukluk olması durumunda, henüz bağışıklık sistemi tam gelişmemiş olan bebeklerde ve çocuklarda, bağışıklık sistemi zayıflamış yaşlılarda ve bağışıklık sistemini baskılayan hastalığı olan ve bağışıklık sistemini baskılayan ilaç tedavisi alan hastalarda H3N2 gribi daha ağır klinik tablolara ve hatta ölüme kadar varabilen ciddi sonuçlara yol açabilmektedir.

H3N2 gribi tedavisi

Gripli hastalarda görülen ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürük gibi belirtileri geriletmeye yönelik bazı ilaçlar reçete edilebilir. Fakat bu hastalık tedavi edilse de, ortalama bir hafta veya daha uzun sürebilmektedir.

H3N2 gribinde veya grip hastalığında antibiyotikler hastalığın asıl nedeni olan virüsü tedavi etmez. Ancak bazen gripten sonra sekonder (ikincil) enfeksiyonlar denilen bakteriyel enfeksiyonlar gelişebilmektedir ve buna bağlı ortaya çıkan bakteriyel hastalıklarda (örn. bakteriyel pnömoni gibi) antibiyotikler kullanılabilir.

Grip tedavisinin temelini destek tedavisi oluşturur. Destek tedavisi; yatak istirahati, bol sıvı alımı (özellikle oda sıcaklığında su), belirtileri baskılamaya yönelik uygun ilaç tedavileri, şiddetli belirtileri olan hastalarda damar yoluyla sıvı desteğinin sağlanması gibi yöntemleri içerir.

Benzer sağlık yazıları

  1. Virüs nedir ve virüslerin neden olduğu hastalıklar
  2. Mevsim gribi nedir ve neden olur
  3. Domuz gribi nedir ve neden olur
  4. Kuş gribi nedir ve neden olur
  5. Vaxigrip nedir ve ne için kullanılır

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git