El ve Bilek Hastalıkları

El Bileği Neden Kırılır? El Bileği Kırığı Tedavisi

El bileği kırığı oldukça sık görülen bir kırık tipidir ve çocukluk döneminde, erişkinlik döneminde, özellikle de yaşlılık döneminde el bileği kırılması daha fazla meydana gelir. Çocukluk döneminde bilek kırığının en önemli nedenleri çocukların yaramazlıklarıdır.

Kırılan el bileği ne kadar sürede iyileşir?

El bileği kırığı oldukça sık görülen bir kırık tipidir ve çocukluk döneminde, erişkinlik döneminde, özellikle de yaşlılık döneminde el bileği kırılması daha fazla meydana gelir. Çocukluk döneminde bilek kırığının en önemli nedenleri çocukların yaramazlıklarıdır.

Yaşlılık döneminde el bileğinin kırılma nedeni ise denge kaybı sonucu kişinin takılıp düşmesi gibi kazalardır. Ayrıca yaşlılık döneminde bileklerin kırılgan olmasının en önemli nedeni osteoporoz (kemik erimesi) problemidir. Normalde 20-30 yaşlarında kişi düştüğünde kırılmayan el bileği 50’li yaşlardan sonra aynı şekilde düşme ile kolaylıkla kırılabilir.

El bileğinin kırıldığı nasıl anlaşılır?

El bileği kırılan hasta doktora diğer eli ile kırılan el bileğini tutarak gider. El bileğinin röntgen filmi çekilir ve bu filme bakıldığında bir açılanma görülür ve kırığın tipine göre el aşağı ya da yukarı doğru dönmüştür. Diğer eli ile kırık bileği destekleyen hasta, bu şekilde kırığın verdiği acıyı hafifletmiş olur.

El bileği kırıldığı zaman şekil bozukluğunun yanı sıra çok şiddetli bir ağrı olur. Çünkü bu durumda kırık uçları birbirine sürtünme yapmaktadır. Aynı zamanda el bileğinin üzerini örten yumuşak doku yani cildin üzerinde şişme ve morarma olur.

El bileği kırığı teşhisi

El bileğinin kırıldığı nasıl anlaşılır

El bileğinin kırıldığı nasıl anlaşılır

El bileği kırıkları gözden kaçan kırıklar değildir. El bileğinde şekil bozukluğu, şişlik ve şiddetli ağrı nedeni ile kişi er ya da geç doktora gitmek zorunda kalır. Hasta ortopedi uzmanına baş vurduktan sonra doktor röntgen filmi ister ve röntgen filminde kırık ve kırığın yeri belli olur ve tedavisi buna göre yapılır.

El bileğinin önünde bilek kemikleri olarak adlandırılan ufak kemikler vardır. Bu kemik kırıklarını anlamak zordur. Bu kemiklerden en önemlisi skafoid adı verilen çok küçük bir kemiktir ve bu kemiğin kırılması oldukça sık görülür.

Bu kemik kırıldıktan sonra çok zor iyileşir ve bu kemiğin kırığını tespit etmek ortopedi uzmanları için bile zordur. Bu kırılmalar için farklı pozisyonlarda röntgen filmi çekilir. Bu tip bir kırık teşhis edilmez ise hastada kronik sakatlığa neden olur ve el bileğinin ve parmakların hareketleri kısıtlanır. Bu nedenle el bileği kırıklarının teşhisi ve tedavisi önemlidir.

El bileği kırıkları tedavisi

El bileği kırığı özellikle çocuklarda genellikle alçı tedavisi ile tedavi edilir. El bileği kırığı açık kırık değil ise genellikle kapalı yöntemler ile tedavi edilmektedir.

Kırığın birbirinden ayrılan iki ucu bir araya getirilir ve sabitlenerek alçı ile sarılır. Bu alçı genelde elin iç kısmından dirseğin üst kısmına kadar uzanan, el bileği ve dirseği kitleyen bir alçı tipindedir.

Yaşlılarda ise el bileği kırıkları daha farklı özellikler gösterir. Yaşlılarda meydana gelen bilek kırıklarının bazıları da kapalı (ameliyatsız) yöntemler ile tedavi edilebilir. Kırık çok parçalı bir kırık değil ve kırık uçları çekilerek yerine oturtulabiliyor ise yine dirsek altı yapılan alçı ile sarılır ve 4-6 hafta arasında alçıda kalır.

Bilek kırıkları parçalı kırık ve eklem içerisine uzanan bir kırık ise cerrahi tedavi yöntemi uygulanır. Ameliyat ile tedavide, kırığın tipine ve yerine göre plak ya da küçük vidalar kullanarak kırık tespit edilir. Eksternal fiksatör adı verilen kemiğe gergi sistemi uygulayan sistemler kullanılabilir. Bu tedavilerde iyileşme süresi daha uzundur.

Çocuklarda ya da yaşlılarda el bileği kırıklarında çok dikkat edilmesi gereken bir durum da, bileğin hemen altından geçip ele giren damar ve sinirlerdir. Eğer kırık uçları çok ileri derecede yer değiştirmiş ise bu damar ve sinirlerde yaralanma olur ve kırığın yanı sıra gelişen sakatlıklar meydana gelebilir.

El bileği kırıklarının iyileşme süresi nedir?

El bileği kırığı tedavisi

El bileği kırığı tedavisi

El bileği kırıklarında çocukluk döneminde farklı, ileri yaş dönemlerinde farklı tedavi yaklaşımı uygulanır. Çocuklarda meydana gelen kırıklar genellikle kapalı olarak yerine yerleştirilerek ameliyatsız tedavi edilir ve dirseğe kadar alçıya alınır. Alçı 6 hafta kadar çocuğun bileğinde kalır. 6 hafta sonra çocuğun bileğindeki alçı çıkarılır ve koruyucu atel verilir.

İleri yaş hastalarda görülen el bileği kırıkları tedavisi farklı yaklaşımlar gerektirir. 50 yaş üzeri hastalarda bilek kırığının temelinde genellikle kemik erimesi vardır. Zayıflayan kemik kolayca kırılır ve o oranda da zor iyileşir.

Bu nedenle ileri yaş hastalarda bilek kırıkları alçı ile tedavi edilse de genellikle ameliyat gerekebilir. Çocuklarda 6 hafta kadar bir sürede kaynayan el bileği kırığı ileri yaş hastalarda 3 aya kadar süren bir zamanda kaynar ve iyileşir. İleri yaş hastalarda el bileği kırığı kaynadıktan sonra bile el bileğinin normal hale gelmesi 4-6 ay sürebilir.

Kırıklar ile ilgili benzer sağlık konuları

  1. Kırık, çıkık ve burkulmalar neden olur
  2. Kalça kırıkları neden olur
  3. Topuk kırıkları neden olur
  4. Ayak bileği kırıkları nedenleri ve tedavisi

145 Yorum

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git