Ganglion kisti nedenleri ve tedavisi
Ganglion kisti el, el bileği çevresinde en fazla görülen kitle şeklinde oluşumlardır. Bu kistler kötü huylu (habis ve kanser) olmadığı için diğer doku ve organlara sıçrama yapmazlar. El bileği ganglionların neden oluştuğuna dair kesin bir bilgi olmadığı gibi, el bileklerine aşırı yük yüklenen eklem ya da kirişlerin zorlanmasından kaynaklandığı bilinmektedir. Ganglion kistleri en fazla el bileği ekleminin sırtında oluşur. Dorsal ganglionlar, bazen el bileğinin arka bölümünde nabız alınan bölge ile baş parmağının arasında meydana çıkabilirler. Hatta bazende parmakların eklemleştiği alanlarda veya parmakların dip noktalarında görülür iken, bazende ayaklarda görülebilirler..
Ganglion kistleri bir kapsülle çevrili olup, içine dolan sıvı miktarı ile zaman içerisinde boyut olarak şekil değiştirir, büyüyebilir ve küçülebilir ya da tamamen kaybolabilir. Tamamen kaybolsa bile yine eklemin zorlanması sonucu tekrar oluşabilir. Kadınlarda erkeklerden daha sık rastlanır iken, genelde 30-40 yaşlarından sonra meydana çıkar. Sürekli klavye kullanan sekreterler, yazılımcılar, bankacılar, müzisyenler ve örgü örenlerde daha fazla rastlanan bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Eklemde ya da tendonda zayıf veya zayıflamış kesiminden, fıtıklaşarak keselenme şeklinde oluşur ve içi sıvı dolu olup bu sıvının şekli jel veya jöle kıvamındadır.
Ganglion kisti belirtileri
Ganglion kistlerinde belirtiler, Bazen hiç bir şikayete neden olmaz iken, bazı kistlerde ise kist büyümeye başladıkça ağrıya neden olabilir. Bu ağrılar genelde bilekler ve ellerin çalışma esnasında artıp, dinlenme sırasında hafifleyebilir. Ganglion kisti bir anda ya da yavaş yavaş şişmeye başladığı gibi, ağrısıda zamanla meydana çıkabilir veya hiç ağrı olmayıp sadece görsel bozukluk ve bulunduğu bölgede verdiği rahatsızlık nedeni ile hastalar doktora başvurabilirler.
Ganglion kisti tanısı
Ganglion kistinin tanısını, görüntüsü itibari ile muayene esnasında koymak genelde mümkündür. Fakat, her ihtimali göz önünde bulundurmak için radyolojik yöntemlere gerek duyulabilir. Her hangi bir şikayete sebep olmayan ganglion kistlerinde tedaviye gerek olmaz iken, takip altında tutmak yeterli olabilir. Fakat kist ağrıya neden oluyor ve günlük işleri etkiliyor veya estetik olarak kötü görünüyor ise tedavi edilmesi gerekmektedir.
Ganglion kisti tedavisi
Cerrahi harici tedavide kistin içinde bulunan sıvının bir enjektör ile boşaltılması veya el bileği bir atel yardımı ile tespit edilmesidir. Lakin bu yöntemlerden sonra kist ve şikayetler tekrarlayabilir. Atelle uygulanan tedavi veya enjektör ile sıvının boşaltılması faydalı olmaz ise kistin ameliyat ile çıkartılması işlemi gerekmektedir.Cerrahi tedavide hedef kisti kaynağı ile beraber çıkarmaktır. Bu nedenle cerrahi işlem esnasında ganglion ile birlikte eklem kapsülünün veya tendon kılıfının bir kısmının çıkarılması gerekebilir. Eğer ganglion el bileğinden çıkartıldı ise ameliyattan sonra el bileğini tespit eden bir atel uygulaması, bazı hastalarda rastlanan ameliyat bölgesinde duyarlılık ve şişlik gibi şikayetlerin oluşmasını önlemede yardımcı olabilir. Ganglionların ameliyat ile çıkartılması en garanti tedavi yöntemi olup bu kistlerin tekrar oluşması çok fazla görülmeyen bir ihtimaldir.
Kienböck hastalığı nedir?Karpal tünel sendromu neden olur?
5 Yorum