Alerjik Hastalıklar ve Tedavileri

Ev Tozu Alerjisi Neden Olur? (Akar Alerjisi Nedir?)

Alerji, bağışıklık sisteminin çevremizde normalde reaksiyon verilmeyecek bazı maddelere karşı anormal reaksiyon vermesi ile tanımlanan bir rahatsızlıktır.

Ev tozu alerjisi nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Alerji, bağışıklık sisteminin çevremizde normalde reaksiyon verilmeyecek bazı maddelere karşı anormal reaksiyon vermesi ile tanımlanan bir rahatsızlıktır. Ev tozu akarları çevrede bulunan mikroskopik, göz ile görülemeyecek canlılardır. Ev tozu akarları, günümüzde tüm dünyada ve Türkiye’de en sık alerjiye neden olan canlılardır. Bu nedenle ev tozu akarlarından kurtulmanın yollarını özellikle alerjik çocukların ve ailelerinin öğrenmeleri oldukça önemlidir.

Ev tozu akarları genellikle yatak odalarında, yatakta, halılarda daha fazla oluşur. Ev tozuna alerjisi olan kişilerin ya da çocukların kesinlikle evlerinde halı olmaması, yataklarında özel alerji kılıfı kullanılması akarların yataktan çocuğa bulaşmasını engelleyebilir. Ev tozu akarları daha çok yerde bulunur ve havada çok uzun süre asılı kalmayan canlılardır.

Bu nedenle hava temizleyicileri çok fazla işe yaramayabilir. Yer temizliğinde hepa filtreli elektrik süpürgelerinin kullanılması ev tozu akarlarının azalmasında yardımcı olur. Ev tozu akarlarının kendi vücut parçalarına alerji gelişebildiği gibi, dışkılarına karşıda alerji gelişebilir. Bu nedenle ev tozu akarlarından kurtulmanın en önemli yolu akarı barındıran eşyanın makinede yüksek ısıda yıkanmasıdır.

Ev tozu (akar) alerjisi belirtileri

Ev tozu alerjisi, özelikle solunum yolu ile alınan bir alerjen olduğu için solunum yolunda daha fazla soruna yol açar. Genellikle alerjik astım – bronşit ve alerjik nezle olarak görülür. Alerjik astım veya nezle şikayetleri söz konusu olduğunda öksürük, hırıltı, hışıltı, egzersiz sırasında nefes darlığı gibi tekrarlayan ataklar meydana gelir. Aynı durum burunda olur ise, özellikle çocuklarda burun tıkanıklığı, hapşırık, burun kaşıntısı, orta kulak iltihabı, sinüzit gibi hastalıklar ortaya çıkabilir.

Ev tozu (akar) alerjisi teşhisi

Alerjik hastalıktan şüphe edilen bir çocukta mutlaka alerji deri testi yapılmalıdır ve bu alerji deri testinin içinde mutlaka ev tozu bulunmalıdır. Deriye zerk edilen damlalar ve derinin buna verdiği yanıt, alerji deri testinde tanıya yardımcı olur. Özellikle alerji uzmanının yorumlaması gereken bu deri testinde derinin verdiği yanıta bakarak çocukta veya erişkinde alerji olduğu sonucuna varılır.

Deri testi yapılamadığı durumlarda kanda bakılan alerji testlerine baş vurulur. Fakat, kan testleri deri testleri kadar güvenli olmayabilir. Üç yaş altı çocuklarda deri testi önerilmediği için kan testi yapılır. Üç yaş altı kan testinde negatif çıkması, çocuğun alerjisi olmadığı anlamına gelmez. Bu yüzden mutlaka üç yaşından sonra tekrar deri testi yapılması gereklidir.

Ev tozu (akar) alerjisi tedavisi

Akar alerjisi tedavisi

Akar alerjisi tedavisi

  1. Ev tozu alerjisine bağlı alerjik astım ya da alerjik nezle sorunu olan çocuk için öncelikle evin tozdan arındırılması gereklidir. İlk yapılacak iş evden halıları kaldırmak ve yerine makinede yıkanabilecek kilimler serilmesidir.
  2. Sonrasında yatağa, yastığa özel alerji kılıflarının kullanılması, bu alerji kılıflarının üzerine normal çarşaf ve yastık kılıfı takılması ve her hafta 60 derecede yıkanması, tüylü oyuncakların çocuğun bulunduğu ortamlardan kaldırılması, kadife perdelerin kullanılmaması, içi doldurulmuş koltuklar ve benzeri eşyaların evden uzaklaştırılması gereklidir.
  3. Bunların yanı sıra hastalığı kontrol altında tutma amaçlı doktorun verdiği ilaç tedavisi düzenli olarak uygulanması önemlidir. Fakat bu ilaçlar sadece kullanıldığı sürece işe yarar. Bu nedenle hastalığı kökten çözmek gerektiği gibi, günümüzde ev tozu alerjisini kökten çözen tek tedavi, aşı tedavisidir.
  4. Aşı tedavisi iki şekilde yapılmaktadır. Birincisi iğne aşı koldan yapılan, diğeri ise son yıllarda kullanılan dil altı damla aşılardır. İğne aşılar yaklaşık yüz yıllık bir geçmişe sahip olmasına rağmen, aşırı alerjik reaksiyona neden olduğu ve çocukların iğneden korktuğu için çok fazla tercih edilmemektedir.
  5. Dil altı aşı tedavisi ise güvenli olması, iğne gibi girişimsel bir işlem olmaması nedeni ile tüm dünyada daha fazla kullanılmaktadır. Dil altı aşı tedavisi, haftada üç ya da dört gün ekmeğe damlatılarak dil altından uygulanır ve üç sene uygulanması zorunlu olduğu gibi, beş seneye uzatılan hastalar vardır. Ev tozu alerjisi tedavisinde ev tozu önlemleri, uygun ilaç tedavisi, uygun aşı tedavisi ve alerji uzmanı ile birlikte yürütülür ise başarısı yüksektir.

Alerjik hastalıklar ile ilgili benzer sağlık yazıları

  1. Besin alerjisi nedenleri ve tedavisi
  2. Hayvan alerjisi nedir
  3. Polen alerjisi neden olur
  4. Bahar alerjisi nedenleri ve tedavisi
  5. Göz alerjisi nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  6. Alerjiden korunma yolları
  7. Anafilaksi (alerjik şok) neden olur
  8. Alerjik astım nedenleri ve tedavisi

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git