Bulaşıcı Hastalıklar ve Tedavileri

Domuz Gribi Nedir? Domuz Gribi Belirtileri

Domuz gribi nedir?

Domuz gribi A (H1N1) tipi bir virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa neden olan viral bulaşıcı bir hastalıktır. Domuz gribi, domuzlar arasında görülen grip virüslerine çok benzediği için domuz gribi olarak adlandırılmaktadır. Bu virüs insan, domuz ve kuş virüslerinin bir karışımıdır.

Domuz gribi nasıl bulaşır?

Domuz gribi virüsü geçirdiği değişim nedeni ile günümüzde domuzdan insana ve insandan insana solunum yolu ile bulaşmaktadır. Domuz gribi insandan insana genellikle öksürme, aksırma sırasında ortama yayılan ve içinde virüs olan damlacıklar ile bulaşmaktadır. Bu bulaşım, direkt solunum yolu ile alınabileceği gibi ortamdaki kapı kolu, masa, sandalye benzeri cansız yüzeyleri ellerin değmesi sonucu da alınabilir.

Domuz gribi virüsü el sıkışma ve yakın temas selamlaşma ile de bulaşabilir. Virüs bulaşmış kişiler, hastalığın belirtileri başlamadan birkaç gün önce ve hastalığın belirtileri başladıktan sonra 7 gün süresince hastalığı başkalarına bulaştırabilirler. Domuz gribi domuz eti yemek ile genellikle bulaşmaz. Çünkü domuz gribi virüsü 70 derece sıcaklıkta ölür ve domuz etleri de bu derecelerde pişirilir. Uygun koşullarda yetişen ve uygun koşullarda pişen domuz etlerinden domuz gribi bulaşmaz.

Domuz gribi belirtileri

Domuz gribi belirtileri mevsimsel grip belirtilerine çok benzer. Belirtiler, yüksek ateş (koltuk altından ölçülen 38 derece ve üzeri), boğaz ağrısı, burun akıntısı, vücut ağrıları, baş ağrısı, titreme, halsizlik, bazen de kusma ve ishal şeklinde belirtiler görülür.

Domuz gribi teşhisi

Domuz gribi tanısı domuz gribi belirtilerinin görüldüğü hastalardan ilk 4-5 gün içinde alınan solunum salgılarının laboratuvar incelemelerinde virüsün görülmesi ile konulur. Fakat hastalığın kesin tanısı dünya genelinde belirlenmiş olan referans laboratuvarlar tarafından konulur.

Domuz gribi tedavisi

Domuz gribi tedavisinde, normal gribal enfeksiyonlarda kullanılan antiviral ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar hastalığın belirtileri başladıktan ilk 48 saat içerinde başlanır ise hastalığın şiddeti azalır ve iyileşme süresi daha kısa sürer. Domuz gribi tedavisinin destek tedavisinde şikayetlerin azaltılması için doktorun reçete ettiği bazı ilaçlar tedaviye eklenir. Antibiyotik kullanmak virüsün tedavisinde çok etkili değildir. Antibiyotik tedavisi domuz gribine ikincil olarak gelişen enfeksiyonlar için uygulanır. Hastanın şikayetleri için ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar da kullanılır.

Domuz gribi diğer griplerden ayırt edilir mi?

Domuz gribi belirtileri sadece domuz gribine özgü olmadığı için tanı konulurken hastanın öyküsü iyi sorgulanmalı ve iyi değerlendirilmelidir. Hastanın son 7 gün içerisinde A (H1N1) virüsü enfeksiyonu olan bir kişi ile yakın temasta bulunmuş olması, son 7 gün içerisinde insandan insana geçtiği saptanan domuz gribi A (H1N1) vakasının olduğu bir ülkede veya bölgede bulunmuş olması domuz gribi açısından riskin yüksek olduğunu belirtir. Bu şartlarda mutlaka bir sağlık kuruluşuna baş vurmak gereklidir.

Domuz gribinden nasıl korunmalı?

Domuz gribinden korunmak için sık sık elleri yıkamak, vücut direncini yüksek tutmak, düzenli uyumak, düzenli beslenmek, bol sıvı tüketmek, ellerin yıkanmadığı durumlarda ellerin, buruna, gözlere, ağız kısmına çok fazla temas ettirilmemesi, grip şikayeti olan kişiler ile yakın temastan kaçınmak, toplum içinde öksürürken, hapşırırken temiz mendil ile ağız yolunu kapatmak ve bu mendillerin tek kullanımlık olmasına dikkat etmek, kapalı, kalabalık ve havasız ortamlarda çok uzun durmamaya dikkat etmek ve hastalığın bulunduğu bölgelere veya ülkelere mümkün olduğunca seyahat etmemek gibi önlemler ile domuz gribinden korunma önemlidir.

Türkiye’de 2016 domuz gribi salgını

Son günlerde Türkiye’nin bazı bölgelerinden gelen, domuz gribi şüphesi taşıyan vakalar devam etmektedir. Domuz gribi şühesi ile Adıyaman ve Mardin’de tedavi altına alınan 2 hastanın yaşamını yitirdiği bildirilmiş, 2 kişiye daha domuz gribi tanısı konulmuştur. Bunların dışında 8 kişiden alınan örnekler tahlil için Ankara’ya gönderilmiştir.

İstanbul’da da 3 kişi domuz gribi şüphesi ile hastaneye yatırılmıştır. İstanbul Kartal’da Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi altına alınan 1 kişinin domuz gribi şüphesi ile hayatını kaybettiği belirtilmiş, 3 kişide de domuz gribi belirtilerinin tespit edildiği bildirilmiştir.  2016 yılının ilk 10’uncu gününde Türkiye genelinde yaklaşık 35 kişi yüksek ateş ve kusma şikayetleri ile hastanelere baş vurmuş ve bu hastalardan 5 kişi hayatını kaybetmiş 30 kişi karantinaya alınmıştır; şeklinde bilgiler vardır.

Solunum yolu hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları

  1. Domuz gribi salgını ve domuz gribinden korunma
  2. Mevsim gribi nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  3. Kuş gribi nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  4. Boğaz ağrısı nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  5. Hava değişikliği ve hastalıklardan korunma

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git