Başlangıçta hafif kilolar ile başlayan ve devamında artan kiloların kaslara sizce ne gibi bir etkisi olabilir? Veya direkt olarak ağırlık kaldırmanın ne kadar bir etkisi vardır? Bu yazımızda size egzersizin kas hücreleri üzerine ve kaslara olan etkisini anlatacağız.
Giderek artan yüklerle yapılan çalışmalar sonucu kas gelişir ve sonrasında büyür, kas lifinin çapı da artar. Ve bu büyümeye de “kassal hipertrofi” denmektedir.
Kasın büyümesine sebep olan, fibrillerin büyümesidir. Fibrillerin sayıca artması kasın büyümesine neden olmaz.
Günümüzde ki bilgilere göre bir kasın hipertrofi olması muhakkak kuvvetli olması anlamına gelmiyor. Ve bunun aksi durumunda kasların kullanılmaması sonucu fibrillerin büyüklüğü azalır. Bu doğrultuda kas dokusu içindeki yağ artar. Her fibril’in kasılma durumu kuvvetli kullanılmamaktan ötürü azalır. Böyle duruma atrofi denilir. Kassal hipertrofi, erkeklerde kadınlardan daha fazla meydana gelmektedir.
Kassal hipertrofi, amacına uygun bir şekilde geliştirilmelidir. Yoksa her hipertrofiye uğramış kas kuvvetlenmiş değildir. Günümüze yakın yapılan incelemeler doğrultusunda maksimum gücün %50-60’ı ile yapılan 20 tekrarlı hareketlerin kas kuvvetinde bir artma olmaksızın hipertrofi meydana getirdiğini göstermiştir. Kassal hipertrofinin kuvvetle birlikte ortaya çıkması için maksimum güce yakın yükler ile ve az tekrarla çalışılması gerekiyor.
Benzer sağlık yazıları
- Hızlı kas geliştirme yöntemleri
- Sporcularda beslenme nasıl olmalı
- Sporcularda kalp büyümesi neden olur
- Spor yaralanmaları nasıl önlenir
- Kas krampları neden olur