Kızların küçük yaşta adet görmesi
Genç kızlarda normal adet görme yaşı 12-14 yaşları arasında olup, 8-9 yaşları arasında ve 9-16 yaşları arasında da kızların adet görmesi normal olarak kabul edilir. Genç kızlarda adet görülme yaşı ırktan ırka değişkenlik gösterebilir. Bazı ırklarda çok daha erken yaşta adet görülmesi normaldir.
Erken adet görmede beslenmenin de etkisinin olduğu ve aşırı beslenen toplumlarda özellikle Amerika gibi gelişmiş ülkelerde adet görme yaşı daha erken dönemde başlamaktadır. Ayrıca genetik özellikler annenin veya ablanın, annenin kız kardeşinin (teyze) erken dönemde adet görmesi gibi nedenlerden erken adet görme olabilir.
Erken yaşta adet gören kızlarda fiziksel değişimler
Genelde 12-13 yaşları arasında adet görme beklenir iken, bazı kızlarda 9-10 yaşlarında adet görüldüğünde fiziksel değişiklikler olur ve çocuğun boyunun uzaması tamamlanmış olur. Bu nedenle erken adet gören kız çocuğunun boyu kısa kalabilir ve ruhsal problemler yaşayabilir. Henüz arkadaşları arasında adet gören olmadı ise bu durumda çocuk, çevresinden ve sosyallikten uzaklaşmayı tercih edebilir. Bu gibi durumlarda anne ve baba birlikte hareket edip çocukla uygun bir dille konuşmaları veya ilgili branşlara baş vurmaları gerekebilir.
Adet görmeye başlayan kızlarda, bazı hormonal değişiklikler örneğin, vücut yavaş yavaş bedensel yapısını tamamlamaya başladığında beyinde hipotaramus denilen bölgeden hemen onun altındaki hipofizdenilen bölgeye ilk uyarı gitmeye başlar ve o ilk uyarı kana geçip yumurtalıklara ulaştıktan sonra o andan itibaren yumurtalıklardan hem erkeklik hormonu adı verilen kızlarda az sayıda olan testosteron ve östrojen hormonu salgılanmaya başlar ve vücudun çeşitli dokularına dağılırlar. Östrojen, kadınsı özellikleri oluşturur.
Örneğin, göğüs gelişimi vebeden yapısı gibi, testosteron ise kemik ve kas dokusunda giderek büyüme sinyalini dahada geliştirir. Progesteron hormonu (üçüncü hormon) devreye girer ve adet kanamasını düzenini sağlayan bu hormon, her ay belli aralıklar ile adet kanamasını oluşturur. Bu durum meydana geldikten sonra üreme çağı ve hamile kalma dönemi başlar. Tüylenme denilen yapıyı oluşturur ve genç kadınlığa geçiş dönemi başlar. Belli bir aşamadan sonra yumurta hücresinin içinde yumurtalardan bir tanesi olgunlaşır ve çatlayacak aşamaya gelir ve ilk yumurtlama oluşur.
Genç kız 14 yaşından sonra bile adet görmüyor ise bir iki sene daha beklenebilir. Kız çocuğunun gelişimi tamamlanmış olmasına rağmen adet görmedi ise bazı hormonal testler yapılabilir. Bu testlerde araştırılması gereken fiziki değişim başlamış ise adet görmesi bir iki sene daha beklenebilir. Fakat fiziki değişim yani, göğüslerin büyümesi, boyun uzaması, beden yapısının gelişmesi ve tüylenme gibi bazı değişiklikler görülmüyor ise bu durumda bazı gerekli araştırmalar yapılmalıdır.
Kızlar ilk adet gördüklerinde aileler nasıl davranmalı?
Kız çocuklarının adet görmesi döneminde annelerin genelde açıklama yapmalarının gerekip gerekmediği sorusu gündeme gelir ve bu durumda açıklama yapmaları tabi ki gereklidir. Çünkü beklenmedik şekilde kanama gören bir kız çocuğu bundan korkup ağlamaya başlayabilir. Aslında bu durum günümüzde ilk okulda çocuklara anlatıldığı ve internettten araştırdıkları için artık kız çocukları bunu daha kolay anlayabilirler.
Yinede annenin, kızına bu durumu 10 yaşından itibaren anlatmaya başlaması çocuk için ve annenin anlatmasının çocuğa güven verdiği için çok daha önemlidir. Bu yaşa ulaşma dönemlerinde adet kanamasının doğal bir olay olduğu, genç kızlığa adım atma döneminin geldiği, büyümenin bir belirtisi gibi çocuğa anlatmak gereklidir. Bekleyip duruma göre söylerim diyen anneler veya aile büyükleri vardır. Fakat bu doğru bir davranış değildir. Mutlaka genç kızlara, annesi tarafından adet kanamasının olacağı hakkında bilgi verilmelidir. Her şeye rağmen çocukta pisikolojik bir değişim olur ise psikolojik destek alınması gerekebilir.
Genç kızlarda polikistik over sendromu – Adet kanaması nedir?
270 Yorum