Hamilelik ve Doğum

Eklampsi Nedir? Eklampsi Belirtileri

Eklampsi, gebeliğin ileri aşamasındaki bir kadında doğum sırasında ya da doğumdan sonra gelişebilen ender görülen fakat ciddi bir durumdur.

Eklampsi nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Eklampsi, gebeliğin ileri aşamasındaki bir kadında doğum sırasında ya da doğumdan sonra gelişebilen ender görülen fakat ciddi bir durumdur. Eklapmsi hipertansiyon (yüksek kan basıncı), proteinüri (idrar tahlilinde protein çıkması), ödem (vücut dokularında sıvı birikimi) ve nöbetlerin gelişimi ile karekterize bir durumdur.

Eklampsi gelişimi hem anne hem de bebek açısından hayatı tehdit edici bir sorun haline gelebilir. Eklampsi hafif değil ancak orta şiddetli preeklampsinin bir konplikasyonu olarak meydana gelebilir.

Eklampsi belirtileri

Kendini göstermeye başlayan eklampsinin uyarıcı belirtileri arasında baş ağrıları, konfüzyon (bilinç bulanıklığı), bulanık görme ya da görmenin bozulması ve karın ağrısı vardır. Eklampsi tedavi edilmez ise nöbetler gelişebilir ve bu nöbetlere koma durumu eşlik edebilir. Eklampsi nöbetleri epilepsi (sara) nöbetlerine benzer özellik gösterir. Kan trombositlerinin seviyesi kanamaya neden olacak kadar ciddi oranda düşebilir ve bu durumdan karaciğer ve böbrek fonksiyonları da etkienir.

Eklampsi belirtileri ve bulguları

Eklampsi belirtileri ve bulguları

Eklampsi tedavisi

Yaklaşan eklampsinin doğru tedavisini uygulayabilmek için anne adayının hamileliği boyunca kan basıncı ve proteinürinin dikkatli takibi gerekir ve antihipertansif ilaçlar (yüksek tansiyon ilaçları) ve antikonvülsan ilaçlar ile birlikte genellikle sezaryen doğum gerçekleştirilmesi gibi bir yöntem ile doğumun başlatılması kaçınılmaz olur.

Böbrek yetmezliği gibi bir komplikasyon gelişimini önleme amaçlı hamilenin yoğun bakımda tutulması gerekebilir. Eklampsi gelişen hamilelerde yüksek kan basıncı, yüksek de kalabilir veya doğum sonrası aylarda kan basıncı düşebilir. Bir gebeliğinde eklampsi sorunu yaşamış kadınların bir sonraki hamileliğinde de eklampsi riski vardır.

Hamilelik ve doğum ile ilgili benzer sağlık yazıları

  1. Hamilelikte yaşanan rahatsızlıklar ve önlemler
  2. Özel bakım ve takip gerektiren hamilelikler
  3. Hamilelik kontrollerinde hangi testler yapılır
  4. Erken doğum neden olur
  5. Kronik böbrek hastaları hamile kalabilir mi
  6. Hamilelikte karın ağrısı nedenleri ve tedavisi
  7. Neden sezaryen doğum gerekir

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git