Guillain Barre sendromu hastalığı nedir?
Guillain Barre sendromu (GBS) kas güçsüzlüğü, duyu kaybı ve normal reflekslerin kaybına yol açan bir sinir hasarıdır. Belirtiler genelde bacak sinirlerinde başlar ve vücudun üst kısımlarına doğru yayılarak karın, göğüs, kol ve yüz kaslarını da etkiler. Guillain Barre sendromundan beyin ve omurilik etkilenmez. Bazen solunum kasları da tutulabilir. Guillain Barre sendromu olgularının çoğu bir virüs enfeksiyonunun ardından ortaya çıkmaktadır. Guillain Barre sendromu nadiren çocuğun aşılanmasına takiben 1-2 hafta sonra görülebilir.
Guillain Barre sendromu belirtileri
Guillain Barre sendromu belirtileri genellikle çocuğun enfeksiyon geçirmesi ya da aşılanmasından bir hafta sonra bacaklarda ve ayaklarda güçsüzlük, uyuşma ve karıncalanma gibi belirtiler ile baş gösterir. Güçsüzlük hızla yukarı bölgelere yayılmaya başlar. Hastalık haftalar ya da aylarca devam eden felç tablolarına dönüşebilir. Göğüs ve yüz kaslarındaki güçsüzlük solunum güçlüğüne neden olabilir. Hasta güçlükle soluk almaktadır, huzursuzdur ve derisi mavimtırak bir renk almıştır. Guillain Barre sendromu, yüz kaslarının tutulması sonucu konuşma ve yutma güçlüğüne neden olabilir.
Guillain Barre sendromu teşhisi
Çocukta Guillain Barre sendromu belirtileri ortaya çıkmış ise hemen doktora başvurmak gerekir. Doktor ayrıntılı bir fizik muayene yaptıktan sonra lomber ponksiyon yapar ve elektromiyografı tetkiki (sinir ileti hızını ölçmeye yarayan bir test) ile tanıyı kesinleştirmeye yönelik tetkikler ister.
Guillain Barre sendromu tedavisi
Guillain Barre sendromunda solunum yetmezliği belirtilerinin yakından izlenebilmesi için hastanın hastaneye yatırılması gerekmektedir. Ciddi durumlarda hastanın nefes borusuna bir tüp takılır ve bu tüp vantilatör denen suni solunum cihazına bağlanır. Hastalığa neden olan virüse karşı oluşan antikorların vücuttan temizlenebilmesi için plazmaferez denen bir yöntem ile çocuğun kanının verici plazmasıyla değiştirildiği bir tedavi yolu denenebilir. Tedavi sonrasında çocuğun yoğun fizik tedavi programı ile eski kas gücünü yeniden kazanması planlanır.
Guillain Barre sendromlu çocukların çoğu kalıcı hasar olmaksızın iyileşebilir. Bazı durumlar 2-3 hafta gibi kısa bir sürede iyileşirken bazılarında iyileşme yıllarca sürebilir. Bu süre durumun ciddiyetine göre değişebilir. Bazı çocuklarda kalıcı kas güçsüzlüğü görülebilir. Hastalığın tedavi edilmesi ile bağışıklık gelişmez; bu nedenle nadir de olsa hastalığın tekrarlama olasılığı vardır.
Sinir sistemi ile ilgili benzer sağlık yazıları
- İntraventriküler ve periventriküler kanama neden olur
- Çocuklarda beyin felci (serebral palsi) neden olur
- Solunum yetmezliği nedenleri ve tedavisi
- Müsküler distrofi nedenleri ve tedavisi
- Kas erimesi nedenleri ve tedavisi