Fibrozan alveolit nedir?
Fibrozan alveolit, alveol (akciğerlerdeki küçük hava kesecikleri) duvarlarının enflamasyonu (iltihabı) ve kalınlaşması sonucu akciğer dokusunda (intertisyel akciğer fibrozu) oluşturan skarlaşmadır. Fibrozan alveolit sıklıkla 60 yaş üzeri kişilerde görülür. Fibrozan alveolit genellikle aylar veya yıllar içerisinde gelişim gösteren uzun dönemli bir hastalıktır, fakat bazen birkaç gün ya da hafta içersinde de gelişebilen şiddetli formu ortaya çıkabilir. Bu durumun her iki tipi de ilerleyerek kötüleşir ve tedavisi zordur.
Fibrozan alveolit neden olur?
- Fibrozan alveolit, bazı olgularda otoimmün bir hastalığın (bu tür hastalıklarda vücudun bağışıklık sistemi kendi dokularını saldırır) sonucu olarak meydana gelebilir ve özellikle romatoid artrit ve sistemik lupus eritematozus ile ilişkilendirilir.
- Fibrozan alveolit, göğüs bölgesindeki organlara uygulanan radyoterapi tedavisi, kemoterapi tedavisi gibi tedaviler nedeni ile de oluşabilir.
- Bu durum bazen bir neden bulunmaksızın veya nedeni bilinmeksizin (idiopatik akciğer fibrozu) şeklinde de görülebilir.
Fibrozan alveolit belirtileri
Fibrozan alveolit belirtileri arasında kısa kısa soluk alıp verme, kalıcı kuru öksürük ve eklem ağrıları sayılabilir. Hastalık ilerledikçe, özellikle hareketli egzersiz sırasında solunum ciddi şekilde zorlaşır. Ağır vakalarda solunum yetmezliğinde artış ve kronik kalp yetmezliği ortaya çıkabilir. Bu hastalığı taşıyan bazı insanlar akciğer kanseri geliştirmeye yatkındır.
Fibrozan alveolit tedavisi
Tedavi, akciğer hasarının ilerlemesini yavaşlatmaya yönelik immün sistemi baskılayan ilaçlar ve kortikosteroid ilaçlar kombine edilerek uygulanır. Hastanın solunumuna destek verilmesi için evde oksijen tedavisi uygulanabilir. Fibrozan alveolit nedeniyle akciğeri ciddi şekilde zarar görmüş olgularda, akciğer transplantasyonu (akciğer nakli) hayat kurtarıcı olabilir.
Benzer sağlık yazıları
- Alveolit hastalığı nedir ve neden olur
- Akciğer ödemi nedir ve neden olur
- Akciğer sönmesi nedir ve neden olur
- KOAH hastalığı nedir ve neden olur
- Akciğer kanseri nedir ve neden olur