G

Gizli Kalp Hastalığı (Sessiz İskemi) Nedenleri ve Belirtileri

Sessiz iskemi (gizli kalp hastalığı) olduğunda koroner damarlarda tıkanıklık olmasına rağmen her hangi bir şikayete neden olmaması durumuna gizli kalp hastalığı adı verilir.

Gizli kalp hastalığı, tıpta sessiz iskemi olarak tanımlanan ve kalp kasını besleyen koroner damarlarda kan akışının önemli ölçüde azalması sonucu, hastalarda efor sarf etme sırasında kalpte sıkışma, nefes darlığı, ağrı gibi bazı şikayetlere neden olur. Sessiz iskemi olduğunda koroner damarlarda tıkanıklık olmasına rağmen her hangi bir şikayete neden olmaması durumuna gizli kalp hastalığı adı verilir.

GİZLİ KALP HASTALIĞI (SESSİZ İSKEMİ) NEDEN OLUR?

Gizli kalp hastalığı (sessiz iskemi) için risk faktörleri;

  • Şeker hastalığı,
  • Yüksek tansiyon,
  • Sigara kullanımı olanlarda ve 65 yaş üzeri erkek ve kadınlarda yaşa bağlı etkenler,
  • Damar sertliği nedeniyle kalp kasını besleyen damarların tıkanması,
  • Ailede birinci derece akrabalarda erkek 55 yaşından önce, kadın 65 yaşından önce kalp hastalığı çıkmış akrabalar veya akraba varlığı,
  • 45 yaşından sonra kadınlarda menopoz döneminde bazı nedenlere bağlı.

Koroner damarların yetmediği durumlarda ortaya çıkan sessiz iskemi, kadınlarda doğurganlık döneminde çok rastlanmaz. Şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği, yüksek kolesterol ve ailevi yatkınlık olmayan kadınlarda hamilelik döneminde gizli kalp riski için özel bir önlem alınmasına gerek duyulmayabilir.

GİZLİ KALP HASTALIĞI (SESSİZ İSKEMİ) BELİRTİLERİ

Gizli kalp hastalığı çoğu hastada çok fazla belirti göstermez.

Bazı belirtiler şöyle sıralanabilir:

  • Bazen kısa süren, bazen de uzun süren göğüs bölgesi ağrıları ve yanma hissi,
  • Kalp krizi geçiriyormuş hissi veya geçirme,
  • Ritim bozukluğu (kalbin hızlı veya yavaş atması),
  • Kalp çarpıntısı,
  • Baş dönmesi,
  • Bayılma hissi veya bayılma,
  • Kalp yetmezliği gibi belirtiler ve bulgular, gizli kalp hastalığı olabileceğini düşündürür. Fakat sessiz iskemi bazen kalp hastalığı şüphesi taşımayan çabuk yorulma ve hazımsızlık gibi belirtiler ile de kendini gösterebilir.

GİZLİ KALP HASTALIĞI (SESSİZ İSKEMİ) TEŞHİSİ

Gizli kalp (sessiz iskemi) tanısını koymak için, elektrokardiyografi (EKG) testi, efor testi, ritim holteri, stres ekokardiyografi ve çok kesitli bilgisayarlı tomografi gibi az risk taşıyan tetkikler ile tanıyı koymak mümkün olabilir. Koroner anjiyografi yöntemi ile tanı kesinleştirilir.

GİZLİ KALP HASTALIĞI (SESSİZ İSKEMİ) TEDAVİSİ

Gizli kalp hastalığının tedavisinde, yapılan incelemeler sonucu tanının kesinleştiği hastaların öncelikle, şeker hastalığı var ise kan şeker kontrollerinin yapılması ve fazla ise düşürülmeye çalışılması gereklidir. Ayrıca yüksek kolesterol, yüksek tansiyon gibi etkenlerin de dengede tutulması, fazla kilo sorunu var ise vermeye çalışılması, sigara kullanımı var ise bırakılması gibi önlemler ile gizli kalp riskini azaltmak mümkün olabilir. Doktorun verdiği ilaçları düzenli kullanmak, düzenli egzersiz yapmak ve yürüyüş yapmak gizli kalp riskini tetikleyen hastalıklardan korunmak için oldukça önemlidir.

Gizli kalp hastalığında ilaç tedavisi ve yaşam tarzı değişikliğinin dışında, hastaya anjiyografi yapılarak damarlarda tıkanma, darlık ve kalp kasının kasılma fonksiyonu değerlendirilir ve gerekirse koroner balon, stent ya da bypass ameliyatı şeklinde tedavi yöntemleri söz konusu olabilir. Kalp kasında çok fazla hasar verebilecek kalp krizi geçirmeden önce tanısı konulan gizli kalp sorununun tedavisinde başarı oranı yüksektir.

BENZER YAZILARIMIZ

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git