Cilt - Deri Hastalıkları ve Tedavileri

Eritema Multiforme Nedenleri ve Tedavisi

Eritema multiforme, genellikle 3 yaşından büyük çocuklarda ve yetişkinlerde de görülebilen ciddi bir döküntü (uçuk, çıban, kaşıntı gibi deri döküntüsü) tipidir.

Eritema multiforme hastalığı nedir?

Eritema multiforme, genellikle 3 yaşından büyük çocuklarda ve yetişkinlerde de görülebilen ciddi bir döküntü (uçuk, çıban, kaşıntı gibi deri döküntüsü) tipidir. Olguların çoğunda genel sağlık durumu etkilenmez ve döküntü tedavi ile düzelir ise de bazı durumlarda ciddi komplikasyonlar görülebilir. Kimi zaman penisilin, sulfa türü antibakteriyel ilaçlar ve havale tedavisinde kullanılan ilaçlar bu tür bir döküntüye neden olabilir. Uçuk, Streptokok enfeksiyonu gibi viral ve bakteriyel enksiyonlar da bu döküntüye yol açabilir. Aşılar, radyasyona maruz kalma ve hamilelik gibi diğer nedenler de eritema multiforme döküntülerine yol açabileceği gibi, olguların yarısında ise neden tespit edilemez.

Çocuklarda eritema multiforme hastalığı belirtileri

Eritema multiforme hastalığının ilk belirtisi kaşıntılı küçük kızarıklıklardır. Bazı kızarıklıklar etrafları kırmızı ortası soluk halkalar şeklindedir. Ancak kızarıklık Lyme hastalığında olduğu kadar geniş değildir. Kızarıklık genelde çocuğun bacak ve kollarında ortaya çıksa da bazen de eritema multiforme ye neden olabilir.  Eritema multiforme döküntüleri tüm vücutta ve yüzde de görülebilir. Bazen ürtiker hastalığında olduğu gibi kabarık kızarıklıklar görülebilir.

Eritema multiforme belirtilerine boğaz ağrısı, kas ağrıları, ateş, ishal ve baş ağrısı da eşlik edebilir. Eritema multiforme hastalığının seyri, Stevens-Johnson sendromu adı verilen, ağız, gözler, sindirim sisteminde mükoz plakların oluştuğu ve genital bölgelerin kızarıp şiştiği, açık yaraların oluştuğu ciddi bir tabloya dönüşebilir. Eğer bu tablo tedavi edilmez ise tüm vücuda yayılabilir ve çocuk şoka girebilir. Şok tablosunda baş dönmesi, bayılma, kusma, derinin soluklaşması, halsizlik, hızlı solunum, kalp atışında hızlanma ve çok düşük kan basıncı gibi belirtiler ortaya çıkar.

Çocuklarda eritema multiforme hastalığı teşhisi

Eritema multiforme hastalığının tanısı doktorun yapacağı fizik muayene ile genellikle konulabilir. Stevens Johnson sendromu gelişip gelişmediği ise açık yaradan alınan biyopsi incelemesi sayesinde anlaşılabilir.

Çocuklarda eritema multiforme hastalığı tedavisi

Eritema multiforme tedavisinde öncelikle ilaçlar bu duruma neden olmuş ise ilaçların kesilmesi gereklidir. Enfeksiyonun neden olduğu durumlarda da enfeksiyonun tedavi edilmesi gerekir. İltihabın azaltılması için kortikosteroid içerikli ilaçlar ve kaşıntının azaltılması için de antihistaminik grubu ilaç tedavileri uygulanması gerekebilir. Kızarıklığın çevresine ıslak, ılık bezler konularak kaşıntının azaltılmasına çalışılabilir. Kızarıklık 2-4 haftada düzelebileceği gibi, tekrarlaması da olasıdır.

Eğer Stevens Johnson sendromu tablosu gelişmiş ise intravenöz olarak (damar yolundan) sıvı tedavisine başlanması ve ağrı kesicilerin verilmesi için çocuğun hastaneye yatırılması gerekir. Stevens Johnson sendromunda ciltte açık yaralar oluştuğundan bakteri enfeksiyonu gelişme olasılığı da yüksek olur ve çocuğun durumunun yakından izlenmesi önemlidir.

Çocuk hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları

  1. Bebeklerde isilik nedenleri ve tedavisi
  2. Yenidoğan enfeksiyonları nedenleri ve tedavisi
  3. Çocuklarda mantar enfeksiyonları nedenleri ve tedavisi
  4. Çocuklarda seboreik dermatit nedenleri ve tedavisi
  5. Bebek bez bögesi dermatit nedir

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git