Güneşlenirken nasıl korunmalı?
Güneşin sıcak ışıkları insanlara huzur verir. Ancak güneş ışınları tehlikeli de olabilir. Güneş ışınları % 50 görülebilen ışıktan, % 44 kızıl ötesi ışınlardan ve % 6 ultraviole (mor ötesi) ışınlardan oluşur.
UV (mor ötesi) ışınlar cilt kanserini oluşturan ana sebeplerden biridir ve cildin erken yaşlanmasına da neden olur. Cilt hiçbir güneş ışığını ve yanığını unutmaz. Çocuklukta meydana gelen güneş yanıkları cilt kanseri riskini arttırır. Mor ötesi ışınlar gözlerde de kalıcı hasarlar bırakabilir.
Güneşlenirken nelere dikkat edilmeli?
Uzmanlar, yaz aylarında güneşten istifade etmenin, vücudun D vitamini ihtiyacını gidermek ve kemiklerin sağlamlaşması açısından güneşten yararlanmanın şart olduğunu bildirmektedirler.
Yazın insanlar, hem tatilin keyfini çıkarmak hemde güneşten yararlanmak için havuzlara, denize gitmektedirler. Burada dikkat edilmesi gereken bazı kurallar vardır. Örneğin, güneşin tam tepede olduğu saatlerde 11 ile 16 arası güneş altında durmamaya dikkat etmek önemlidir. Bu saatlerde dik gelen güneş ışınları cilt kanserine de yol açabilmektedir. Bu nedenle güneşin tepede olduğu saatlerde güneşlenilmemeli, havuz ve denize girilmemelidir.
Güneşlenme saatleri, sabah saat 10’a kadar ya da akşam 16’dan sonra olmalıdır. Güneşlenirken güneş kremi sürülmesi ihmal edilmemelidir. Güneşlenirken gözler ultraviole ışınlarına karşı iyi bir güneş gözlüğü ile korumak gerekir.
Vücuda sürülecek güneş kremleri sıcağa maruz bırakılmamalı, serin bir yerde saklanmalıdır. Güneş kremleri arabada ya da çantada bırakılmamalıdır. Isıya maruz kalan kremlerin etkinliği azalmaktadır. Denize girerken ve güneşlenirken yüzde vücutta makyaj bulunmamalıdır.
Güneşlenirken şapka giyilmesi kafayı ve saç derisini korumak için önemlidir. Her güneşlenme seansında tekrar güneş kremi sürülmelidir. Her gün 15-20 dakika güneşlenmek D vitamini için yeterlidir. Bu nedenle daha fazla güneş altında kalmaya gerek yoktur.
Tansiyon hastalarının güneşlenmesi sakıncalı olduğu için tansiyon hastalarına güneşlenme tavsiye edilmez. Tansiyonları yükselir ve güneş çarpması gelişebilir. Ayrıca güneşte uzun süre kalınmamalıdır. Uzun süre güneş altında kalmak tuz ve su kaybına neden olarak metabolizma bozukluklarına, kramplar oluşmasına neden olabilir.