Fibrinojen (faktör I), karaciğerde sentez edilen, kanda bulunan ve kan pıhtılaşması esnasında fibrine dönüştürülen bir proteindir. Plazmadaki düzeyi 200-400 mg/dl arasınadır. Hemostazda doku onarımı ve yara iyileşmesinde önemli rol oynar.
FİBRİN NEDİR?
Fibrin, kan pıhtılaşması sırasında kanda üretilen bir maddedir. Fibrin, fibrinojen olarak adlandırılan çözünmüş bir proteinden oluşur. Trombosit ve diğer kan hücresi kümelerini, kanama noktasını tıkayan kütleye bağlayan uzun iplikçikler oluşturarak daha fazla kan kaybedilmesini engellerler.
FİBRİNOJEN YÜKSEKLİĞİ NEDEN OLUR?
Plazma fibrinojen değerleri yeni tanımlanmış risk faktörlerinden olup artmış fibrinojen düzeyleri aterosklerotik iskemik inme riskini arttırmaktadır.
Fibrinojen yüksekliği, akut iltihaplarda ve hamilelikte görülebilmektedir.
FİBRİNOJEN DÜŞÜKLÜĞÜ NEDEN OLUR?
Firinojen testi genellikle anormal kan pıhtılaşmasını değerlendirmek için kullanılır.
Fibronojen düşüklüğü trombolitik tedavi, karaciğer hastalıkları, yaygın damariçi pıhtılaşması) (DIC) ve pankreatitte gözlenir.
Fibrinojen düzeyleri esasen genetik kontrol altında olsa da, bazı çevresel faktörler de plazmadaki fibriojen düzeyini etkileyebilmektedir. Egzersiz, hormon replasman tedavisi ve fibrat tedavisi gibi girişimler de plazma fibrinojen sevilerini düşürebilmektedir.
Fibrinojenin konjenital (doğumsal) eksiklikleri, disfibrinojenemi ve afibrinojenemi/hipofibrinojenemi olarak sınıflandırılır.