Eritema nodozum nedenleri, belirtileri ve tedavisi
Eritema nodozum (EN), enflamatuar nodüllerin en sık görülen tipidir. Eritema nodozum bacaklarda pembemsi kırmızı renkli hassas şilikler (nodüller) ile karakterize bir durumdur. Eritema noduzum genellikle başka bir hastalık ile birlikte görülür. Eritema nodozum durumuna neden olan faktörler; ilaçlar, enfeksiyonlar, tümörler ve enflamatuar hastalıklar gibi oldukça geniş bir yelpaze içinde değerlendirilir.
Eritema nodozum (hastalığı) nedenleri
Eritema nodozum’un en sık nedeni boğazda meydana gelen streptokoksik enfeksiyondur. Fakat bu durum aynı zamanda başlıca tüberküloz enfeksiyonları, romatizmal ateş, irritabl bağırsak hastalığı, Crohn hastalığı, ülseratif kolit, Behçet hastalığı, sarkoidoz hastalığı, gebelik ve malign (kötü huylu) hastalıklar olmak üzere başka hastalıklar ile de ilişkilidir. Oral kontraseptifler, aspirin ve sülfonamid ilaçlar gibi ilaçlara karşı bir reaksiyon olarak da eritema nodozum gelişebilir. Eritema nodozum gelişmesinde bazen belli bir neden olmayabilir.
Eritema nodozum (hastalığı) belirtileri
Eritema nodozum belirtileri arasında 1-10 cm arası çapta olabilen şişlikler parlak ve hassastır ve baldırların ön kısmı, uyluk ve daha az sıklıkta kollarda görülür. Eklem ağrılarına ve kas ağrılarına genellikle ateş yükselmesi de eşlik eder.
Eritema nodozum teşhisi
Eritema nodozum genellikle cildiye veya enfeksiyon hastalıkları uzmanlıklarında, damar cerrahisi alanında, romatoloji alanında gibi farklı alanlarda yapılan araştırmalar sonucu teşhis edilir. Eritema nodozum teşhis edildikten sonra hastalığın altında yatan başka bir hastalığın, enfeksiyonun ve diğer nedenlerin olup olmadığının tespit edilmesi için kan testleri, boğaz kültürü, görüntüleme yöntemleri ve hastanın kullandığı ilacın kesilmesi gibi teşhis yöntemlerine başvurulur.
Eritema nodozum (hastalığı) tedavisi
Eritema nodozum tedavisinde altta yatan neden tedavi edildiğinde genellikle şişlikler (nodüller) kaybolur. Tedavide yatak istirahati, analjezik ilaçlar ve bazen de kortikosteroid ilaç tedavileri ve/veya antibiyotik tedavileri gerekebilir. Eritema nodozum tedavisinden sonra lezyonlar yaklaşık bir ay içinde gerilemeye başlar.
Cilt hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları
- Eritema multiforme nedenleri, belirtileri ve tedavisi
- Eritema enfeksiyozum nedenleri, belirtileri ve tedavisi
- Lupus eritematozus nedenleri, belirtileri ve tedavisi
- Folliküler müsinöz hastalığı nedenleri, belirtileri ve tedavisi
- Pemfigus (büllü hastalık) neden olur
- Epidermolozis bülloza nedenleri ve tedavisi
- Döküntüler neden olur