Ebola virüsü salgını nasıl önlenir?
Batı Afrika’da kaygıya neden olan ebola salgını, bölge ülkeleri için yeni önlemler almayı gerektirdi. Liberya’dan Nijerya’nın en büyük şehri olan Lagos’a seyahat eden bir kişinin, ebola teşhisi ile kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmesi ve hasta ile ilgilenen doktorunda aynı hastalıktan ölmesi sonucu, Nijerya havaalanlarında, iç ve dış hat yolcularına tarama başlatılmıştır.
Dünya sağlık örgütü, Batı Afrika bölgesinde son birkaç gün içerisinde en az 50-60 ebola virüslü hasta vakasının geliştiğini bildirmiştir. Sierra Leone’de ebola salgını nedeni ile insanlar evlerinden çıkamaz hale gelmiştir. Ebola virüsünün yayılmasını önlemek amacı ile vatandaşların kalabalık ortamlara girmesi yasaklanmıştır.
Ebola virüsü salgınının riskli olduğu yerleşim bölgelerinde sadece sağlık çalışanlarının sokağa çıkması izin verilmektedir. Ülkede yaklaşık 750 asker, belli bölgelere karantinaya alması için görevlendirilmiştir. Ayrıca, Batı Afrika’ya seyahat eden bir Amerikalı’nın hastalığa yakalanması nedeni ile hasta Newyork’ta tedavi altına alınmıştır. Dubai Merkezli havayolu şirketi Emirates, Gine’ye uçuşları durdurduğunu bildirmiştir. Gana Hükümeti, Nijerya, Gine, Liberya ve sierra Leone’den Gelen uçuşları iptal ettirmiştir.
İnsanlar arasında kan ve vücut sıvılarının teması ile yayılma gösteren ebola virüsünün tanısı erken konulur ise hastayı kurtarma şansı daha yüksektir. Kötü hijyen ortamlarını seven ve yakalanan hastaların % 90’ının ölümüne neden olan virüsün belirtileri yüksek ateş, bulantı, kusma, ishal, kas ağrısı, baş ağrısı, boğaz ağrısı, halsizlik, deri döküntüsü, böbrek ve karaciğer yetmezliği ve bazen 3 hafta süresince anlaşılamayan virüs, çoklu organ yetmezliğine neden olarak ölümlere yol açmaktadır.
Türkiye’de ebola salgını uyarısı
Türkiye’de sağlık bakanlığının açıklamasında, uyarılar ve önlemler başlığı altında bilgiler verilmiştir. Batı Afrika’nın salgın bölgelerinden Türkiye’ye gelen veya o bölgede bulundukları dönemde hasta kişiler ile yakın temasta bulunanlar hastalığa yakalanabilirler. Bu durum göz önünde bulundurulur ve gereken enfeksiyon önlemleri alınır ise hastalığa yakalanma riski azalır.
Ayrıca o bölgelerden hastalığı kapmış ve ebola tedavisi görmüş kişiler ile cinsel ilişki hastalığa yakalanma riskini arttırmaktadır. Bu konuda dikkatli olunması gereklidir. Diğer bir risk grubu içinde olan kişiler ise hasta kişiler ile yakın temasta olan sağlık çalışanlarıdır. Bu verilere göre bakanlık, vatandaşların çok gerekmedikçe bu ülkelere seyahat etmemesi önerisinde bulunmuştur.
Ebola virüsü nedir?Ebola aşısı nedir?Ebola salgını olan ülkeler–Ebola nasıl bulaşır?