Dış gebelik nedenleri ve tedavisi
Dış gebelik veya ektopik gebelik,normal bir gebeliğin rahim içi dışında farklı bir yerde büyümeye başlamasıdır. Aslında bütün gebelikler dış gebelik olarak başlar. Gebeliklerde genellikle döllenme tüpte oluşur ve sonra 10-12 gün süren bir yolculuk sonrası rahim içine yerleşir ve burada büyümeye devam eder.
Bu tüp ve rahim arasındaki yolculuğu engelleyen bir tıkanıklık, darlık, yapışıklık ve benzeri nedenler dış gebeliğe yol açar. Dış gebelik hamileliklerin % 2’sinde görülür. en sık yerleşim yeri tüplerdir. Dış gebelikte döllenme bazen karın boşluğunda, yumurtalık üzerinde ve bağırsaklarda yerleşim gösterebilir.
Dış gebeliğe neden olan faktörler
Dış gebelik riski genellikle tüp tıkanıklığı durumu, rahim içi yapışıklığı sorununun olması, daha önce geçirilmiş ve tedavi edilmemiş tüp iltihapları ve genital bölgede yapılan ameliyatlar (kist ameliyatı, miyom ameliyatı ve herhangi bir ameliyat gibi), daha önce korunmak için tüplerini bağlatmış olmak, sigara kullanımı, çok sayıda farklı patner ile cinsel ilişki ve sezaryen doğum yapmış olmak dış gebelik riskini arttıran nedenlerdir.
Dış gebelik belirtileri
Kadın doğumda birçok paradoks vardır. Kadın doğum hastalıklarında pek çok hastalığın bulguları ve belirtileri birbirine benzer. Örneğin, kanama, ağrı, bayılma, terleme düşme ve benzeri sorunlar vardır. Bu şikayetler düşüklerde, hormonal düzensizlikler de, dış gebeliklerde, normal gebeliklerde, miyomlarda, kistlerde, enfeksiyonel sorunlarda gibi birçok rahatsızlıkta yaşanabilen şikayetlerdir.
Dolayısı ile belirli belirtiler var diye dış gebelik olduğu anlamına gelmez. Dış gebelik ağrı ve kanama ile seyreden bir durumdur. Dış gebelik annede iç kanamalara da neden olarak yaşamı tehdit edebilir. Ancak her ağrı ve kanama dış gebelik değildir. Burada dikkat edilmesi gereken durum herhangi bir anormallik fark edildiğinde bir kadın doğum uzmanına baş vurulmasıdır.
Dış gebelik hangi hastalıklar ile karışır?
Dış gebelik normal erken bir gebelik ile karışabilir. Koroner kanama ile karışabilir. Fonksiyonel yumurtalık kistleri ile karışabilir. Akut karın ağrısı yapacak birçok hastalık ile her zaman olmasa da, bazen karışabilir.
Dış gebelik teşhisi
Dış gebelik teşhisi uzman bir kadın doğum uzmanının yapacağı klinik muayene ile konulur. Doktor muayene sırasında hastanın şikayetlerini dinler ve sonra hastanın fizik muayenesini yapar. Muayenede ultrasonografik görüntüleme ile gebeliğin yerleşimi görüntülenir. Kan testleri ile gebeliğin varlığı doğrulanır.
Dış gebelik tedavisi
Dış gebelik tedavisinde yaygın olarak kullanılan iki tür ana tedavi yöntemi vardır. Biri ilaç tedavisi, diğeri de cerrahi tedavidir.Dış gebelik ilaç tedavisi : İlaç tedavisi genellikle erken dönemde, herhangi bir komplikasyon ve kanama oluşmadan, daha küçük embriyolarda herhangi bir cerrahi girişim yapılmadan bazı ilaçlar ile gebelik olduğu yerde etkisizleştirilir veya ortadan kaldırılır.
Dış gebelik cerrahi tedavisi : Cerrahi ameliyatlar genellikle daha büyük kanama yapmış, kan kaybına neden olmuş ve hastanın genel sağlık durumu bozulmuş durumlarda uygulanır. Dış gebeliğin cerrahi tedavisinde açık ya da kapalı yöntemler uygulanabilir. Açık cerrahi yöntem daha klasik ve daha yaygın uygulanan bir tedavi yöntemidir. Kapalı dış gebelik cerrahisi daha yeni bir yöntemdir ve hasta için daha avantajlıdır.
Spiral kullanmak dış gebeliğe neden olur mu?
Spiral kullanan kadınlarda dış gebelik riski istatistiksel olarak spiral kullanmayan kadınlara oranla biraz daha yüksektir ve bunun değişik nedenleri olabilir. Bunun bir nedeni spiralin orada yarattığı bası etkisi olabilir. Diğer nedeni ise spiral enfeksiyonların iyileşmesini ve tedavi edilmesini geciktirebilir ve bu nedenle de dış gebelik bakımından bir miktar risk taşıyabilir. Spiral kullanan kadınların dikkat etmesi gereken nokta, en küçük enfeksiyon belirtilerinde doktorlarına baş vurmalarıdır.
Kısırlık tedavisi görerek hamile kalan kadınlarda dış gebelik oluşur mu?
Kısırlık tedavisi tüpler ile ilgili bir faktöre bağlı ise, bu direkt rahim içine embriyo yerleştirmek gibi bir uygulama değil ise kısırlık tedavisinde bilimsel olarak biraz daha fazla dış gebelik riski söz konusu olabilir.
Ancak daha önce dış gebelik ameliyatı geçiren kadınlar ve kısırlık tedavisi ile hamile kalanlarda dış gebelik riski korkulacak derecede yüksek değildir. Dolayısı ile bu kadınların çok fazla bu durumdan korkmalarına gerek yoktur. Doktorlar zaten, gebelik takibinde ve kısırlık tedavisinde bu durumları göz önünde bulundururlar ve takip ve tedavilerini duruma göre planlarlar.
Dış gebelik geçiren kadın tekrar hamile kalabilir mi?
Dış gebelik problemi yaşamış kadınlar yeniden hamile kalabilirler ve genellikle herhangi bir sorun çıkmadan hamilelikleri devam eder. Fakat istatistiklere göre dış gebelik geçiren kadınlarda tekrar dış gebelik riski bir miktar bulunmakla birlikte, sonuç olarak genelde iyi sonuçlar da vardır.
Bazen dış gebeliklerde iki tüp birden alınır ve bu gibi durumlarda kadının tekrar normal şartlarda hamile kalma şansı düşük olabildiği gibi, tüp bebek gibi yardımcı üreme yöntemleri ile hamile kalabilir.
Hamilelik dönemi ile ilgili benzer sağlık konuları
- Hamilelikte kasık ağrısı neden olur
- Hamilelikte ilaç kullanımı ve zararları
- Hamilelikte saç boyatmak bebeğe zarar veri mi
- Hamilelik dönemi için önemli bilgiler