Ekzema herpetikum (EH), Kaposi’nin variselliform erüpsiyonu olarak da adlandırılan ve bazı cilt hastalıkları (örn. atopik dermatit, irritan kontakt dermatit, psoriasis ve seboreik dermatit gibi) ilişkilendirilen bu durum, genellikle herpes simpleks virüsünün neden olduğu lokalize veya generalize cilt enfeksiyonudur. Ekzema herpetikum her yaş grubunda görülebilmekle birlikte sıklıkla süt çocukluğu döneminde görülür.
EKZEMA HERPETİKUM NEDENLERİ
Neden olarak sıklıkla HSV 1 ve HSV 2 sorumlu tutulsa da, Coxsackievirus A16 (koksaki virüs A16) ve Vaccina virus (vaksinya virüs) de ekzema herpetikuma neden olabilmektedir. Bazı kaynaklara göre, hastalığın nedeni herpes simpleks virüs (HSV) olduğunda ekzema herpetikum olarak tanımlanırken, durum HSV’ye bağlı değilse Kaposi’nin variselliform erüpsiyonu olarak tanımlanmaktadır.
Ekzema herpetikum gelişimi ile ilişkilendirilen bazı hastalıklar;
- İrritan kontakt dermatit,
- Seboreik dermatit,
- Psoriasis (sedef hastalığı),
- Pemfigus vulgaris,
- Darier hastalığı,
- Hailey-Hailey hastalığı,
- T hücreli lenfoma,
- Wiskott-Aldrich sendromu.
Bu hastalıkların bazılarında görülen hücresel immünitenin zayıflamasının ve sitokin salımındaki yetmezliğin ekzema herpetikum patogenezinde rol oynadığını öne süren görüşler vardır.
Atopik dermatit tedavisinde kullanılan topikal kalsinörin inhibitörleri de EH gelişimi ile ilişkilendirilmektedir.
EKZEMA HERPETİKUM BELİRTİLERİ ve BULGULARI
Ekzema herpetikum tedavi edilmezse veya yaygın olursa hayatı tehdit edebilir. EH lezyonları vücutta cilt bariyerinin bozuk olduğu her yerde gelişebileceği gibi en sık yüz, boyun ve gövdede gelişir. 5-19 gün süren inkübasyon süresinden sonra hemorajik olabilen, göbekli veya zımba ile delinmiş gibi görünen vezikülopüstüler lezyonlar ortaya çıkar. Döküntülü lezyonlara ateş, kaşıntı, halsizlik, kusma, diyare (ishal), lenfadenopati gibi hastalığa özgül olmayan belirtiler ve bulgular da görülebilir.
Ekzema herpetikum bazı hastalarda herpes keratiti gibi hasarlar bırakabilir.
Viremi gelişirse akciğerler, karaciğer, beyin ve gastrointestinal sistem etkilenebilir.
Sekonder olarak gelişebilen bakteriyel enfeksiyon sepsise yol açarak ölüme sebep olabilir.
EKZEMA HERPETİKUM TEŞHİSİ
Ekzema herpetikum tanısında klinik bulgular ipucu vermektedir. Tanıdan emin olunması için deri lezyon tabanından alınan örnek ile yapılan tzanck smear testi yapılabilir, ancak HSV’ye özgü bir test değildir. Bu nedenle kesin teşhis için taze veziküler sıvıdan viral kültür yapılması gereklidir. Ülseratif lezyonlardan alınan sürüntü kültürlerinin kullanıldığı direkt floresan antikor testleri de kullanılabilir.
EKZEMA HERPETİKUM TEDAVİSİ
Ekzema herpetikum tedavisi aciliyet gerektirir. Tedavi geç kalırsa hastalık yaşamı tehdit edebilir. Tanı doğrulandıktan sonra sebep herpes simpleks enfeksiyonu ise gecikilmeden antiviral tedavinin uygulanması gerekir. Topikal antiviral ve antibakteriyel tedavi ile hafif olgular tedavi edilebilir. Yaygın lezyonları olan hastaların antiviral tedavisi hastaneye yatırılarak intravenöz olarak uygulanır. Sekonder bakteriyel enfeksiyon gelişen olgularda tedaviye antibakteriyel tedavi eklenebilir.
Benzer Yazılarımız
- Dudak uçuğu (herpes simpleks) belirtileri ve tedavisi
- Genital uçuk (herpes genitalis) belirtileri ve tedavisi
- Herpetik dolama belirtileri ve tedavisi
- Seboreik dermatit belirtileri ve tedavisi