Bulaşıcı Hastalıklar ve Tedavileri

En Çok Ölüme Neden Olan Hastalıklar ve Bu Hastalıkların Belirtileri

AIDS hastalığı kısaca nedir?

HIV virüsü nedeni ile vücudun bağışıklık sistemini bozan, bir çok enfeksiyon ve komplikasyona neden olan AIDS dünya genelinde yaygın görülen bir hastalıktır. HIV, bağışıklık sistemine yavaş yavaş işleyerek vücudun enfeksiyonlara karşı direncini yok eder ve kişiyi farklı rahatsızlıklara karşı korumasız hale getirerek ölüme yol açar. AIDS, HIV enfeksiyonunun son aşamasıdır. HIV/AIDS belirtileri arasında lenf bezlerinde büyüme, ağız ve deride tekrarlayan uçuklar, bilinmeyen uzun süreli ateş, gece terlemeleri, kilo kaybı, ishal, geçmeyen öksürük veya nefes darlığı, sürekli yorgunluk gibi belirtiler sayılabilir. AIDS’nin kesin tedavisi yoktur, tedavide ilaç kullanımı ile hastalık belirtilerinin ortaya çıkışını geciktirmek amaçlanır. AIDS hastalığı nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 25 milyondan fazladır.

HIV/AIDS Nedir

Domuz gribi kısaca nedir?

Solunum ve temas yoluyla bulaşan grip çok yaygın bir hastalıktır. Her sene yaklaşık 36 bin kişi grip virüsü nedeni ile ölmektedir. İspanyol Gribi 1918-1919 yılları arasında görülen A tipi H1N1 (domuz gribi) ortalama 100 milyon kişinin ölümüne yol açmıştır. Hastalığın insanlardaki belirtileri grip ve grip benzeri hastalıkların belirtilerine benzerdir. Belirtiler arasında öksürük, ateş, boğaz ağrısı, vücut ağrısı, baş ağrısı, şiddetli üşüme, nefes darlığı, kusma, nefes alırken ıslık sesi, burun akıntısı, kas ağrıları ve yorgunluk bulunmaktadır. Hastalığın tedavisinde ilaç tedavileri verilebilir. Korunmak için aşılar ve bulaşım yollarından korunma gibi önlemler alınabilir. Grip nedeniyle yılda yaklaşık 30-40 bin kişi yaşamını yitirmektedir.

İnfluenza Bulaşma Yolları

Hıyarcıklı veba kısaca nedir?

Hıyarcıklı veba (bubon veya lenf bezi vebası) olarak da bilinir. Yersinia pestis’in neden olduğu üç bakteri enfeksiyonu tipinden biridir. Bu hastalığı taşıyan fare pirelerinin ısırması ile insanlara bulaşan hastalık, 250 milyon kişinin ölümüne neden olmuştur. Bakteriye maruz kaldıktan bir ile yedi gün sonra gribe benzer belirtiler oluşur. Belirtiler arasında birden titreme ile yükselen ateş, şiddetli baş ağrısı, kusma, baş dönmesi, halsizlik, düşkünlük, burun kanamaları, ishal, kabarık ve ağrılı lenf nodları, nöbetler gibi belirtiler olabilir. Bazen şişmiş lenf nodları açılabilir. Tedavi bakteriye yönelik antibiyotikler ile yapılır. Tedavisi yapılmazsa hastalığa yakalananların %30 ile %90’ı ölür. Orta çağda bu hastalığın 250 milyon Avrupa’lının ölümüne neden olduğu bilinmektedir.

Hıyarcıklı Veba Belirtileri

Sıtma hastalığı kısaca nedir?

Sıtma, ölüme sebep olan bu hastalık özellikle sivrisinek ısırmasıyla bulaşır. Sıtma genellikle tropik ve yarıtropik iklim kuşağında görülür. Sıtmanın özelliği belirtilerin nöbetler halinde gelmesidir. Nöbet başlamadan birkaç gün önce halsizlik, neşesizlik, iştahsızlık, baş ağrısı, sırt ve bacak ağrıları olur. Nöbet şiddetli titreme ve yüksek ateşle başlar ve terleme ile sona erer. Fakat ateş olmayan vakarda görülebilir. Sıtma tedavisinde kinolon grubundan ilaçlar kullanılır. Hasta istirahate alınır ve kuvvetli besinler verilir. Sıtmadan dolayı her sene 2-3 milyon insanın öldüğü bilinmektedir.

Sıtma Nedir

Çocuk felci kısaca nedir?

Çocuk felci (poliomyelit), özellikle omurilikteki kasların kasılmasını başlatan sinir hücrelerine zarar veren bir virüsün (polia virus) neden olduğu bulaşıcı bir enfeksiyondur. Sinir sistemini bozarak kalıcı felçlere neden olabilir. Her yaşta görülebildiği gibi, üç yaşın altındaki çocukları daha fazla etkiler ve 1916’dan bu güne binlerce kişi bu hastalıktan ölmüştür. Genellikle yaz ve sonbahar mevsimlerinde yerel salgınlar halinde meydana çıkar. Çocuk felci belirtileri 40 dereceyi bulan yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma ve sırt ağrıları ile başlar ve 4-5 gün sonra kasları iki yanlı, ama bakışımsız olarak etkileyen gevşek felçler yerleşir. 2-3 hafta sonra kaslar normale döner. Hastaların bir bölümü ise hiç düzelmez. Çocuk felcinin tedavisi yoktur. Virüs ile enfekte olan birçok çocukta hastalık hafif seyrederek nezle benzeri şikayetlere neden olur, bu hastalarda yatak istirahati ve sıvı takviyesi gibi destekleyici tedaviler uygulanabilir. Fakat felç gelişen olgularda felçler kalıcı olur.

Çocuk Felci Nedir

Kolera hastalığı kısaca nedir?

Kolera hastalığı 1991’den bu güne kadar 12 bin civarı kişinin ölümüne yol açmıştır. Vibro cholerae adlı bakterinin sebep olduğu bağırsak enfeksiyonuna bağlı akut ve şiddetli ishal ile seyreden bir hastalıktır. Hastalık genellikle dışkı bulaşmış kirli su veya bu sular ile yıkanmış gıdalardan bulaşır. Kolera bazen hafif belirtiler gösterebileceği gibi, bazen de belirti göstermeyebilir. Kolera belirtileri arasında en sık şiddetli ishal ve kusma vardır, diğer belirtiler ise halsizlik, ağız kuruluğu, dilin paslı görünmesi, gözlerin çökmesi gibi belirtilerdir. Kolera tedavisinde en önemli yöntem kaybedilen sıvı ve elektrolitleri yerine koymaktır. Ciddi vakalarda sıvı kaybı ölüme neden olabilir, bu nedenle bu hastalarda acil müdahale gerekir. Yılda 100 binden fazla insan koleradan dolayı ölmektedir.

Kolera Hastalığı Nedir

Çiçek hastalığı kısaca nedir?

Çiçek hastalığı, variola (çiçek) virusunun neden olduğu ileri derecede bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalığın variola majör ve variola minör olarak tanımlanan iki klinik tipi vardır. Variola majör %35 oranında öldürücü olurken, variola minör %1 oranında ölümcül olabilir. Çiçek hastalığı her yaşta ve her cinste görülen, irinli kabarcıklar dökerek yüzde izler bırakan ateşli ve bulaşıcı bir hastalıktır. Çocuklarda daha sık görülür. Belirtiler arasında baş ve sırt ağrısı, kusma, kas sertleşmesi, 39-40 dereceye varan ateş, vücutta ve yüz bölgesinde kabarcıklar gibi belirtiler bulunur. Hastalığın kendine özgü bir tedavisi yoktur. Hastanın saçları kısa kesilir ve istirahate alınır. Hastaya ilaç tedavisi uygulanır ve hasta bu süreçte karantina altına alınır. Hastaya yaklaşmış kişiler de aşılanarak kontrol altında tutulur. Bu hastalıktan korunmanın tek yolu aşı yapılmasıdır. Çiçek hastalığı, Amerikan yerlilerinde milyonlarca kişiyi, Avrupa’da da 60 milyon insanı ölüme götürmüştür.

Çiçek Hastalığı Nedir

Tüberküloz (verem) hastalığı kısaca nedir?

Tüberküloz binlerce yıldır varlığını sürdüren bir enfeksiyon sonucu meydana gelmektedir. Dünyanın bütün uluslarından insanlarda, zengin, yoksul, genç, yaşlı herkeste hastalık gelişebilir. Tüberküloz sıklıkla akciğerde olmak üzere tüm organlarda ve diğer vücut yapılarında hastalığa neden olabilir. Hastalık tedavi edilmezse ya da eksik tedavi edilirse ölüme yol açabilir. Tüberküloz belirtileri enfeksiyonun tuttuğu organa ya da sisteme göre değişiklik gösterir. Tüberküloz tedavisinde çok güçlü ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçları Türkiye’de Verem Savaş Dispanserleri vermektedir. Geçen yüzyılda yaklaşık 100 milyon kişi tüberküloz nedeniyle hayatını kaybetmiştir.

Tüberküloz Hastalığı Nedir

Ebola hemorajik ateşi kısaca nedir?

Ebola hemorajik ateşi 1976’dan bu yana bilinen bir hastalıktır. Oldukça ağır ve genellikle ölüme neden olur ve şempanzelerde, maymunlarda, gorillerde ve yarasalarda görülür. Ebola virüsü, 2000 yılından beri 160 bin kişinin ölümüne sebep olmuştur. Filovoviridae ailesinden bir RNA virüsüdür. Belirtiler arasında yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, mide ağrısı, güçsüzlük, ishal, boğaz ağrısı, döküntü, daha sonra böbrek ve karaciğer fonksiyonlarında bozulma gibi belirtiler sayılabilir. Kullanılabilir bir aşısı ve hastalığı özgü bir tedavisi yoktur. Ağır vakalar yoğun bakım altında takip ve tedavi edilir.

Ebola Hemorajik Ateşi Nedir

Benzer sağlık yazıları

  1. Virüs nedir ve virüslerin neden olduğu hastalıklar
  2. Cüzzam hastalığı nedir ve neden olur
  3. Kayalık dağlar benekli humması nedir ve neden olur
  4. Kuş gribi nedir ve neden olur
  5. Boğmaca nedir ve neden olur

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git