Ağrılar ve Tedavileri

Fibromiyalji Sendromunda Yaşanan Rahatsızlıklar ve Özellikleri

Fibromiyalji Sendromunda Ağrı ve Ağrının Özellikleri:

Ağrı vücudun her tarafında (sıklıkla boyun ve omuzdan başlayıp, sırtta, kollarda, göğüs duvarında, ve bacaklarda) olur, gezici tarzda olabilir.  Hissedilen ağrı yanıcı, keskin, zonklayıcı, derinden gelen, karıncalanma tarzında veya bunların kombinasyonu şeklinde olabilirken, şiddeti ise orta veya şiddetli olarak tanımlanır. Kaygılı olmak, stres, uykusuzluk, yorgunluk, soğuk ve nemli ortam veya hava gibi faktörler ağrıyı arttırabilir. Bazen ağrıya eşlik eden sabah tutukluluğu gün içinde azalmak kaydıyla veya gün boyu devam eden tarzda olabilir. Ağrı, tuttuğu bölgenin ekleminde hareket kısıtlılığı yapabilir. Hasta eklemlerinde şişlik olduğunu hissedebilir, fakat ağrı hissettiği taraftaki eklemlerde şişlik veya kızarıklık yoktur. Dinlenme sırasında ağrı azalabilir. Ağrının olmadığı gün nadirdir.

Fibromiyalji Sendromunda Yorgunluk ve Uyku Problemleri:

Uyku süresi ile ilgisi olmaksızın, gece uykusundan yorgun kalkılır. Hastalar sabahları dayak yemiş veya savaşmış gibi hissettiklerini ifade ederler. Bazı hastalar yaşadıkları yorgunluğu kol veya bacaklarına adeta beton bloklar bağlanmış gibi tanımlarlar. Bu rahatsızlık fibromiyalji sendromlu hastaların çoğunda (% 90 gibi bir oranında) görülür. Uykuya dalmada güçlük, gece boyunca sık sık uyanma gibi uyku problemleri de olabilir. Bu hastalarda huzursuz bacak sendromu, uyku apnesi, kronik yorgunluk sendromu görülme sıklığı da artmıştır.

Fibromiyalji Sendromunda Psikolojik Rahatsızlıklar:

Hastalarda yaklaşık %30-50 oranında anksiyete ve depresyon görülmektedir.

Fibromiyalji Sendromunda Bilişsel Sorunlar:

Hastalar dikkat toplamada, işe konsantre olmada zorlanır.

Fibromiyalji Sendromunda Sindirim Rahatsızlıkları:

Kabızlık, ishal, sık sık tekrarlayan karın ağrıları, gaz çıkarma ve mide bulantısı fibromiyaljili hastalarda sık görülür.

Fibromiyalji Sendromunda Diğer Rahatsızlıklar:

  • Kollarda, bacaklarda karıncalanmalar, uyuşukluk, yanma hissi olabilir ve bu hisler devamlılık gösterebilir veya ara ara olabilir, gezici karakterde olabilir.
  • Diğer rahatsızlıklarla birlikte migren ve gerilim tipi baş ağrıları olabilir.
  • Hastalarda kimyasallara ve bazı durumlara karşı (parlak ışık, değişik kokular, gürültü, bazı ilaçlar ve değişik besinler) hassasiyet görülebilir.
  • Göğüs ağrısı, dismenore, vulvodini, hafıza kayıpları, sık idrara gitme, deri hassasiyeti, göz kuruluğu, ağız kuruluğu, vertigo (baş dönmesi), kulak çınlaması, gece terlemeleri, yutma güçlüğü, mitral kapak prolapsusu, temporomandibuler fonksiyon bozukluğu gibi belirtiler ve bulgular da olabilir.

Benzer Yazılarımız

  1. Fibromiyalji Nedir
  2. Romatizmal Hastalıklar Gözü Nasıl Etkiler
  3. Spondiloartrit Nedir
  4. Romatoid Artrit Nedir

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git