Ensefalit nedenleri ve tedavisi
Ensefalit (beyin iltihabı), ateş, baş ağrısı, davranış ve uyanıklık bozukluğu ile seyreden merkezi sinir sistemi parenkiminin akut enfeksiyonu olarak tanımlanır. Ensefalit durumuna eşlik eden başka nörolojik bulgular ve nöbetler de olabilir. Beyin iltihabına (ensefalite) genellikle herpes simpleks, sitomegalovirüs, rabies virüs, batı nil virüsü, influenza (grip virüsü) ve enfeksiyöz mononükleoz gibi virüsler ve kabakulak virüsleri neden olur. Kuduz virüsü nedeni ile meydana gelen ensefalit tipi ise öldürücüdür.
Bu hastalık, bakteriye rastlanmadığı durumlarda, cerahatli (irinli) menenjit hastalığından ayırt edilmesi için aseptik menenjit olarak ta adlandırılır. Beyin iltihabı her yaş grubunda görülebileceği gibi, bebeklerde, küçük çocuklarda, yaşlılarda, kanser hastalarında, AIDS ve HIV varlığı gibi nedenler ile bağışıklık sisteminin baskılanması sonucu daha sık görülür. Arbovirüsler bazı coğrafi bölgelerde sivrisinek ve kenelerin çoğaldığı yaz ve sonbahar aylarında akut ensefalit salgınları ortaya çıkabilir. Nadir olarak iltihap, viral enfeksiyondan haftalar, aylar veya yıllar sonra da gelişebilir.
Ensefalit (beyin iltihabı) tipleri
Meningoensefalit nedir? : Meningoensefalit nedenleri arasında bakteriyel, viral ve paraziter enfeksiyonlar olabileceği gibi, Whipple hastalığı, Behçet hastalığı, vaskülitler ve ilaç enfeksiyonları da olabilir.
Herpes simpleks virüs (HSV) tip 1 ensefaliti nedir? : Tip 1 ensefaliti en sık görülen sporadik ensefalit tipidir. Temporal korteks ve limbik sistem yapıları gibi belirli bölgeleri tutar ve ödem, nekroz, hemoraji ile birlikte nekrotizan ensefalite sebep olur. Herpes simpleks virüs, viral enfeksiyonlar içinde en sık tanımlanan etken olmaktadır.
Ensefalit (beyin iltihabı) belirtileri
Ensefalit (beyin iltihabı) ateş, bilinç bulanıklığı, mide bulantısı ve baş ağrısı genel görülen belirtileridir. Ensefalitte nörolojik fonksiyon bozuklukları ile birlikte beyin dokusunun enflamasyonu söz konusudur. Değişik seviyelerde bilinç bozukluğu vardır. Davranış ve kişilik bozuklukları, ışığa karşı hassasiyet, ense sertliği, konuşma bozukluğu, hareket bozukluğu, motor bozukluklar, bazı bölgelerde duyu kaybı, kasılma, kaslarda güçsüzlük, çift görme, döküntü, kranial sinir felçleri, artmış derin tendon refleksleri, patolojik refleksler gibi klinik bulgular görülür.
Ensefalit (beyin iltihabı) teşhisi
Ensefalit genellikle akut gelişen ve belirtiler gösteren bir beyin iltihabıdır. Ensefalit teşhisinde nörolojik muayene ve hastanın öyküsü önemlidir. Bunun yanı sıra psikiyatrik değerlendirme de gereklidir. Hastanın muayenesi ve öyküsü alındıktan sonra bazı kan testleri ve görüntüleme yöntemleri gibi yöntemler teşhis için kullanılır. Bu yöntemler beyin tomografisi, manyetik rezonans görüntüleme, elektro-ensefalografik görüntüleme gibi görüntüleme teknikleri kullanılır. Yine lumbal ponksiyon (beyin omurilik sıvısı) incelemesi, kan testleri, beyin biyopsisi gibi tetkikler de yapılır.
Ensefalit (beyin iltihabı) tedavisi
Ensefalit tedavisi teşhis edilen nedene göre yapılır. Herpes simpleks virüsü, tip 1 sporadik ensefalitin en yaygın nedenidir. Bunun için antiviral tedaviler uygulanır. Viral ensefaliti önlemenin en önemli yöntemi, hastalığa neden olan virüsten korunmaktır. Bu nedenle de genital herpesten korunmak oldukça önemlidir. Bunların yanı sıra çocuklarda su çiçeği, kızamık, rubella virüs, kabakulak, kızamıkçık gibi hastalıkların aşılarının yapılması da ensefalitten korunmada çok ama çok önemlidir.
Beyin hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları
- Beyinde irin birikimi neden olur
- Beyinde su toplanması neden olur
- Çocuklarda beyin felci neden olur
- Menenjit belirtileri
- Beyin gelişiminde beslenmenin önemi