G

Göze Dokunmadan Lazer – No Touch Laser Tedavisi Nedir ve Hangi Göz Hastalıklarında Uygulanır?

Lazer teknolojisi sürekli ve hızlı değişen bir teknolojidir. Göze dokunmadan yapılan lazer tedavisi etkili ve iyi sonuçlar veren bir tedavi yöntemidir.

Göze dokunmadan lazer- No Touch Laser tedavisi nedir?

Lazer teknolojisi sürekli ve hızlı değişen bir teknolojidir. Göze dokunmadan yapılan lazer tedavisi etkili ve iyi sonuçlar veren bir tedavi yöntemidir. Göze dokunmadan uygulanan lazer tedavisinde gözün dış yüzeyine cihaz ile dokunmadan direkt lazer ışınları verilerek hastanın gözlükten kurtulması sağlanmaktadır.  Göze dokunmadan yapılan lazer tedavisi Türkiye’de pek çok (resmi merkezler dahil) merkezde uygulanabilmektedir.

Göze dokunmadan lazer- No Touch Laser tedavisi hangi göz rahatsızlıklarında uygulanır?

Miyopi (uzağı görmeme), hipermetropi (yakını görememe), astigmat gibi göz sorunlarında göze dokunmadan lazer tedavisi yapılabilir. Gözün ön kısmında kornea adı verilen saat camı gibi saydam tabakası vardır ve bu kornea kalınlığı düşükse (kornea inceyse) bu hastalarda klasik lazer tedavisi riskli olduğu için genellikle uygulanamamkta ama bu dokunmadan yapılan lazer ile ince kornealı hastalarda da lazer tedavisi uygulanabilmektedir.

Göze dokunmadan lazer- No Touch Laser tedavisi uygulanamayan durumlar

Göze dokunmadan lazer tedavisinin çok aşırı yüksek numaralı (9-10 numarayı geçen numaralar) hastalarda uygulanması tercih edilmez. Bu kişilerde zaten klasik lazer tedavisi de pek fazla tercih edilmemektedir. Bu hastalarda (yüksek gözlük numarası olan ve lazer tedavisinin uygun görülmediği hastalarda) genellikle göz içerisine çok odaklı mercek yerleştirme veya merceği çıkarmadan sentetik mercek yerleştirme gibi başka cerrahi uygulamalar daha fazla tercih edilen yöntemlerdir.

Göze dokunmadan uygulanan lazer- No Touch Laser tedavisinde iyileşme süreci nedir?

Kişiden kişiye değişmekle birlikte, göze dokunmadan yapılan lazer tedavisinden sonra hastanın ortalama 4 gün bulanık görmesi olur. Bu bulanık görme kişinin gündelik hayatını engelleyecek kadar yoğun değildir, ancak bu 4 gün içerisinde kişinin araba kullanmaması, bilgisayarla çok uğraşmaması, cep telefonuyla mesajlaşmaması, görmeyi ilgilendiren bir alet kullanmaması önerilir. 4-5 günlük süre içinde sakin bir yaşam tarzı oldukça önemlidir. 4. günden itibaren kişi araba kullanmaya, bilgisayar kullanmaya başlayabilir.

Göze dokunmadan yapılan lazer – No Touch Laser tedavisinin diğer lazer yöntemlerinden farkı nedir?

Klasik tedavi yöntemlerinden lasik ve epi-lasik laser, intralase femtosecond laser tekniklerinde, genellikle gözden bir katman kaldırılır ve bu katmanın altına lazer uygulanır. Bu katman ameliyatın türüne göre değişmekle birlikte geçici veya kalıcı olarak kaldırılabilir. PRK yönteminde de gözün ön çeperi alkolle eritilerek kazınır ve sonrasında tedavi edilir. Göze dokunmadan lazer (No Touch Laser) yönteminde bu işlemler yapılmaz ve tedavi tek adımda gerçekleşir. No Touch Laser yönteminde uzaktaki bir ışık kaynağına 50 saniye kadar bakmak genellikle yeterlidir.

Göze dokunmadan yapılan lazer tedavisinde araba kullanmak, bilgisayar kullanmak, telefonda mesaj yazmak, görmeyi yakından ilgilendiren aletler kullanmak gibi eylemlerin yapılmaması önerilir. Göze dokunarak yapılan lazer tedavisinde ise kişi işlemin ertesi günü araba kullanmaya, bilgisayar kullanmaya başlayabilir.

Göze dokunmadan lazer – No Touch Laser tedavisinin avantajları

  • Tedavi sırasında göze cihaz teması olmaz.
  • Tedavi kısa sürede uygulanır.
  • Gözden katman kaldırılmaz, göz çizilmez, gözden bir parça çıkarılmaz.
  • Tedavi uygulanırken ağrı hissedilmez.
  • Aynı seansta iki göze de tedavi uygulanabilir.
  • Tedavi sonrası göze bandaj yapılmasına gerek kalmaz.
  • İnce korneası olan hastalarda da uygulanabilir.
  • Ektazi riski çok düşüktür.
  • Retina yırtılması riski yoktur.
  • Zar kırışması, zar altında hücre birikimi gibi sorunlar oluşmaz.
  • Tedavi sonrası oluşan göz kuruluğu riski daha düşüktür ve geçicidir.
  • Tedaviden 7-8 gün sonra denize, havuza girilebilir.

Astigmat kısaca nedir, neden olur ve belirtileri nelerdir?

Astigmat nedir? Astigmat düz çizgileri kırık ve eğimli görme durumudur. Bakılan düz bir çizgi eğik görülüyorsa, bu durumda astigmat’tan söz edilir. Astigmat miyop ve hipermetropiden bağımsız değildir. Yani astigmat denilen görme kusuru ya miyopiktir ya da hipermetropiktir.

Astigmat hangi yaşta ortaya çıkar? Astigmat genellikle belli bir yaştan sonra oluşmaz. Astigmat genellikle ilkokul, ortaokul çağlarındayken meydana çıkar (eğer varsa). Var olan astigmat daha sonra artış gösterebilir ve bu nedenle ileri ki yıllarda fark edilebilir. Fakat hiç astigmatı olmayan bir kişide lise yaşlarından sonra astigmat aniden ortaya çıkmaz, ancak keratokonus denilen bir hastalık vardır ve bu hastalık zamanla miyopiye ve astigmata neden olabilir. Bu nedenle ilerleyen miyopi ve astigmat sorunu olan hastalarda keratokonus bakımından daha detaylı incelemeler yapılması son derece önemlidir.

Astigmat sorunu olanlarda baş ağrısı olur mu? Astigmat oldukça sık görülen bir göz problemidir ve çok rahatsız edicidir. Çoğunlukla da göz ağrısına, baş ağrısına neden olur. Yapılan bir araştırma sonucuna göre baş ağrısı rahatsızlığıyla doktora başvuran ve migren tanısı konulan hastaların yaklaşık % 75’inden fazlasının aslında migren değil, gizli kalmış bir astigmatının olduğu ve bu astigmat gözlükle, kontakt lensle düzeltilmediği için kişinin baş ağrısı çektiği ve migren tedavisi aldığı bilinmektedir.

Benzer sağlık yazıları

  1. Astigmatizma nedir ve neden olur
  2. Miyop nedir ve neden olur
  3. Hipermetrop nedir ve neden olur
  4. Lazer tedavisi yapılan göz hastalıkları
  5. Katarakt nedir ve neden olur 

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git